EWSDOMOTICA

Domotica - Slim Huis - Huisautomatisering - IoT


Advies over domotica toepassingen, voor beginner tot gevorderde. Uw huis besturen met uw IPAD of smartphone! Maar u weet nog niet hoe, wat en waarom! Lees dan hieronder verder.

Beginner         Gebruiker        Gevorderde         

Informatie voor de gebruiker van een Domotica systeem

DOMOTICA, Huis automatisering ofwel het SLIM of SMART maken van je huis, is naar mijn mening en ervaring een vervolg op de gemakken die we in de auto al kennen. Daar blijven de ontwikkeling maar doorgaan.Mijn Domotica BLOG van 1985 tot heden.

Kort overzicht

Waarom gebruik ik Domotica ofwel huisautomatisering? Puur voor gemak en de lol. Omdat ik een slimmer huis, ook nuttig vind.

Even wat toepassingen en mijn componenten op

video en een wandeling door het huis. En nog wat foto's in een overzicht

Hoe staat het er nu voor? Even de apparatuur in een overzichtsplaatje


....... TIJDLIJN ..............

1985 -1987 -2000 -2002 -2004 -2006 -2008 -2010 -2012 -2014 -2016 -2017 -2018 -2019 -2020 -enz.


19..

Het begon op de MTS, mijn eerste project was thuis het zonnescherm elektrisch bedienen met een oude rolstoel motor en een ketting, als wind mechanisme.

Daarna was de garagedeur aan de beurt. Hiervoor had ik een bakkerij mengmachinemotor met vertraging en een zonnescherm rails. Wat knoppen en eindschakelaars.

Vervolgens, de gordijnen op mijn slaapkamer. Deze heb ik aangepakt met een motor en een rondlopend touwtje.

De verlichting en apparatuur in de slaapkamer werd bediend met een klein toetsenpaneeltje, bij het bed.

Dit had nog niets met domotica te maken. Pas later kwam er structuur.

1985Ik maak het liefst zelf de domotica-modules en domotica-interfaces en koppel deze aan elkaar. In ons huis ligt een HUISBUS gebaseerd op een computernetwerk bekabeling genaamd UTP. Voorheen waren dit PTT telefoonkabels 1x12 en 1x4. Voor de huidige huisbus gelden eigen afspraken voor de 8 pennen. De huisbus wordt gebruikt voor transport van 12 volt(pen 1=+, pen8=-) naar diverse apparaten zodat adapters overbodig zijn, 12v voor nachtverlichting (pen2) en automatisch aanschakelen van de buiten verlichting (pen3), radiodistributie (pen4) in de meeste kamers zoals badkamer, keuken en terras, sproeisysteem voor de tuin, bediening garagedeur, zonnescherm, alarmsensoren (pen7), enz. De energie wordt geleverd door 2 accu’s die geladen worden door een zonnepaneel. Voor het uitlezen van deurcontacten, telefoon, wind, regen temperatuur, deurbel en de webcam zijn enkele analoge displays in gebruik.
1987ICEPICK was mijn 1e voorbeeld, daarmee begon het. En dan mijn 2e grote voorbeeld BWIRED
Zo gaaf dat naast het registreren van deuren, ook je WC doortrekken vast legt.
Leerzamen site, met heeel veel LINKJES

2000Voor de koppeling van de datastromen aan de computer maakte ik gebruik van eigen interfaces op de seriële en parallel poort van de computer. De uitlezing gebeurt zoveel mogelijk in een browser interface. Hierbij gebruik ik eigen scripts, Basic, maar ook complete domotica programma’s als Misterhouse en/of Activehome (X10). Voor het bedienen van de verlichting gebruikte ik naast eigen modules en de KLIKaan- KLIKuit modules, ook enkele X10 modules, te weten: TM13, LM15, CR22, 8in1, PowerXL en een CM11 computer interface. Verder had ik een weerstation met computer interface. De WS2305 van LA Cross

Marmitek, voor de ... SLIMME WONING! Over dit onderwerp zijn een vele boeken in de handel.

Momenteel ben ik bezig met een koppeling via het K8055 interface(s) van Velleman aan de USB poort(en) zodat het gebruik eenvoudiger wordt. Het uitlezen gebeurd op een TFT-scherm en binnenkort het verzenden van boodschappen naar de GSM. De combinatie van dit alles met als doel een slimme woning en meer bedieningsgemak. Dit heet ook wel DOMOTICA of Automated Home.

Velleman K8055, WAS het HART van mijn domotica systeem tot 2012

Nog even... Wat is domotica?
Domotica, een samentrekking van het Griekse domus (huis) en informatica, is de verzamelnaam voor (slimme) elektrotechnische voorzieningen in woonhuizen. Deze voorzieningen zorgen voor wooncomfort, veiligheid, bespaart energie, beter en sfeervol licht, vernuft, zorgeloos communiceren en ga zo maar door.

Domotica is de verzamelnaam voor de techniek, die ervoor zorgt dat een woning "slim" is ingericht en dat de bewoner "slim" kan wonen. Met domotica wordt bedoeld het samenbrengen en automatiseren van elektrische of elektronische apparatuur. Het gaat om technische mogelijkheden die deel uitmaken van de woning. Domotica wordt ook wel eens huis of woningautomatisering of telematica binnen de woning genoemd. Het onderscheid tussen telematica (een gebied waarin communicatie op afstand en computerkunde samengaan) en domotica is vooral communicatie tussen apparaten binnen de woning bedoeld wordt.

Domotica is het samenbrengen van technologieën en diensten in de woning door middel van huisnetwerken. Het doel van domotica is het verhogen van de kwaliteit van wonen en leven. Met domotica in uw woning, wordt uw woning als het ware "slim". De woning denkt met u mee, doet dingen waaraan u zelf niet denkt of hoeft te denken. Maar ook kunt u in een slimme woning dingen automatisch laten gebeuren wanneer u dat wenst. Slimme woningen kunnen een of meer huisnetwerken hebben ten behoeve van verschillende toepassingsgebieden: woningaansturing (verlichting, beveiliging, energiebeheer, klimaatbeheer, enz.)
informatie & communicatie (telefonie, email, internet, etc.)
werk & productiviteit (telewerken, thuiskantoor, etc.)
ontspanning (MP3 muziek, spelletjes, thuisbioscoop, interactieve TV, enz.)

Domotica kan zowel in nieuwe als in bestaande woningen toegepast worden. De HUISBUS netwerken kunnen aangelegd worden via extra bedrading, via het lichtnet of draadloos en met elke denkbare combinatie hiervan. Door de snelle ontwikkelingen in de wereld van informatie- en communicatietechnologie is er heel veel aanbod. Daardoor lijkt het aantal mogelijke toepassingen ook eindeloos

Zeer eenvoudig! Zelfbouw Parallel interface, Bedienen via de PC

.

Domotica of toch niet. De universele Afstandsbediening  

        8 in 1

Een X10 starterset 10jaar geleden.

Voorbeeldje:

Domotica toegepast met een PC van toen, of een IPAD van NU!


We kunnen in de woonkamer de diverse lampen onafhankelijk of in functionele groepen schakelen.

De IR-bediening is net omgebouwd naar X10, de koppeling in de PC ziet er als volgt uit:

Geef eerst hier sterkte lamp aan:

Lamp 1 schakelen


Lamp 2 schakelen


Lamp 3 schakelen


Lamp 4 schakelen


Lamp 5 schakelen
Combinaties van handelingen geautomatiseerd: De gordijnen kunnen automatisch sluiten. Bijvoorbeeld als het avond wordt en de Homecinema start met een DVD.

Zo kun je er genoeg bedenken.

Hiervoor levert G-rail een mooi systeem. Bijzondere eigenschappen: Standaard IR afstandsbediening, Geschikt voor normale, maar ook zeer hoge, brede, zware gordijnen en gordijnen of verduistering op moeilijk bereikbare plaatsen, Stekkerklare aanlevering en eenvoudige installatie door 24-Voltsysteem, Eenvoudig afstellen en bedienen van het systeem m.b.v. infrarood handzender.INFORMATIE in en om het huis BUNDELEN:

E en deel van de uitlees unit bevind zich in de hal van ons huis..

Het hart van het systeem bevind zich in de meterkast en patchkast in garage. 

Hierin zijn de volgende modules te vinden:

Met aardig wat schakelunits bevat de meterkast iets meer bekabeling, dan normaal. TIP: Zorg voor veiligheid en betrouwbaarheid. Anders kan uw verzekeringsmaatschappij best moeilijk doen bij schade.


De deurbel lijkt een gewone bel maar, het is een intercom, met koppeling naar een redail toets van een telefoon. Bij afwezigheid belt een analoge telefoon mijn GSM en op deze manier kan ik direct met de bezoeker praten. Ook met de intercom kan direct een gesprek met de bezoeker gevoerd worden.

De bel of beweging activeert de camera waarbij direct de TV overschakelt naar het camerabeeld. Dit zowel beneden als in de slaapkamer.

De bel wordt vastgelegd in de logfile: bel.txt. Deze logfile is zichtbaar op de HUISBUS CONTROLE PC. Inmiddels is de camera aan de voorzijde vervangen door een IP-webcam van Digitus. Deze zet de beelden direct op het internet en heeft tevens een IO-interface, hieraan is de bel en buitenlamp gekoppeld.

   

We kunnen in de tuin de volgende zaken bedienen:

De verlichting langs de paden. De vijverpomp en vijver verlichting. 
De tuinsproeiers worden handmatig of automatisch bediend. De schakelunit stuurt de pomp aan en vervolgens de kleppen in de tuin. Vanaf dit 3-weg klepstation worden 3 GARDENA sproeiers aangestuurd. Het water komt uit een grote bak onder de garage, de pomp is een Gardena 4000 met hydrofoor.

In een volgende fase wordt het nieuwe weerstation gekoppeld aan computer samen met het sproeisysteem. Dit voorkomt dat er gesproeid wordt om 19:00 terwijl het net geregend heeft of als de tank leeg is.


Nog wat FOTO’s van de laatste nieuwe ontwikkelingen.Even een voorbeeld van de informatie op het scherm.

De laatste toevoegingen

RFID als deuropener. Bij de CONRAD gekocht en gekoppeld aan het deur relais./p>

   

De TAG zit in de mouw van onze jassen. Dus als er iemand thuis komt gaat met 1 beweging de deur open. Dus niet zoeken in naar sleutels terwijl het regent.De NSLU is nu geUNSLUNGED en te gebruiken als webserver, helaas kan ik het TFT-scherm hierop niet aansluiten. en ook kan ik de standaard VisualBasic programma's er op aansluiten. Is later weer vervangen door een XP pc met een zwaardere processor, i.v.m. de benodigde snelheid.


         

Later bij CONRAD dit energie station gekocht. Even rommelen voordat de senoren goed op de GAS en
Energiemeter geplakt zitten. Maar nu werkt het dan ook. Het
bijgeleverde programma wel nog niet werken. Is een eenvoudig stukje
speciale software, maar dat is helaas met veel meer programma's.

Dus zo komen er steeds meer programma's onafhankelijk naast elkaar te draaien

Wijzigingen in de Domotica apparatuur

Een UPADATE vanaf 2012 ....
De meterkast is weer leeg gemaakt en de spullen zijn verhuisd naar een patchkast. Dit na een boze meter opnemer, kon hij ook niets aan doen. hi
(beter voor de inboedelpolis en de mogelijk kleine lettertjes)

was

is geworden

Nu met als toevoeging een bliksem beveiliging

Daarna zonnepanelen + een slimme meter

Domo apparatuur is verplaatst naar de patchkast

Er is voor een eerste integratie van de diverse apparatuur een uitlees/bedienings scherm ook in de woonkamer bijgekomen,

Het PC deel is met VNC over te nemen, dit wordt op termijn vast een Tablet. Ipad of Android

De bediening is uitgebreid met 3x SUN500 bedienen de screens en het zonnescherm.

Maar wel zo! dat de handbediening ook nog werkt. Opdracht van het thuis front!! de WAF factor
De eerder genoemde k8055 van binnen bekeken. Dus voorzien van in en uitgangsbuffer relais.

De X10 modules gingen defect, dus vervangen door Klik Aan Klik Uit (kaku - coco)

In de kast vlak achter de schakelaars van de woonkamer

Leuke hobby! weg werken TV slaapkamer! met een TV hijs SYSTEEM


Weer informatie

Onlangs als uitbreiding gekocht een Weerstation eerst de DTX
500 omdat deze voor zijn prijs het meest uitgebreid is. Daarna de 4 dagen
voorspelling toegevoegd.

Een vier-daagse weersvoorspelling in uw huiskamer

Het unieke aan dit weerstation van Cresta is dat hij een 4-daagse
weersvoorspelling geeft voor maar liefst 470 steden en 60 regio's. Verder wordt
hij radiografisch aangestuurd en bent u te allen tijde op de hoogte van de
exacte tijd. Al deze weergegevens ontvangt de Cresta 4-Days MT02 via MeteoTime.
Daarnaast worden de windrichting en maximale windsnelheid ook gemeten door dit
fraaie product. Uiteraard houdt hij tevens de maximum en minimumtemperatuur en luchtvochtigheid bij.
U wordt dus voorzien van alle nodige weerinformatie op ieder willekeurig
moment!


Overzicht Domotica apparatuur 2013

Een UPADATE vanaf .....

Ik heb nog steeds geen mooie integratie op windows. Zoals DomotiGa of Misterhouse of een van de andere.

Onder Linux is er genoeg, alleen het aanpassen is toch lastig.

Ik heb te veel verschillende modules. !

Wel steeds meer WEB compatible apparatuur gekocht.


Voor het schakelen heb ik o.a. een WEBCONTROL (van cai networks)

Helaas lukt het me niet om in het eigen interface de knoppen aan te passen. Gelukkig wel in het android interfaceeven een overzichtje

Voor temperatuur heb ik de AREXX datalogger apparatuur

standaard set en de BS1000. Deze laatste heeft weer een WEB en een android interface, namen heb ik intussen aangepast.

Voor zonnescherm en screen heb ik de KAKU spullen met de TPC-300

en natuurlijk ook voor de lampen. Die nog niet met een PIR bediend worden.

Deze kan ik via de domotica server een HP-thinclient 5800 met VNC overnemen. Of via het web interface dat ik gemaakt heb op basis van de KAKU_CLI.


Ook weer vanaf Android en ipad te bedienen.

Helaas erg activiteit georiënteerdVoor de energie meting heb ik een youless gekocht.

Echter na het installeren van de zonnepanelen zit deze nu op de KWH-meter voor de opbrengst en gebruik in ENECO voor het verbruik.

leuke APP

en via de upload naar de CLOUD af te lezen.

handig als vergelijk met de leverancier

Dan heb ik nog een aantal camera’s

In de volaire en bij de deur.

Mobiel versus Woonkamer scherm interface

Sommige schermen van het systeem, zijn puur informatief.

Zo ook deze op het scherm in de gang. Dus voordat ik op de fiets stap om de trein te gaan nemen.

Hiermee hoop ik een indruk en misschien inspiratie gegeven te hebben van mijn laatste ontwikkelingen.
2012

De losse WEB interfaces zijn heel mooi te integreren met de HOMEWIZARD.

Kost wat, Maar dan heb je ook wat!!!!


Kost net zoveel als een Raspbery PI en een RFXCOM met DomotiGa, maar dan moet je alles zelf aan de praat zien te krijgen. DUS!
Ik heb de Homewizard voor mijn verjaardag gehad. Werkt erg goed samen met mijn bestaande (oudere) KLIK AAN KLIK UIT apparatuur, en vele andere apparaten. Alleen de KAKU oude PIR-schakelaar herkent hij helaas niet.

Maar zoals gezegd. Het is een keuze: kant en klaar en werkend of zelf maken met een RFXCOM en/of de RFLINK en een RaspberryPI of de veel snellere alternatieve, die nu opduiken.


Onder windows is er niet genoeg ontwikkeld en unix is niet mijn ding. Dus dit is voor mij DE oplossing tot integratie. Tegen een zeer laag stroomverbruik. Ook de Homewizard is al je hem terug rekent naar losse onderdelen, niet duur of duurder.


Hierbij een indruk.

Het stroom verbruik en de opbrengst is ook LIVE...............De temperatuur meter ziet er ook goed uit.Mijn Tenvis319 werd herkend, maar is niet ondersteunend........De deur sensoren
En schakelen

Je kunt ook via HTML direct een GET geven en hiermee je eigen WEBpagina bouwen


Dit kan ook met PHP, op een servertje. Paul heeft een leuk stukje PHP gemaakt, dat we verder kunnen uitbreiden en inrichten op onze eigen situatie.
Er is ook een WINDOWS8 interface. De HOMESENSE APP! Heel mooi gemaakt Patrick!MOOI , MOOI....
Wat staat er op het wensenlijstje!

Een GSM/IP/VOIP deurbel

Voor alsnog zie ik 3 manieren.

- Zelf maken. Via een PC, input opvangen en omzetten naar een POWL of NMA bericht voor de IPad of Android telefoon

- Alpha Tech GSM deurintercom

- Alpha Tech Slim Line VoIP Intercoms

http://www.telec.nl/news/latest/nieuwe_alpa_tech_deurintercoms.html

Echter het is in mijn geval de ELEC IDC-25 geworden.

Deze heeft de meeste mogelijkheden, maar net als zoveel spullen niet geheel betrouwbaar.

Geweldig is de mogelijkheid voor de BEL. Hierop kun je de bestaande bel aansluiten.

Soms komt de bel wel door in de APP en soms niet, maar soms ook wel 5x.

Met als gevolg dat je te laat bent met antwoorden door het wegdrukken van de bel notificatie.


Mijn pakjes held, belt weer aan:


En meer...

https://www.mijn-artikel.nl/Webwinkel-Category-6082931/Video-Deurbel.html

https://www.simpeldomotica.nl/RingPro

https://youtu.be/f4KbJn-Kv_w

https://youtu.be/v8EpxyCAocUAan mijn wensenlijstje heb een UV sensor toegevoegd.

ik wil bij een temp onder de 18 graden en toch mooi weer zodat de zonnepanelen stroom opwekken. Ofwel UV = xxx . Dan kan ik i.p.v. terug leveren de stroom deze gebruiken voor het elektrisch verwarmen van het huis. Dit bespaard dan verwarmen middel CV ofwel Gas.


Vervolgens wil ik de temperatuur meten achter op het erf. De afstand voor een 433mhx sensor van bijvoorbeeld Cresta is te groot.

Echter ik heb wel wifi dekking. DUS

Ik ben bezig met een ESP8266 en een DS1820 temp opnemer dit signaal naar mijn Homewizard te sturen.

Immers: Met de Homewizard kan ik ook een IP-schakelaar ofwel de ESP8266 aansturen. Dan moet uitlezen ook wel lukken.


De ESP8266 kost bijna niets en heeft te veel mogelijkheden.

En dan !!

_
Even in een schema

_

Het Alarm

Vervolgens wil ik het huidige alarm wat bestaat uit deur, raam en PIR sensoren uitbreiden met echt profi sensoren nog, De koppeling naar sirene en verlichting blijft, hier kan de GSM koppeling nog bij komen.

Wordt vervolgt.........MAAR DAT VERTEL IK NIET

Beveiliging

Vanuit beveiligings oogpunt is niet alles van buiten te bedienen.

In huis op het LAN zijn er diverse uitlees en bedienings mogelijkheden. zie ook de gevorderde pagina !


Zonnescherm of Screen/Rolluik of Rolgodijn bedienen

Je hebt een zonnescherm met motor. En dan?

Je koopt een Klik aan klik uit product en protocol, omdat je met de Homewizard of Homey verder wil.

ASUN650 en een AB met timer

Eventueel kunnen we ook nog zelf de zwengel verwijderen en een motor inbouwen
Zonnescherm motoren zijn motoren met 2 aansluitingen die om en om spanning krijgen (open-dicht)
Nu nog even aansluiten
1) Parallel zonder extra veiligheid 2) met 230volt relais 3) met 12volt relais


Daarna kunnen we verder met extra leuke componenten, zoals lampen op een Weerstation.
Als we later de wind en regen meter willen koppelen aan het terug trekken van het zonnescherm wordt het de Homewizard,
maar que regen is dat wel lastig. Er moet best veel vallen wil de Homewizard dat opmerken, je scherm is dan al best nat.Dat is Somfy toch wat beter, maar kost ook veel meer.
of de

Deze heeft een 24 volt motor. Om deze te bedienen moeten we de spanning OMPOLEN voor het wisselen van richting. Ook hiervoor gebruiken we een hulp relais (1x motor relais of 2x gewoon relais)

Deze koppelen we dan weer aan de kaku ASUN-650
2016

Dan de integratie met de TV en audio installatie !

De Logitec Harmony Smart Control (ruw)
Veel meer heb ik niet geregeld. Maar met de smart control, kan ik de TV bedienen vanaf mijn telefoon of tablet.

Dit wil ik nog uitbreiden met een stukje code om de TV ook te bedienen vanaf het Homewizrad interface. http://www.domoticz.com/wiki/Harmony_Hub_Control

Mijn "Slimme" huis

"Slim" dat is voor iedereen anders. Mijn vrouw heeft er hele andere ideeen bij dan ik of de kinderen.

_

Hoe staat het er nu voor? Even een plaatje


Met in de woonkamer de bediening ingebouwd of basis van 2x Nexus 7 tablet


Hier draait een browser met diverse informatie bronnen zoals TREINTIJDEN, FILE informatie en de Homewizard Bediening

Maar dan niet de APP, maar een beperkte set aan KNOPPEN voor dagelijks gebruik

Met HTML < iframe >, passen er 4 blokken in een scherm


De HomeWizard is ook te bedienen vanaf een browser interface
m.b.v. GET code kun je een poort uitvragen en besturen:

_
Dit ziet er dan uiteindelijk als volgt uit


Weerstation

Onlangs is mijn Homewizard aangevuld met het weerstation. Nu kan ik het zonnescherm terug laten trekken als het gaat waaien of regenen

2017

INSTRUCTABLES - WIFI antenne versterker

Energie meten

Ik heb hogeverwachtingen van de SMAPPEE. Deze meet je energie en kan door de manier van inschakelen herkennen wat het is. Dit is echt TOP. Maar helaas, hij heeft de koelkast, de boiler wel herkend, verder heb ik 48 lampen, dus daar bakt hij niets van. Maar erder wel leuk.

(bron: internet)

Spraak

De volgende stap in het slimme huis wordt spraak besturing. Spraak besturing
Als de apparatuur hiervoor stabiel is, is dit een mooie toevoeging

HOMEY of de Amazone Echo, Google home, SIRI van Aplle, Lingding en andere

Spraakbesturing brengt de macht van het woord binnen bij e-health. Je kunt gewoon gesproken opdrachten geven aan zowel op netwerken aangesloten als losstaande (stand alone) apparatuur. Dat schept interessante toepassingen bij het slim wonen, verzorgende apparatuur, robots, het invoeren van medische gegevens en communicatie met de omgeving. Het bedienen via het touchscreen op de smartphone of tablet krijgt er een geduchte besturingsconcurrent bij.

enz. Zie link!
https://www.smarthomemagazine.nl/2017/02/je-smart-home-bedienen-met-je-stem/


De HOMEY lijkt me ook leuk.

Vooral door zijn spraak ....................Maar ook de Amazone ECHO ...... Of de Google Weave of de LingDong of de Samsung Scoop... moeilijk
Waarschijnlijk wordt het de eerste die het weer en de file in het Nederlands kan vertellen
__
Zo bouw je zelf een Amazon Echo voor een paar tientjes

Of de LINGDONG
Of de Google home
Versus

of de Mini
Of de samsungscoop Daar is de vernieuwde Echo DOT bijgekomenVerwarming bedienen

Als opdracht had ik de selectie van een RADIATOR knop voor de flat met blok verwarming. Wat er allemaal mogelijk is leest u hier.

De keuze is gevallen op de EVE ELGATO serie, ofwel homekit ofwel

te besturen met alleen Apple, maar ZONDER control Unit. Vervolgens gaan we met Homekit van Apple ook schakelen. Lekker gemakkelijk met SIRI

homekit filmpje

En om toch HANDMATIG te kunnen blijven bedienen kun je volgens dit filmpje de Philips HUE schakelaar gebruiken https://www.youtube.com/watch?v=n5TKPFTqZOw

Met de extra Deur of raam sensor, is er ook de combinatie te maken, van LAMP aan bij deur OPEN !! Bijvoorbeeld alleen na 22:00 uur!

De TADO thermostaat is dus erg mooi maar t.b.v. blokverwarming komt er nog wat meer bin


CCTV-systeem

Een ander opdracht was en camera beveiligings systeem t.b.v beveiliging. Er zijn verschillende opties:

1) Homewizard met camera's die een beel vastleggen bij activeren PIR sensor.

2) een IP ofwel WIFI camera met een opslag bron. een NAS of een FTP-server, die altjd aanstaat. Of op je website, maar dat vind je provider niet leuk, als je door een spin 1000 foto's gaat uploade per uur.

_

3) een CCTV-systeem, een set met recorder en 4 of 8 camera's. compleet met APP voor uw telefoon. Nog wel zelf een Harddisk inbouwen!

even wat voorbeelden:

___
____


Domotica in verbouwing

Als alles nog mogelijk is zou ik zeker kiezen voor bedraad en niet een draadloos protocol. Bedraad is universeel, je kunt er altijd nog een andere controller aan hangen. Bij draadloos zit je vast aan het protocol van de fabrikant. Daarnaast is de betrouwbaarheid van een bedrade installatie gewoon hoger.

Om inspiratie op te doen kun je eens kijken in de volgende topics:

 • https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1662063 [KNX] - Huis en Gebouwautomatisering / Domotica
 • https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1675377 Loxone bedrade en draadloze smarthomes
 • https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1671975 Digital Multiplexed: lichtsturing via DMX
 • https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1632953 Domotica met plc's
 • https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1418567 Domotica.
 • Ervaringen en vragen.

  Doe-het-zelf-domotica: het nieuwe tweaken

  Femme's Storblog: Smarthome kooptips voor de doe-het-zelver

  Een tijdje geleden heeft Tweakers al eens een aantal artikelen geschreven over domotica, waarin jouw vraag waarschijnlijk prima wordt beantwoord:

  De opkomst van domotica: intelligentie sluipt de woning in

  Slimmer omgaan met energie: domotica helpt de consument besparen

  Slimme verlichting in de woning: led wint terrein op domoticamarkt

  Spiedende ogen en slinkse sensors

  Dirigenten voor het domotica-orkest

  Zorg ook dat je loze leidingen legt naar strategische punten, altijd makkelijk als je naderhand nog extra kabels wilt trekken.


  NIKO

  NIKO. Als centraal systeem.

  https://www.niko.eu/nlnl/producten/niko-home-control

  en

  https://www.goedkopermetschakelmateriaal.nl/schakelmateriaal/niko-schakelmateriaal.html?gclid=CMzsiJqb8tYCFUQo0wodRY8I9Q

  Leuk tijdschrift: https://www.hifi.nl/home-emotion


  Alternatieven bekijken

  Als experiment kijk ik naast de Homewizard ook naar alternatieven. De Raspberry PI met
  Domoticz is er 1 van. Dit is een leuk verhaal

  https://tweakers.net/reviews/3960/2/dirigenten-voor-het-domotica-orkest-domoticasoftware-domoticz-en-homeseer.html

  Met de RFLINK module naast de RFCOM kun je meer RF frequenties besturen (433,42, en 433,92, enz.), voeg een ZIBBEE dongle toe en het is weer meer. En complexer.
  Maar waarschijnlijk word het voor mij toch de Homey. :-)

  YES hij is binnen, de HOMEY, even mijn ervaring delen


  Ook handig

  Sonoff modules


 • https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1621249?data%5Bfilter_keywords%5D=sonoff

 • https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1673131

 • https://www.itead.cc/sonoff-rf.html

 • http://www.dx.com/p/diy-smart-wi-fi-wireless-switch-w-433mhz-receiver-white-424650#.WbkUjeRrxi4

 • https://www.aliexpress.com/

 • Airco bedienen

  Natuurlijk kan ik met een ESP8266 en een Infrarood module de airco aan en uit zetten. Mijn collega kon het gemakkelijk en vol overtuiging vertellen. Ik ben er dan dus ook direct aan begonnen. Maar nu een maand verder werkt het nog niet.

  Dus even snel een alternatief in elkaar gezet. De zomer komt er aan!

  Ofwel met een 2e gelijke afstands bediening, 2 draadjes op de aan/uit schakelaar gesoldeerd. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat de KAKU schakelaar 1 puls geeft. Normaal kun je hem pas na 1 minuut weer uitschakelen en UIT actie er direct achteraan, duurt ook te lang. De afstandsbediening vind het niet leuk dat de knop 1 minuut ingedrukt wordt.

  Dus we maken eenvoudig een puls door een opgeladen condensator te laten ontladen naar een relais wat de airco aan/uit knop bedient. na 1 sec is de ELCO leeg en valt het relais weer af. ongeveer 59 sec later krijgt de KAKU een uit commando en gaat naar rust stand en laad vervolgens de condensator weer op.

  Dit in een schema:

  ___


  ZOMAAR gelezen , niet zelf gedaan, wel overwogen.
  Leuk als display. Een TOON
  https://ehoco.nl/geroote-toon-bedienen-met-domoticz/
  Nadat je jouw Toon succesvol hebt geroot ga je natuurlijk als eerste je Toon-abonnement bij Eneco opzeggen; het abonnement kost 4,50 EUR per
  maand en heb je niets meer aan. Maar hoe krijg je de data van Toon dan in Domoticz? En hoe kan je via Domoticz de Toon bedienen?
  Na het uitvoeren van onderstaande stappen is het mogelijk om informatie uit de Toon te in Domoticz te laten weergeven en de Toon vanuit Domoticz aan te sturen.

  Toon > Domoticz

  Huidige temperatuur (omgeving) Ingestelde temperatuur (thermostaat) Ingesteld programma Ingestelde scene Brander informatie (wordt de ketel gebruikt voor CV of Warm Water?) Boiler temperatuur (ingaand en uitgaand) Boiler temperatuur-setpoint Keteldruk Modulatie-level
  2018

  Nieuwe ontwikkelingen op gebied van Homewizard en Klikaan Klikuit
  Zigbee ondersteuning en koppeling met de Alexa.


  Spraak


  forum
  https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1793105
  2019

  Om e.a. beter te beschermen. Ofwel mijn camera zal geen BOTclient worden!
  Daarom heb ik het geheel achter een ubiquity Firewall de Edge Router X geplaatst
  De CUJO is in europa helaas niet verkrijgbaar


  Grasmaaien

  Niet dat ik er geen zin in heb, immers spaard weer rondje sportschool uit. Maar scheeld leke week wel weer 25% tijd.

  We kunnen ons huis ook aangevullen met een weerstation. Je kan nu het zonnescherm terug laten trekken als het gaat waaien of regenen
  ook past hier een tuin sproei systeem wel bij
  De keuken kunnen we uitbreiden met LED verlichting. Op zich niet slim, maar aangevuld met een PIR bewegings detektor, wordt het slim en zuinig.
  Ik heb de verlicht zo geschakeld dat bij donker worden deze op 25% aangaat. Als ik de keuken binnen loop, schakeld de PIR hem naar 100%, voor 10min.
  Gewoon bij IKEA te koop verlichting voor uw keukenlades.
  De tuin kunnen we voorzien van Muziek en Verwarming. Slim? Ik vind van wel en het geeft comfort.

  Marvin IoT module

  Ik heb weer een nieuw speeltje geprobeerd!
  Lijkt op de ESP of de Arduino. Maar nu direct als USB voor de PC en met LORA communicatie. Zie mijn eerdere beschrijvingen van ESP en Lora. https://www.kpn.com/zakelijk/internet-of-things/en/lora-connectivity.htm
  https://www.kickstarter.com/projects/688158475/marvin-the-lora-development-board/ en/of https://hackaday.io/project/16663-marvin-plugplay-iot-development-board/details
  Even kijken
  https://ksr-video.imgix.net/projects/2673405/video-719521-h264_high.mp4 Is wel specifiek te vinden bij KPN

  Why Marvin? We help people to create their own Internet of Things application. To do our best to help as many people as we can to get started, we created a tool that does the work for us, we called it Marvin. Marvin is easy to use, Arduino based, plug and play grove sensor compatible and works with LoRa communication on LoRa networks such as the KPN LoRa network, the Belgium Proximus network or The Things Network working with 868MHz. (LoRa in your country? See below!) Yes, LoRa, the new standard for Internet of Things solutions. There are various communication protocols available nowadays and we think that LoRa is just another, yet a very useful addition to the connectivity scheme. Long Range, Low Power is what catalyst the development of IoT.
  What is Marvin?
  https://zakelijkforum.kpn.com/lora-forum-16 en/of https://www.iotacademy.nl/workshops/lora en de LoRaONE https://nl.hardware.info/nieuws/47651/loraone-iot-development-board-van-nederlandse-bodem
  Kortom. Sterk in ontwikkeling, kan nog wel eens groot worden als er maar zender genoeg komen.  Eenvoudige ZIGBEE modules
  De Pakketkast

  De oude pakketkast heeft door goed functioneren plaats gemaakt voor een profesionele. Echter wel met een kleine anpassing. Ik wil wel een berichtje krijgen als er een pakje is.


  Als de kast open gaat, gaat er in de gang een lampje aan, en even kort een zoemer en vervolgends via een omgebouwde deurschakelaar via de Homewizard een bericht op mijn telefoon.
  Als ik de deur open om het pakje te pakken reset het relais en het lampje.

  Deze maakt via de Homewizard ook gelijk een fot van de bezorger op mijn erf.

  Smartwares Thermostaat knop de SH5-RDV-A


  Ik heb 2 kleppen via Markplaats gekocht. Hiermee kan ik de verwarming regelen.

  Productbeschrijving
  De Smartwares-radiothermostaatset biedt u de mogelijkheid om energie te besparen door programmeerbare verwarmingsregeling. Elke thermostaat heeft een geheugen om een ??dag- en nachtinstelling of een weekprogramma in te stellen. Uw nieuwe thermostaat kan bijvoorbeeld elke ochtend tussen 7 en 9 uur de gewenste ruimte verwarmen of de verwarming op een bepaald tijdstip uitschakelen. De set bevat twee draadloze radiatorkranen en een 4-kanaals afstandsbediening. Uw bestaande verwarmingskleppen worden eenvoudig vervangen door de meegeleverde verwarmingskleppen en u kunt uw verwarming al regelen met de afstandsbediening. Kenmerken: * Complete set voor meer comfort en energiebesparing * Eenvoudige installatie * Knoppen kunnen op elk moment worden gebruikt om de temperatuur te wijzigen * Lange afstand en stabiele communicatie * 3 alternatieve verbindingen beschikbaar (Danfoss RA / RAV / RAVL) Technische specificaties: * Frequentie: 433,92 MHz * Bereik: 30 meter * Voor Smarthome Basic-serie * Vereist 2x Mignon (AA) batt
  https://www.youtube.com/watch?v=tGX-ACQ2JdI ; https://www.youtube.com/watch?v=Zf7AlDirqko
  Homewizard in combinatie met IR, inleren Afstandsbedieningen.

  https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1744169

  of
  https://www.bol.com/nl/p/broadlink-rm-pro-wifi-smart-home-hub-ir-rf-all-in-one-automation-learning-universal-remote-control/9200000097056238/?bltgh=sRf3s89rd3MNIXaJx05J9g.1_27.39.ProductTitle

  Maar ik geef geen garantie.

  Ik zal je volgende week vertellen hoe deze het doet
  https://nl.aliexpress.com/item/4000078493951.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.50714c4dBG5krj
  https://youtu.be/-tnCz4pNT4s
  De TUYA remote werkt wel, maar...
  niet voor mijn kallox godijnen, van autogordijn.nl
  Werkt nog niet samen met google HUB en dus spraak besturing , brom brom  Voor de SINT/KERST dit jaar!
  De bestuurbare ventilator op marktplaats gevonden. Met Alexa of APP te bedienen

  Werkt erg goed, stil, veel lucht. !! heerlijk
  Echter met integratie werkt de bediening aleen op aan en uit! Zo jammer
  Nog een aardige tip: Een motor om een kraan te bedienen  Google nest HUB
  https://www.nu.nl/reviews/5544572/review-heb-nou-echt-google-home-speaker.html
  Hoewel de slimme speakers in landen zoals de Verenigde Staten al lange tijd worden verkocht, waren de gadgets tot op heden niet officieel in Nederland te koop. Techgiganten zoals Amazon verkopen hun luidsprekers hier niet, omdat de bijbehorende stemassistent nog geen Nederlands spreekt.

  De Google Assistent spreekt sinds afgelopen zomer wel Nederlands. En nu ook de commando's voor de Google Home-speakers zijn vertaald, worden de speakers ook in Nederland verkocht. De 'gewone' Google Home kost met even zoeken 90 euro, terwijl de kleinere Mini-luidsprekers voor 45 euro per stuk worden verkocht.

  Badkamer Informatie systeem
  De eenvoudige vorm van de smart mirror


  en automatische gordijnen
  http://nl.switchable-glasses.com/mirror-glass/smart-mirror-glass/smart-mirror.html


  2020  PI zero als Monitor https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-zero/ kleine browserhttps://youtu.be/dajhGg3tWfI #Midori #Raspbian #RaspberryPiZero Midori Web Browser: A lightweight, fast, and free web browser https://www.midori-browser.org/ Raspbian Raspbian is our official operating system for all models of the Raspberry Pi. Download it here, or use NOOBS, our easy installer for Raspbian and more. https://www.raspberrypi.org/downloads... Raspberry Pi Zero https://www.raspberrypi.org/products/... Getting started To get started you'll need: A micro SD card with NOOBS (see Software & OStab) A micro USB power supply (available from you local reseller) For a step-by-step guide to getting your Pi up and running, check out our online Getting started guide. Configuration guide Click here for basic and advanced guides to configuring your Raspberry Pi (some guides refer to features not available on the Pi Zero). Remote access Click here for more information on accessing your Raspberry Pi remotely. https://projects.raspberrypi.org/en/projects/getting-started-with-node-red

  ------------------- RUW MATERIAAL -----------------------


  https://maken.wikiwijs.nl/116946/Inleiding_in_domotica_en_automatisering#!page-4136534 http://www.instructables.com/id/The-AlexaPi
  http://www.instructables.com/id/How-to-Make-a-Magic-Mirror/
  https://www.instructables.com/id/Digital-Wall-Calendar-and-Home-Information-Center/
  https://hansdomoticablog.wordpress.com
  https://androidworld.nl/nieuws/spraakbesturing-homewizard-via-tasker-tutorial/
  vesternet  http://www.instructables.com/id/How-to-Make-a-Magic-Mirror/
  hassbian
  https://home-assistant.io/docs/installation/hassbian/installation/
  https://home-assistant.io/getting-started/

  EDGE
  https://www.youtube.com/watch?v=oSIIlEk9SxY
  https://homealarmreport.com/cujo-dojo-vs-keezel/

  http://www.instructables.com/id/DIY-Arduino-Battery-Capacity-Tester-V10-/
  https://www.switch-bot.com

  https://td-er.nl/2013/10/31/kaku-ervaring/
  Goed verhaal: https://www.smarthomemagazine.nl/2016/09/moet-weten-verschillende-smart-home-protocollen/

  zelf maken op basis van raspberryPI zonder cloud via eigen nas

  https://arduinodiy.wordpress.com/2015/03/02/qh-832ac-door-bell-modding/

  of

  https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1812935

  https://arduinodiy.wordpress.com/2015/03/02/qh-832ac-door-bell-modding/

  en leuke knutsel klus. Hoe maak ik van een ode laptop een Domotica monitor: https://pin.it/u2taduj2xddwe4

  Mijn slimme huis

  Omdat ik het leuk vind, heb ik al veel geprobeerd, gebouwd, weer weggegooid enz. Deze ervaring deel ik in mijn BLOG.
  Ik blijf het nieuws en nieuwe ontwikkelingen volgen voor eigen gebruik en om jullie te helpen. De meest opvallende ontwikkelingen zet ik op de nieuwspagina onder het onderdeel gevorderd.

  © ewsdomotica 2014-2019