Domotica - Slim Huis - Huisautomatisering - IoT ......... Advies over domotica toepassingen, voor beginner tot gevorderde. Uw huis besturen met uw IPAD of smartphone! Maar u weet nog niet hoe, wat en waarom! Lees dan hieronder verder.


Informatie voor de beginner


Deze informatieve website heeft als doel mijn kennis te delen en de lezer op de hoogte te brengen met de mogelijkheden. In een woud van verschillende soorten merken en soorten, soms samenwerkende protocollen en technieken, valt het niet mee keuzes te maken.
Er zijn ook vele andere websites met overzichten en informatie. Echter ik heb niets te verkopen, maar probeer met u mee te denken en uw vragen te beatwoorden, voordat u naar een winkel gaat.
Met dit doel zijn er 3 pagina's. De beginner, met toepassingen, basis begrippen en voorbeelden. De gebruiker, met vele meer technieken. De gevorderde, met software, beveiliging enz. Tevens de opvallende nieuwe dingen en een blog met mijn eigen toepassingen en ervaring in huis.
Deze beginners pagina heeft 4 hoofdstukken:

DEEL 1


Wat is een slim huis?

Wordt ook wel smart home genoemd. Is een slim huis waar verschillende smart apparaten draadloos met elkaar verbonden zijn en op elkaar kunnen reageren en samenwerken. Hierdoor kun je het leven in huis nog comfortabeler maken.
Behalve comfortabeler kun je ook je huis zuiniger en duurzamer maken, Slimme led lampen verlichting verbruiken veel minder stroom dan gloei- en halogeen lampen.
Maak je woning een stuk veiliger door de slimme smart life apparaten als bewegingssensoren en raam- en deursensoren, deurbellen en bewakingscamera's aan elkaar te koppelen.
Waar je vroeger geen apps had maar afhankelijk was van een bedieningspaneel, of een speciaal opslag systeem had voor je camera bewaking heb je nu nog maar 1 app voor alles! In die app bedien je verlichting, stel je scenario's vast wat er moet gebeuren als een bewegingssensor iets waarneemt, wanneer je verlichting aan moet, meekijken op je camera etc.


Antwoord op de vraag. Hoe en waar moet ik beginnen om mijn huis "slimmer of "smart" te maken? Er is heel veel informatie te vinden op het internet. Maar als beginner zal het u waarschijnlijk gaan duizelen. Er zijn zoveel verschillen in soorten apparatuur, toepassingen, protocollen, enz. Met mijn kennis en ervaring kan en probeer ik dit voor u helder maken. Maar gelukkig zijn er vele bronnen die dit doen. Een aantal heb ik dan ook op mijn website vermeld.


Antwoord op de vraag. Help mijn echtgenoot wil ons huis slimmer maken! wat moet ik weten?
Ik denk, lees deze pagina en u kunt meedenken en meepraten over de plannen, de oplossingen en uw wensen.
Wat wel en wat nu juist niet!

Inhoud: We kijken naar een stukje historie en toekomst. Ik behandel wat termen en begrippen. Dan kijken we functie- of locatiegericht naar de mogelijkheden om uw huis slim te maken. Vervolgens wat bekende merken en toepassingen. Mijn hulp voor u! Extra informatie bronnen.


Even een klein stukje over huis automatisering of wel Domotica. Hoe begon het:
Chriet Titulaer en Huis van de toekomst LivingTomorrow ....(* Klik op plaatje of link voor vergroting of meer informatie)

maar ook: https://youtu.be/IIx7BJOl4Eg en https://youtu.be/CYKyeRqkMhY, enz.

Wilt u een slimmer huis als besparing? Voor uw gemak en om er langer te kunnen blijven wonen? Of gewoon omdat het leuk is om innovatief bezig te zijn? Sommige producten voegen echt iets toe aan uw huis, zeker als niet alles meer zo soepel gaat. Of om de veiligheid te verbeteren. Maar sommige producten zijn voor de lol, als een gadget. Leuk om te krijgen voor je verjaardag. Geintresseerd. Ga dan verder op deze informatieve website.

Er zijn heel veel leuke een leerzame filmpjes. Nog zomaar een paar voorbeelden:
film 1 en film 2Tja, waarom domotica?

(*Door op het plaatje te klikken krijgt u de grote variant of meer info)
Omdat het een hobby is, zoveel mogelijk zaken te automatiseren. Omdat je straks langer in je huis wilt blijven wonen en niet op hoeft te staan om het zonnescherm bij regen omhoog en bij veel zon omlaag te doen. Persoonlijk denk ik niet dat het onmiddelijk bespaard. Immers elke module kost een klein beetje stroom en geld. Maar bij elkaar mogelijk veel minder stroom dan het onnodig aanlaten staan van een ouderwetse gloeilamp.

Heel eenvoudig
De eenvoudigste vorm van huis automatisering. Immers het hoeft niet moeilijk te zijn. Wat handig is voor de ene, is niet nodig voor de ander.
of of samenvoegen
   1 Een tijdklok. Om lampen op een bepaalde tijd aan en uit te zetten.    2 De lamp met een ingebouwde bewegingsdetector, ofwel PIR = passive infrared sensor
   3 De PIR=bewegingsdetector, schakeld een lamp! Met als toevoeging via een stopcontact, meerdere lampen en/of een 12volt adapter.    Hiermee kunnen we nog iets anders bedienen. Bijvoorbeeld een sirene, als een alarm.
   4 De tijdklok schakelt een lichtdonker sensor. Als het dan donker wordt gaat de lamp aan, tot de eindtijd van de tijdklok. Dus    s-nachts niet. Bespaard stroom, maar is minder veilig.

Ofwel, heel veel slimme toevoeging zijn gewoon te koop, zonder dat er kennis nodig is.
U kunt de toepassing zelf bedenken a.h.v. uw behoefte, op de rest van de site volgen er nog genoeg.
We kunnen al veel gewoon kopen: Zo zijn de koffie zetters met tijdklok, Robot stofzuiger, electrisch zonnescherm, enz. Heel eenvoudig!
Deze zijn een prima toevoeging aan uw huis en ook best slim!

Gewoon kopen!
Onderstaande handige of slimme zaken kun je zo kopen. Er is is geen verdere kennis voor nodig.
Toch wordt uw huis een stuk "slimmer".


Denkt u bij een "slim huis" toch aan iets uitgebreider.... lees dan verder.


We kunnen het "SLIM MAKEN" van ons huis op 2 manieren bekijken:
   1) vanuit de functionele wensen en soorten toepassingen.
   2) vanuit de locatie ofwel per kamer. Wat is er mogelijk per kamer.

Deze keuze zie je ook vaak terug in de APP.Verlichting
Oke, We gaan starten met verlichting. Wel willen zuinige led lampen. Ook dimbaar misschien met kleur of alleen warm licht.
Dan de belangrijkste vraag willen we later uitbreiden? misschien een bewegingssensor, gordijnen. Ook gaat het toch om de prijs per lamp.
We kunnen kiezen uit een aantal grote merken: Philips, Ikea, Lifx, Smartwares, Trust, en nog enkele andere merken.....
Philips ondersteund de Ikea lampen niet! andersom wel. Philips ondersteund intussen de Osram weer wel, dus goed uitzoeken om teleurstellingen te voorkomen. Ook al is dat soms niet erg. Van Ikea hoor ik positieve geluiden als je maar 1 verdieping hebt. Philips, is dan beter en duurder. Smartwares, Philips HUE,of IKEA, enz. Deze lampen hebben voor de bediening wel een Gateway of Bridge nodig. Een startersset is dus aan te raden!
Als je een iets betere kwaliteit wilt, meer schikt voor meerere verdieping en huizen met veel beton. Kun je kiezen voor: Fibaro of Qubino
En als je geen gateway wilt, voor de Apple Homekit serie de Elgato-EVE, met ook heel veel producten, alleen via een Iphone of Ipad te bedienen.
Of Wifi gestuurde lampen van Lifx,TUYA, LSC-SMART(Action serie) of SONOFF.

De Action verkoopt slimme lampen met als merknaam LSC, dus TUYA, maar ook Smartlife en Sonnoff werken via wifi. maar de APP maakt via een internet server contact met het huis en de lampen!Energie
Naast het schakelen van lampen is het ook een voordeel, van het slimme huis, dat je weet hoeveel energie er wanneer en die welk apparaat verbruikt wordt. Zowel op stroom, maar ook gas en water. Nu is het mogelijk te kijken waarop en wat er bespaard kan worden. Natuurlijk is het ook leuk te weten hoeveel stroom we uit de zonnepanelen krijgen of hoeveel water uit de zonneboiler, of hoeveel warmte uit de warmtepomp. Hierbij denk ik aan: zelf de meter aflezen. JA! het een pen en papier elke dag of week de stand noteren en evt in een spreadsheet zetten. Maar ook met een tussenstekker-meter of de p1 poort naar een uitlees unit sturen bijvoorbeeld met een RaspberryPI of met een SMAPPEE de stroommeten, of het lampje uitlezen met een YOULESS. De grafieken kunnen dan verzameld worden door een APP, bijvoorbeeld van Homewizard, of Slimmemeter of PVoutput.

(bron: internet)....(* Klik op plaatje of link voor vergroting of meer informatie)
Bij energie kunnen we ook denken aan verwarming dus thermostaaten en temperatuur sensoren. Zoals Tado, Anna, Toon enz.


Veiligheid
Wordt niet als eerste al voordeel gezien. Maar veiligheid in en om je huis is misschien nog wel belangrijker, dan een lamp bedienen. Ik denk hierbij aan rookmelders en CO2 melders. Verder een water melder. Ook voor deuren en ramen zijn er sensoren te koop. We kunnen oop prima beginnen met een gewone rookmelder bij de trap en CO2 melder naast de geiser en CV. en een eenvoudige deur beveiliging en een carara met SD-card voor de opslag. Maar natuurlijk is het leuker en handig dit te integreren met een systeem. Nu kun je bij brand de rolluiken openen als ontsnappings route en het licht aanzetten. Maar ook bij ene deur of raam alarm het licht aanzetten en de sirene starten. Maar ook de gordijnen openen. En met knipperend rood licht gaat een inbreker dit niet leuk vinden. Echter buiten houden met goede sloten met anti-kerntrekken platen is nog beter als eeste stap.

(bron: internet)
Beveiliging middels camera's. PRIVACY....Mooie APP en goed beveiligd!! Kosten 50-90 euro, valt best mee.
https://www.homewizard.nl/nieuws/post/smartwares-cameras-wordt-homewizard-cameras
https://www.homewizard.nl/cameras
https://www.homewizard.nl/homewizard-cameras-app


Voor de lol
Grasmaaien. Niet dat ik er geen zin in heb, immers spaard weer rondje sportschool uit. Maar scheeld elke week wel weer 25% tijd.
Maar zo ook stofzuigen, enz. Een Video deurbel is ook leuk. Wordt het de RING of een andere? Echter het is in mijn geval de ELEC IDC-25 geworden.

We kunnen ons huis ook aangevullen met een weerstation. Je kan nu het zonnescherm terug laten trekken als het gaat waaien of regenen
ook past hier een tuin sproei systeem wel bij.
De bestuurbare ventilator op marktplaats gevonden. Met Alexa of APP te bedienen, ja voor de LOL!
Nog een aardige tip: Een motor om een (buiten)kraan te bedienen, Maar kijk oop bij Gardena...


Keuken
De keuken kunnen we uitbreiden met LED verlichting. Op zich niet slim, maar aangevuld met een PIR bewegings detektor, wordt het slim en zuinig. Ik heb de verlicht zo geschakeld dat bij donker worden deze op 25% aangaat. Als ik de keuken binnen loop, schakeld de PIR hem naar 100%, voor 10min. Gewoon bij IKEA te koop verlichting voor uw keukenlades.


Tuin
De tuin kunnen we voorzien van Muziek en Verwarming. Slim? Ik vind van wel en het geeft comfort.


Badkamer en/of Woonkamer
Als informatie bron? We kunnen ook in bijvoorbeeld de spiegel van de badkamer informatie laten zien, over wat op dat moment handig is. Ik denk hierbij aan verkeer en de files, de trein tijden en het weer, een buienradar. Maar ook het laatste nieuws. Zo'n spiegel noemen we een smart mirror. Al wel te koop met een ingebouwde radio en led verlichting, maar met een ingebouwde tablet nog niet in Nederland, dus moet je hem zelf maken.
en automatische gordijnen
http://nl.switchable-glasses.com/mirror-glass/smart-mirror-glass/smart-mirror.html
We kunnen ook nog denken aan een slim geluids systeem, een zgn multiroom. Dezelfde muziek in alle kamers.Somfy Slim Wonen
Somfy Smart Home geeft u de controle, maakt uw leven gemakkelijker en comfortabeler en zorgt voor gemoedsrust, waar u ook bent. U kunt zonweringen, rolluiken, raamdecoraties, verlichting, elektrische apparatuur, de verwarming, garagedeuren en hekken controleren en bedienen met uw smartphone of tablet. U kunt alle instellingen van het Somfy Smart Home System aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren en u kunt het systeem vanuit elke plek op de wereld bedienen. U kunt uw woning bewaken met behulp van camera's en bewegingsdetectors voor volledige gemoedsrust.
De TaHoma is een slimme box en het hart van uw Smart Home. De TaHoma® zorgt er voor dat u altijd in verbinding staat met de aangesloten producten in uw woning via de TaHoma® app. De oplossingen van Somfy Smart Home zijn zeer gebruiksvriendelijk en de installatie is heel eenvoudig. U kunt op elk moment naar wens en wanneer uw budget dat toelaat, producten toevoegen. Met Somfy Smart Home geniet u optimaal van uw woning zonder dat u daar veel moeite voor hoe te doen.

(bron:https://www.myhomecenter.nl/help-/somfy-smart-home.html)
Antwoord op de vraag
Ik wil mijn huis sfeervol verlichten en ervoor zorgen dat de verlichting aangaat als ik thuis kom. Wat heb ik nodig?
Een hele logische vraag dus. Als dit de enige wens is en je later niet verder wilt met energie uitlezen in hetzelfde systeem, kun je eenvoudig kiezen voor bijvoorbeeld een STARTERSET: van Philips HUE, of de iets goedkopere Ikea serie, Of nog goedkoper de SONOFF of Xiaomi modules.
We kunnen deze in een 2e stap uitbreiden met spraak middels een Alexa (Alexa dot-v2), een Google Home (mini), SIRI(Apple) of een HOMEY. Toevoegingen van Gordijnen, zonneschermen, energie verbuik kan in eerste instantie met de eigen APP van het betreffende product.
Vervolgens integreren met IFTTT, Zapier Yonomi app of een besturingsunit met integratie voor de gekozen producten! Ik denk hierbij aan Homewizard, Homey, Trust ICS-2000, of zelf bouwen met: Domoticz, Home-Assistant (hassbian), samen met node-red en mqtt, enz.


Antwoord op de vraag
Heb ik een systeem nodig om mijn huis slimmer te maken? Niet perse. Er zijn ook vele handige hulpjes zo te koop. Ik denk hierbij aan lampen voor zien van een bewegingssensor. Zowel buiten als binnen. Gewone schakelaar, kunnen vervangen worden door PIR-schakelaar welke reageren op beweging. Verlichting langs de trap (leuning) is gewoon te koop. Verlichting voor als u het bed uitstapt of in de kasten. Gewoon te koop, ophangen en klaar. Koffiezet apparaat met timer of APP, is gewoon te koop. Zelfs de moderen wasmachimes zijn al slim en voorzien van communicatie met je telefoon. Maar ook stofzuiger en automatische grasmaaier. Nog steeds is er geen systeem nodig.

Wat kunnen we waar gebruiken? 2 leuke voorbeeld op het internet!

(bron: internet)

Even stukje Techniek

We weten nu wat er is en wat kan. Als we apparatuur willen combineren en of meer willen weten over domotica apparatuur, is een stukje technische uitleg van belang om geen foute keuzes te maken en om een verkoper of website te begrijpen.
Dus even wat begrippen uitgelegd. Voor meer kijk op de gebruikers pagina

Welk systeem?
Bij "slim" denk ik aan het maken van combinaties. Het zonnescherm gaat omhoog bij regen. Hiervoor is een kastje nodig dat daar over nadenkt. Dit noem ik een systeem, ofwel de besturingsunit, de HUB er zijn meerdere benaming
Bij nieuwbouw is een centraal systeem handig, omdat je nog overal buizen naar toe kan trekken. Wel betrouwbaar, maar wat duurder. Zoals NIKO. Maar ook KNX gebaseerd: Gira, Jung, Eaton of Moeller, ....
Anders wordt het een systeem dat zijn stuurpulsen draadloos transporteert.
Hiervoor gebruiken we globaal de soorten Protocollen: InfraRood, Bluetooth, RadioFrequentie over 433Mhz enover 868Mhz, zigbee, z-wave, 1-wire en steeds vaker ook WIFI. Zo loopt ook de prijs verhouding.
Een KNX module heb je voor 100 euro, een 433mhz schakel module, kost zo’n 25 euro, de zigbee of zwave module voor 45 euro. Maar het is meer de vraag wat wil je gaan bedienen. LET OP: 433 producten zijn heel bekend, wel goedkoop, maar storingsgevoelig!

Maak een domotica plan.
Kopen we een systeem van Klik aan Klik uit (KAKU) ofwel Trust, of de Philips HUE, maar kan ook zomaar bij Ikea de Tradfri zijn. Dan zijn er nog de goedkope Chinese systemen zoals Xiaomi, Sonoff, Shelly1. TUYA, Smartlife, werken samen met spaak van Alexa(Amazon) en HomeAssistant(Google) (zeggen ze!) en werken op WIFI dat is dan weer handig, enz. De TUYA spullen worden in Nederland verkocht via de Action, de smart LSC serie. Mooi voor weinig.

Er zijn zo enorm veel merken en soorten. Sommige werken samen sommige niet, dat maakt het lastig. Immers je wilt het liefst, je geld uitgeven aan een systeem dat later uitbreidbaar is.Voor spullen met WIFI is de dekking in huis van groot belang aan het worden.
Immers de diverse producten gebruiken een GATEWAY of BRIDGE of HUB om tussen het apparaat via WIFI met uw telefoon APP te communiceren.
Tja, daar kun je wat van vinden!


Maar begin klein en breid stap voor stap uit.


De Basis
We hebben een SENSOR, deze geeft data/meetwaarden aan de PROCESSOR UNIT hiermee kunnen we iets doen middels een ACTOR.
in een schema: en iets complexer, met opslag en terugkoppeling
De Software het programma in de besturingsunit of de APP. bepaald wat er allemaal mogelijk is! Een ook welke merken samen werken en welke niet


Wat?
ACTOR: Zonnescherm, Gordijnen, Lampen binnen en buiten lampen, enz.
Zonnescherm en gordijnen kosten iets meer, door de motor. De schakelunit maakt de prijs.
Alleen Lampen en andere zaken bedienen of ook uitlezen?
Willen we handmatige bediening naast electronische bediening? willen we schakelaars vervangen? Gebruiken we een tussen-stekker of vervangen we de lamp zelf.


Uitlezen?
SENSOR: Schakelaar, Deurbel, Deur open/dicht, Rook alarm, Temperatuur binnen/buiten, en wat wil je ermee te doen als REACTIE?
Welk licht moet aangaan bij een deurbel. Ook gelijk eencamera beeldje op je telefoon tonen? Of juist rood licht bij een deur sensor na 00:00 uur. Alles is mogelijk.


Actie?
PROCESSOR: Camera moet beeld doorgeven naar telefoon, Interkom moet op afstand bediend kunnen worden, Zonnescherm omlaag als de zon op de vensterbank staat enz. Combinaties! Dit noemen we ook wel bedienings scenes, of scenario's
Zonnescherm terug, bij regen of windsnelheid boven een grens, Wil je ook je CV kunnen bedienen en/of uitlezen, enz.
De BesturingsUnit ofwel de processor verzorgt de uitvoering van deze handelingen.
Echter! om elkaar te begrijpen moeten ze de zelfde taal ofwel protocol spreken. Mixen gaat dus niet


Toepassingen
Een domotica systeem brengt veel comfort met zich mee, maar bespaart ook op energie en verbetert de veiligheid van uw woning. Door domotica toe te passen in uw woning, maakt u uw woning slimmer. Een aantal voorbeelden van de toepassing van domotica:

Plint- routeverlichting die automatisch aangaat wanneer u uit bed stapt.
Temperatuurregeling op basis van uw aanwezigheid.
Het automatisch omhooggaan van uw zonnescherm bij harde wind.
Automatische ventilatieregeling in douche op basis van luchtvochtigheidsmeter.
Het sluiten van uw gordijnen en/of rolluiken wanneer het donker wordt.
Onderweg naar huis alvast uw verwarming hoger zetten
Ontvang een alarmmelding wanneer er beweging in uw woning wordt gedetecteerd
Ontvang een alarmmelding wanneer het brandalarm afgaat
Voorzie uw woning van camera’s die u vanaf uw telefoon kunt bekijken

Het idee van een ‘slimme woning’ met behulp van domotica is dat alle apparaten in de woning met elkaar kunnen communiceren. Met uw Android smartphone of iPhone bedient u eenvoudig de elektronica in uw woningWAARSCHUWING
Helaas is mijn ervaring dat de producten positiver worden verkocht, dan de werkelijkheid.
een voorbeeld
Ik heb een logitech smartcontrol. Deze kan echt alles bedienen, geweldig. Maar de koppeling met Alexa t.b.v. spraak lukt niet. Wat blijkt. Ik heb een Nederlands Amazone account voor de Alexa. Daar kun je de Logitech skill dus niet mee koppelen. Mooi pech!

Ik heb klik aan klik uit apparatuur. De Zigbee unit van Trust lijkt een slimme uitbreiding. Echter dit gaat niet naadloos samen in de Homewizard, die wel alles van Kaku ondersteund. Mooi pech!

De Homewizard heeft een opvolger met meer geheugen. Klikt goed zou je zeggen. Alleen heeft deze maar 1% van de mogeliukheden van de oude HW. Mooi pech!

De Google home hub kan leuk je lampen bedienen op spraak. Maar kan helaas geen comibianties, ofwel scenes ofwel routines maken. Mooi pech!

Koop je de TUYA remote control. Op de foto met mogelijkheden voor Alexa en Google home hub spraak. Bij installeren gaat alles ogenschijnlijk goed. Echter geen Tuya in het Google Home menu dus kan ik de TV nog niet bedienen. Mooi pech!

Sonoff goedkope wifi modules werken perfect met de APP ewelink en ook net Alexa en Google HUB spraak. Maar weer niet met mijn homewizard en ook niet zomaar met de HASSIO.

Home Assistant, op een RaspberryPI onder hassio lijkt DE oplossing. Echter met wat hulp eindelijk zigbee aan de praat. Dus de Aqara (xiaomi) PIR en deursensor werken. 2 FOSCAM camera's werken ook. Dus nu een camera beeld maken als de deur opengaat :-) leuk. De youless en de slimme meter uitlezen gaat niet zomaar!. De sonoff schakels modules gaat ook niet zomaar. Hij kent wel TUYA maar geen Smartlife helaas. De TV is nog niet te bedienen. Kortom nog een lange weg naar INTEGRATIE!

Wees gewaarschuwd.
Wil je dit voorkomen. Dat kun je minder integreren en krijg je meer app's! OF kies je voor 1 product serie en blijf je daarbij.
Of zoek een andere intergratie techniek. IFTTT of een Home Assistant


....... SLIM HUIS, DOMOTICA, HUIS AUTOMATISERING, BESPAREN, GEMAKELIJK, IoT, INTERNET OF THINGS, .........

DEEL 2

Aan de slag, we gaan ons huis "slim" maken.

Voorbeelden voor een beginner. Of direct door naar de gevorderde pagina
Gebruiker.    Of kan ik u helpen met mijn Boek, Cursus, Presentatie?


Bedenk wat je wilt en koop je apparatuur met een plan.
Bijvoorbeeld als je later een Homewizard of LINK besturingsunit wilt i.v.m. prijs/prestatie en de vele toepassingen.
Of je gebruikt een Raspberry PI en kan je zelf drivers linken in je Linux t.b.v. diverse toepassingen.
Of je gebruikt een kant en klaar systeem van bijvoorbeeld, E-domotica van Eminent ofwel hun Z-wave protocol.
Maar misschien wel de veel omvattende Nederlandse Homey.
Spraak gestuurd of toch nog maar even niet!
Je uitbreidingen moet hierbij aansluiten, kijk daat bij aanschaf goed naar!

Wat voorbeelden:
film 1 en film 2 en film 3 en film4 en film5 film6


Ook andere, geven een goede en complete beschrijving, thx. (bron: Internet GOOGLE)
"domotica vergelijken" overwegingen voordat je begint Wie gaat installeren, Klein beginnen, Populaire systemen
hoe werkt een huisautomatiseringssysteem, maar ook ,energieverbruiksmanagers, en veel lampen
De volgende internet link geeft een mooi overzicht per kamer, wat je er kunt doen: https://www.smarthomemagazine.nl/2016/02/soort-smart-home-producten-er/

Maar denk ook aan een goede dekking van wifi in huis. Maar ook, zijn er veel buren en veel mogelijk stoorbronen! Stem daar de aanschaf op af.
Een syteem op de RadioFrequentie 433Mhz is vast ook bij de buren in gebruik. Wel leuk om elkaars lamp te kunnen bedien, maar dit gaat echt vervelen :-)
Wel handig als je geen regen sensor hoeft te kopen omdat de buren die ook al hebben, en jouw systeem de code direct kan gebruiken.

Smart home beginnen: 10 tips voor beginners
bron https://lazylife.nl/smart-home-beginnen/

Home » Smart home beginnen: dit zijn 10 handige tips voor beginners
Een eigen smart home beginnen, dat doe je niet zomaar! Het is een proces waarin je kennis maakt met vaak nog vrij onbekende producten. Want lang niet iedereen weet, wat er allemaal mogelijk is binnen de muren van een smart home.
Nieuwe technologieën maken het tegenwoordig mogelijk om veel producten in huis te automatiseren. Zo komt een smart home dus, met nogal wat handige extraatjes.
Laat je niet afschrikken door nieuwe termen en lastige woorden! Na verloop van tijd raak je namelijk steeds bekender in de smart home wereld.
Bovendien zitten er ontzettend veel leuke en handige voordelen vast, aan het beginnen van een smart home.
Je zult onder andere kennis maken met de slimme speaker. Een slimme speaker is een ideaal product om je eigen smart home mee te beginnen. Hieronder staan onze vijf beste slimme speakers van dit moment.

Tip 1. Zorg voor een stabiel wifi-netwerk
Tip 2. Begin klein
Tip 3. Verander je wachtwoorden
Tip 4. Kies producten met hetzelfde protocol
Tip 5. Maak zorgvuldige keuzes
Tip 6. Laat je adviseren
Tip 7. Lees recensies en aanbevelingen
Tip 8. Beveilig je thuisnetwerk
Tip 9. Let op waar je de slimme producten plaatst
Tip 10.Check regelmatig voor updates


Weet u het al?

In onze auto zijn we slimme systemen al een beetje gewent. De Airco houdt de auto middels een sensor op temperatuur. De auto waarschuwt, als we over de witte streep komen. En kan zelfs al zelfstandig rijden. Daar is weliswaar een hoop Intelligentie voor nodig (AI). Huis bestuurt auto, of toch liever andersom! Wat leuke voorbeelden
Mijn Top 10 van systemen

 • HomeWizard meerdere producten - ook Link en Lite
 • Klik Aan Klik Uit KAKU - Trust, nu ook zigbee
 • Fibaro blijft een hele goede met 2 richtings controle
 • Niko Home Control HET merk voor een centraal systeem,
 • Ikea In opkomst, goedkoop, ook een maar!
 • Homey spraak gestuurd en veel ondersteuning voor producten
 • Somfy veel meer van een zonnescherm
 • Apple Homekit geen centrale unit nodig, maar alleen voor een Iphone/Ipad
 • Control4 profesioneel, zakelijk
 • Busch-Free@Home ook profesioneel, zakelijk
 • Loxone even zo profesioneel, zakelijk
 • Google home en de hub, erg mooi, Nederlands spraak gestuurd
 • KPN nieuw voor mij, niet verwacht
 • Maar eigenlijk heeft tegenwoordig elk merk wel een toepassing op IoT of voor ons slimme huis.

 • Systeem (mijn definitie): bestaat uit sensoren, besturingsunit, actoren, APP voor uw telefoon. Als ze dit hebben is het een systeem!

  Wat plaatjes als voorbeeld
  resp. Homewizard (new), HW (bekende), Raspberry, Eminent, Homey, Hue, Ikea, Niko

  Maar ook: wil je spraak gestuurd kunnen werken en maakt u zich geen zorgen dat de fabrikant meeluisterd. Tenminste dat zegt men! Maar is dat ook zo? Natuurlijk met een foute APP of skill is dat vast mogelijk. Net zoals het aftappen van je laptop camera. Hierbij denk ik aan bij spraak gestuurd: SIRI (Apple), Google Home (mini/hub), Echo (dot2), Alexa enz.


  Meer weten! Ga straks naar de gebruikers pagina.


  Het slimme huis heeft ook nadelen

  Naast de eerdere waaschuwing, nog even een opsomming
  + De LED lampen zijn energiezuinig
  + Er zijn sferen te maken
  + Timers zijn handig bij afwezigheid
  - Er is een extra apparaat nodig voor bediening (gateway, Bridge, Systeem)
  - Merken door elkaar werkt vaak niet
  - Soms werkt iets niet zoals je wilt. Dat heeft een gewone schakelaar zelden
  - Hoe meer apparatuur hoe meer er stuk kan gaan
  - Elk apparaat heeft onderhoud nodig. Dat geldt voor auto's en wasmachines, maar ook voor de SOFTWARE van een toevoeging aan je slimme huis

  In een huis kan er ingebroken worden. Dat kan in een slim huis ook.
  https://www.iotjournaal.nl/vrijdagmiddagvideo-dit-gebeurt-er-als-hackers-het-slimme-huis-overnemen/

  Ik zou dus niet zo snel een slimme deuropener kopen. Immers deze is vast ook te hacken/misbruiken, net als bij de auto's met een KEYCARD als slot.

  Wat kies ik?

  Steeds meer merken biede slimme verlichting aan. Ikea, Hue, Trust ...
  Sommige merken bieden ook camera's, beveiliging en andere spullen.
  Echter met camera;s is de beveiliging belangrijk.  Antwoord op de vraag. Ik weet wat ik wil . Ik ken de techniek en de issue's die er ook kunnen zijn. DUS
  Welke winkels verkopen de SMART HOME spullen? Ik denk aan de ROBBshop, Coolblue, Bol, Ikea, Gamma, SOS soltions, Willie Wortel, Action, enz.

  Beveiliging

  Om diverse domotica modules met elkaar en met het internet te koppelen is er een GATEWAY of BRIDGE nodig. De gateway is er per protocol. De gateway spreekt een specifiek protocol voor een specifiek merk en verbinding meestal maar uw netwerk. Dit kan zijn op je eigen LAN in huis, via WIFI op met UTP kabel. Maar kan ook zijn via je router naar het internet, naar een computer ergens in de CLOUD. Hierbij is de vraag t.a.v. privacy en beveiliging een hele belangrijke. Dit werkt prima! maar wees gewaarschuwd. Hackers, kunnen hier gebruik van maken.

  Beveiliging van de slecht beveiligende IOT spullen waarmee we ons huis slim maken is van groot belang. Er zijn special firewall’s zoals de RATtrap en de CUJO. Echter alleen in America leverbaar. Ik heb gekozen voor de Ubiquiti Edge X router-firewall. Dit vanwege zijn interface, mogelijkheden en natuurlijk de kosten. Eigenlijk super goedkoop voor een FireWall met 1Gb LAN poorten. Zie ook bij tekst onder het kopje Gevorderd. Dus “SLIM” maar dan wel VEILIG. ---> Ofwel "Het is slim als het veilig is" !!

  We zijn door het overzicht weer iets wijzer ! Weet u het al?

  DEEL 3

  Welke Diensten kan ik verder bieden

  Mijn boek voor beginners.


  Nu 9 jaar geleden, maar de begrippen en uitleg zijn nog niet veranderd en dus nog geheel actueel.
  Er zijn alleen veel meer producten bij gekomen en vele merken, soorten en protocollen. Dus niet gemakkelijker wel complexer.

  U kunt het boek ook bestellen door te surfen naar
  www BOEKSCOUT nl.

  Kies, naar de Webwinkel, de rest wijst zich vanzelf. Zoek op DOMOTICA of op het ISBN nummer 978-90-8834-234-9

  Veel lees plezier! Bedankt voor de 50 euro cent

  Slim wonen, het slimme huis, Huisautomatisering, ofwel domotica is nu ook in Nederland in opkomst. Gemak dient de mens. En dus is er voor de huisautomatisering ofwel domotica een gouden toekomst weggelegd. Gemak, maar ook gedreven door ondersteuning in de zorg. Net als in vele auto’s, gemak en slimme elektronica in huis.
  Als je thuis komt gaat meteen het buitenlicht aan. Je hebt geen sleutel nodig, de voordeur gaat al open. Voer de alarm code in en vervolgens, gaat als het donker is, het licht in de hal aan. Dat licht gaat weer uit als je in een andere kamer bent. Intussen is de verwarming op temperatuur gekomen en wordt de muziek aangezet. Voor de één gemak, voor de ander noodzakelijk om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Leuke blog
  Moeilijk? Nee hoor! In dit boek kun je er zelf mee vertrouwd raken. Wellicht heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar in onze auto hebben we veel meer elektrisch comfort dan in onze woning. Bij het openen van het autoportier gaat de interieurverlichting vanzelf aan. Na het omdraaien van de sleutel vertellen de instrumenten je automatisch of alles wel in orde is. Als je bij het verlaten van de auto je lichten laat branden, wordt je door een geluidsignaal gewaarschuwd. In een auto zijn functies zoals sleutel, deuren, licht, verwarming, controlelampjes aan elkaar gekoppeld.


  De techniek hier achter wordt verteld in dit boek. De inhoud is nauwelijks tijd of merk gebonden, dus nog steeds van deze tijd.
  boek
  U kunt dit boek bestellen via BOEKSCOUT voor 16,95 onder ISBN 978-90-8834-234-9 paperback van 16x24 en 226 pagina's


  In de meeste woningen is dit nog niet zo. In dit boek gaan we kijken hoe we eenvoudig, zonder veel kennis een groot aantal functies in huis kunnen koppelen. Waarbij geldt: Hoe meer hoe leuker. Verwarming, verlichting, rolluiksturing, elektrische apparaten en audio. Rookmelders, glasbreukmelder en bewegingsdetektoren worden onderdeel van het domoticasysteem ofwel huisautomatisering.
  Door het “slim” aanschaffen en koppelen van standaardproducten, zoals: Webcam, Weerstation, Schakelaars met afstandsbediening, CV thermostaat, Deurtelefoon, Zonnescherm, Tuinsproeisysteem, kan de lezer eenvoudig zelf en relatief goedkoop een domoticasysteem realiseren.

  Kortom
  een boek met theorie, eenvoudige techniek en heel veel toepassingen. Met eenvoudig te kopen of te bouwen componenten stelt de lezer zijn eigen domoticasysteem samen en automatiseert zo zelf zijn huis. Hoe meer we kunnen koppelen hoe leuker het wordt. De doelstelling van dit boek is voor mensen met een wat kleiner budget. Voor een gebruiker zonder elektronicakennis, met als doel zijn huis zelf te voorzien van domotica componenten. Maar ook voor een elektronica hobbyist, die de componenten zelf kan en wil bouwen. Koppelen van informatiebronnen uit het huis en vanaf het internet. Dit voor ons gemak, veiligheid en besparingen. Met de kennis uit dit boek, wordt de professionele domotica installateur een gelijkwaardige gesprekspartner. Dit voor de lezers die niet zo handig zijn zelf de apparatuur te kunnen aansluiten.

  De rode draad
  We beginnen in het boek met een stuk algemene kennis van het begrippen wat ermee bedoeld wordt. We gaan kijken naar domotica functies en wat er in theorie mogelijk is. We kijken naar het domotica-plan en de kosten. Hierna gaan we aan de slag met praktische voorbeelden om na te bouwen. Vervolgens kijken wat nauwkeuriger naar bekabelingsystemen en heel veel toepassingen, die we kunnen kopen. Maar we kunnen ook zelf wat bouwen en dus kijken we even naar wat schema’s hoe te solderen en een stukje veiligheid. Ik hoop dat u het een nuttigen leerzaam boek vind en de kennis kan toepassen in uw eigen huis. Dit voor het gemak of uit oogpunt van zorg.


  Achtergrond informatie

  Al jaren houd ik mij bezig met elektronica als hobby terwijl ik werk in de ICT. Door deze combinatie wordt het koppelen van elektronica aan de computer erg leuk. Ik maak zelf mijn domotica modules. Maar als een zelfbouw module zijn nut bewezen heeft, vervang ik/mag ik deze vervangen... deze door een professionele domotica module. Mijn kennis is vanuit de praktijk opgebouwd. Net zoals het boek, dat begon als eigen documentatie.

  Ik maak het liefst zelf de domotica-modules en domotica-interfaces en koppel deze aan elkaar. In ons huis ligt een HUISBUS gebaseerd op een computernetwerkbekabeling genaamd UTP. Voor de huisbus gelden eigen afspraken voor de 8 pennen. De huisbus wordt gebruikt voor transport van 12 volt naar diverse apparaten zodat adapters overbodig zijn, 12v voor nachtverlichting en automatisch aanschakelen van de buitenverlichting, radiodistributie de meeste kamers zoals badkamer, keuken en terras, sproeisysteem voor de tuin, bediening garagedeur, zonnescherm, alarmsensoren, enz. De energie wordt geleverd door 2accu’s die geladen worden door een zonnepaneel. Voor het uitlezen van deurcontacten, telefoon, wind, regen temperatuur, deurbel en de webcam zijn enkele analoge displays in gebruik.


  Intussen is dit systeem uitgebreid met meer digitale producten, maar zeker nog niet vervangen. Ledjes, kosten niets en zijn vaak net zo functioneel als een OLED display. Een chip kan iets schakelen, maar een analoog relais ook en blijft jaren lang betrouwbaar functioneren. Heeft geel last van onweer of uit en aanschakelen van de voedingsspanning.
  Kort om ik heb veel ervaring met heel veel producten. Ik ken de valkuilen, want die zijn er voldoende in dit nog niet gestandiseerde wereldje.


  Mijn presentatie voor beginners.


  Met een cursus op maat.
  Waarbij u alle begrippen leert als: Actoren, Sensoren, Besturing, enzovoort. Vervolgens kunt u zo mondig naar uw leverancier optreden. Een uw wensen voor de aanschaf van een Domotica systeem voor uw slimme huis goed verwoorden. Dit voorkomt verkeerde verwachtingen en een miskoop. De onderwerpen:

 • Wat is een actor en wat een sensor. Zelf bouwen of kopen

 • Protocollen, 433mhz, 868mhz, z-wave, wifi, enz

 • Waar in huis gebruiken

 • Toepassingen, zoals Slimme thermostaat, Toon, Homewizard, enz.

 • De cursus bij u op locatie, gemiddeld 2 uur, kost u 20,00 per uur + reiskosten 1,00/km Regio Utrecht


  of
  Met een advies op maat.
  Zie de brochure voor meer informatie.

  Voor degene die geïnteresseerd zijn of vragen hebben. Stuur mij gerust even een mailtje.
  Doe dit naar:  ewsdomo[antispam]@hotmail.com (verwijder de antispam tekst voor verzenden)
  De cursus bij u op locatie, gemiddeld 2 uur, kost u 20,00 per uur + reiskosten 1,00/km Regio Utrecht  Voorbeeld van de presentatie

  Hieronder een deel van mijn presentatie als voorbeeld.

  KEUZENHULP voor beginners

  Wat hebben we nodig? Even een lijstje

 • Kosten 20 euro per module of 50 euro per module

 • Lampen of ook andere onderdelen

 • Energie of ook Thermostaat

 • Centraal of Decentraal

 • Kopen of Zelf bouwen

 • APP per toepassing of Integratie

 • Draadloos of Bekabeld

 • Met BesturingUnit of Zonder BesturingsUnit

 • Met Controle of Zonder controle signalen

 • Uitlezen op Telefoon of Uitlezen op Muurdisplay

 • Spraak besturing of Wandschakelaar

 • enz


 •    * Sommige keuzen zijn beide te gebruiken.
     * alle genoemde keuzen zijn ook te combineren.
  U heeft voldoende kennis opgebouwd om de keuzes te kunnen gaan maken! MOOI

  Daar hebben we 2 manieren voor:
  Mijn rekenblad keuzenhulp

  of
  Met wat hulp van internet


  Even inventariseren. Wat doen we in de woonkamer?

  .  Met wat hulp van internet

  Weet u het al? Nee? dan gaan we verder...


  ....... SLIM HUIS, DOMOTICA, HUIS AUTOMATISERING, BESPAREN, GEMAKELIJK, IoT, INTERNET OF THINGS, .........

  DEEL 4

  Voor wie nog niet alle informatie bronnen ontdekt heeft.


  Hoe doen andere het samen met u, (bron: internet)

  Blader door alle slimme producten  Controller kiezen:


  Surfen op Internet

  Browse via google naar "domotica of slim huis of huis automatiseren" of "home automation" voor Engels talige artikelen.

  U kunt heel veel zelf lezen en hopelijk ziet u daarna nog steeds de bomen door het bos. Zo nee, dan is een cursus of advies op maat een uitkomst!

  of nog meer lezen. Volg de vele advertentie pagina's.

  Een grote organisatie met veel info in Nederland is bijvoorbeeld Smart Homes  Even wat leuke websites met een goed overzicht

  (mijn mening)
  SmarthomeMagazine
  livingtomorrow
  Het Slimme Huis
  Het Ultieme Slimme Huis
  Doe-het-zelf-domotica
  Workshop Domotica Enver Tanriverdi
  Computeridee - Domotica
  Uw slimme huis
  Huisbesturing was nog nooit zo gemakkelijk
  Busch-Jaeger
  IOT-domotica ontwikkelingen
  Apple Homekit informatie
  Smarthomeweb En leuke Beginners E-book te verkrijgen
  FWD smarthome magazine
  hetinnovatievehuis
  huisvanvandaag
  Een ENECO blik op een slim huis: https://www.eneco.nl/welkom-in-de-nieuwe-wereld/maak-van-jouw-huis-de-ultieme-smart-home/

  Doorklikken per kamer of onderwerp kan bij Uw slimme huis:


  Start pagina's voor meer info, meer links

  enz.

  Winkels en WEBshops

  Dan zijn er gespecialiseerde winkels! ROBBSHOP geeft veel informatie, heeft startersets en veel losse apparatuur. TOP
  maar ook en/of SOS-solutions

  De grotere winkel ketens hebben nu vaak een apart deel voor het "smart huis"! Schijnt goed te lopen.

  COOLBUE smart Home           IKEA smart Home

  BOL smart Home          WEHKAMP smart Home

  GAMMA smart Home          BCC smart Home

  MEDIAMARKT smart Home          Paradigit smart Home

  Action LSC-SMART serie  Events - Beurzen en Seminars

  Bijvoorbeeld:

  smarthomemagazine
  Informatie Blog

  Bijvoorbeeld:

  SUPER Smarthomemagazine TIPS
  Lazy Life 10 TIPS voor beginners
  Domotica-BLOG
  AllSmart
  ElektroTotaalmarkt
  Smart living magazine
  De mannen achter het "smartLiving" in SBS6 Robs Tuinverbouwing
  Handig E-book voor beginners


  Informatie Nieuwsbrieven

  Bijvoorbeeld:

  Smart-home

  Henk en Fred

  http://www.domotica-shop.nl/nieuwsbrief-sp-39.html
  https://www.robbshop.nl/blog/robbshop-nieuwsbrief.html
  http://www.domozine.nl/?n=201
  en

  Leuk tijdschrift

  leuk strip verhaal over het slimme huisNIET MEER ACTIEF

  Gratis BOEKEN

  Voor meer techniek

  https://www.electronicbo.com/2019/11/raspberry-pi-for-complete-beginners.html
  Handig E-book voor beginners

  Radio

  Voor meer techniek
  start

  Netflix


  https://mijnslimmewoning.nl/slimme-systemen/deze-serie-in-netflix-geeft-jou-een-kijkje-in-de-smart-home-toekomst/


  Mijn slimme huis

  Omdat ik het leuk vind, heb ik al veel geprobeerd, gebouwd, weer weggegooid enz. Deze ervaring deel ik in mijn BLOG.
  Ik blijf het nieuws en nieuwe ontwikkelingen volgen voor eigen gebruik en om jullie te helpen. De meest opvallende ontwikkelingen zet ik op de nieuwspagina onder het onderdeel gevorderd.
  Gastenboek     Contact    Sitemap     Privacy policy           © ewsdomotica 2016-2020