EWSDOMOTICA

Domotica - Slim Huis - Huisautomatisering - IoT


Advies over domotica toepassingen, voor beginner tot gevorderde. Uw huis besturen met uw IPAD of smartphone! Maar u weet nog niet hoe, wat en waarom! Lees dan hieronder verder.

Beginner         Gebruiker        Gevorderde         

Informatie voor de beginner


Deze informatieve website heeft als doel mijn kennis te delen en de lezer op de hoogte te brengen met de mogelijkheden. In een woud van verschillende soorten merken en soorten, soms samenwerkende protocollen en technieken, valt het niet mee keuzes te maken.
Met dit doel zijn er 3 pagina's. De beginner, met toepassingen en voorbeelden. De gebruiker, met vele technieken. De gevorderde, met software, beveiliging ens. Tevens de opvallende nieuwe dingen en een blog met mijn eigen toepassingen in huis.


Antwoord op de vraag. Hoe en waar moet ik beginnen om mijn huis "slimmer of "smart" te maken? Er is heel veel informatie te vinden op het internet. Maar als beginner zal het u waarschijnlijk gaan duizelen. Er zijn zoveel verschillen in soorten apparatuur, toepassingen, protocollen, enz. Met mijn kennis en ervaring kan en probeer ik dit voor u helder maken. Maar gelukkig zijn er vele bronnen die dit doen. Een aantal heb ik dan ook op mijn website vermeld.


Antwoord op de vraag. Help mijn echtgenoot wil ons huis slimmer maken! wat moet ik weten?
Ik denk, lees deze pagina en u kunt meedenken en meepraten over de plannen, de oplossingen en uw wensen.
Wat wel en wat nu juist niet!

Inhoud: We kijken naar een stukje historie en toekomst. Ik behandel wat termen en begrippen. Dan kijken we functie- of locatiegericht naar de mogelijkheden om uw huis slim te maken. Vervolgens wat bekende merken en toepassingen. Mijn hulp voor u! Extra informatie bronnen.


Hoe begon het: Chriet Titulaer en Huis van de toekomst LivingTomorrow ....(* Klik op plaatje of link voor vergroting of meer informatie)

maar ook: https://youtu.be/IIx7BJOl4Eg en https://youtu.be/CYKyeRqkMhY, enz.

Wilt u een slimmer huis als besparing? Voor uw gemak en om er langer te kunnen blijven wonen? Of gewoon omdat het leuk is om innovatief bezig te zijn? Sommige producten voegen echt iets toe aan uw huis, zeker als niet alles meer zo soepel gaat. Of om de veiligheid te verbeteren. Maar sommige producten zijn voor de lol, als een gadget. Leuk om te krijgen voor je verjaardag. Geintresseerd. Ga dan verder op deze informatieve website.

Er zijn heel veel leuke een leerzame filmpjes. Nog zomaar een paar voorbeelden:
film 1 en film 2Tja, waarom domotica?

(*Door op het plaatje te klikken krijgt u de grote variant of meer info)
Omdat het een hobby is, zoveel mogelijk zaken te automatiseren. Omdat je straks langer in je huis wilt blijven wonen en niet op hoeft te staan om het zonnescherm bij regen omhoog en bij veel zon omlaag te doen. Persoonlijk denk ik niet dat het onmiddelijk bespaard. Immers elke module kost een klein beetje stroom en geld. Maar bij elkaar mogelijk veel minder stroom dan het onnodig aanlaten staan van een ouderwetse gloeilamp.

Heel eenvoudig
De eenvoudigste vorm van huis automatisering.
of
1 De lamp met een ingebouwde bewegingsdetector, ofwel PIR = passive infrared sensor
2 De PIR=bewegingsdetector, schakeld een lamp! Met als toevoeging via een stopcontact, meerdere lampen en/of een 12volt adapter. Hiermee kunnen we nog iets anders bedienen. Bijboorbeeld een sirene, als een alarm.
3 De tijdklok schakelt een lichtdonker sensor. Als het dan donker wordt gaat de lamp aan, tot de eindtijd van de tijdklok. Dus s-nachts niet. Bespaard stroom, maar is minder veilig.

Ofwel, heel veel slimme toevoeging zijn gewoon te koop, zonder dat er kennis nodig is.
U kunt de toepassing zelf bedenken a.h.v. uw behoefte, op de rest van de site volgen er nog genoeg.
We kunnen al veel gewoon kopen: Zo zijn de koffie zetters met tijdklok, Robot stofzuiger, electrisch zonnescherm, enz. Heel eenvoudig!
Deze zijn een prima toevoeging aan uw huis en ook best slim!


Denkt u bij een "slim huis" toch aan iets uitgebreider.... lees dan verder.


Welk systeem?
Bij slim denk ik aan het maken van combinaties. Het zonnescherm gaat omhoog bij regen. Hiervoor is een kastje nodig dat daar over nadenkt. Dit noem ik een systeem.
Bij nieuwbouw is een centraal systeem handig, omdat je nog overal buizen naar toe kan trekken. Wel betrouwbaar, maar wat duurder. Zoals NIKO. Maar ook KNX gebaseerd: Gira, Jung, Eaton of Moeller, ....
Anders wordt het een systeem dat zijn stuurpulsen draadloos transporteert.
Hiervoor gebruiken we globaal 4 soorten: RF over 433Mhz, over 868Mhz, zigbee, z-wave. Zo loopt ook de prijs verhouding.
Een KNX module heb je voor 100 euro, een 433mhz schakel module, kost zo’n 25 euro, de zigbee of zwave module voor 45 euro. Maar het is meer de vraag wat wil je gaan bedienen. Maak een domotica plan.
Kopen we een systeem van Klik aan Klik uit (KAKU) ofwel Trust, of de Philips HUE, maar kan ook zomaar bij Ikea de Tradfri zijn. Dan zijn er nog de goedkope Chinese systemen zoals Xiaomi, Sonoff, Shelly1 enz. Er zijn zo enorm veel merken en soorten. Sommige werken samen sommige niet, dat maakt het lastig. Immers je wilt het liefst, je geld uitgeven aan een systeem dat later uitbreidbaar is.
Maar begin klein en breid stap voor stap uit.


De Basis
We hebben een SENSOR, deze geeft data/meetwaarden aan de PROCESSOR UNIT hiermee kunnen we iets doen middels een ACTOR.
in een schema: en iets complexer, met opslag en terugkoppeling


Wat?
ACTOR: Zonnescherm, Gordijnen, Lampen binnen en buiten lampen, enz.
Zonnescherm en gordijnen kosten iets meer, door de motor. De schakelunit maakt de prijs.
Alleen Lampen en andere zaken bedienen of ook uitlezen?


Uitlezen?
SENSOR: Schakelaar, Deurbel, Deur open/dicht, Rook alarm, Temperatuur binnen/buiten, en wat wil je ermee te doen als REACTIE?


Actie?
PROCESSOR: Camera moet beeld doorgeven naar telefoon, Interkom moet op afstand bediend kunnen worden, Zonnescherm omlaag als de zon op de vensterbank staat enz. Combinaties!
Zonnescherm terug, bij regen of windsnelheid boven een grens, Wil je ook je CV kunnen bedienen en/of uitlezen, enz.
De BesturingsUnit ofwel de processor verzorgt de uitvoering van deze handelingen.
Echter! om elkaar te begrijpen moeten ze de zelfde taal ofwel protocol spreken. Mixen gaat dus niet


We kunnen het SLIM MAKEN VAN ONS HUIS op 2 manieren bekijken:
1) vanuit de functionele wensen en soorten toepassingen
2) vanuit de locatie ofwel per kamer. Wat is er mogelijk per kamer.

Deze keuze zie je ook vaak terug in de APP.

Energie?
Naast het schakelen van lampen is het ook een voordeel, van het slimme huis, dat je weet hoeveel energie er wanneer en die welk apparaat verbruikt wordt. Zowel op stroom, maar ook gas en water. Nu is het mogelijk te kijken waarop en wat er bespaard kan worden. Natuurlijk is het ook leuk te weten hoeveel stroom we uit de zonnepanelen krijgen of hoeveel water uit de zonneboiler, of hoeveel warmte uit de warmtepomp. Hierbij denk ik aan: zelf de meter aflezen. JA! het een pen en papier elke dag of week de stand noteren en evt in een spreadsheet zetten. Maar ook met een tussenstekker-meter of de p1 poort naar een uitlees unit sturen bijvoorbeeld met een RaspberryPI of met een SMAPPEE de stroommeten, of het lampje uitlezen met een YOULESS. De grafieken kunnen dan verzameld worden door een APP, bijvoorbeeld van Homewizard, of Slimmemeter of PVoutput.

(bron: internet)


Veiligheid?
Wordt niet als eerste al voordeel gezien. Maar veiligheid in en om je huis is misschien nog wel belangrijker, dan een lamp bedienen. Ik denk hierbij aan rookmelders en CO2 melders. Verder een water melder. Ook voor deuren en ramen zijn er sensoren te koop. We kunnen oop prima beginnen met een gewone rookmelder bij de trap en CO2 melder naast de geiser en CV. en een eenvoudige deur beveiliging en een carara met SD-card voor de opslag. Maar natuurlijk is het leuker en handig dit te integreren met een systeem. Nu kun je bij brand de rolluiken openen als ontsnappings route en het licht aanzetten. Maar ook bij ene deur of raam alarm het licht aanzetten en de sirene starten. Maar ook de gordijnen openen. En met knipperend rood licht gaat een inbreker dit niet leuk vinden. Echter buiten houden met goede sloten met anti-kerntrekken platen is nog beter als eeste stap.

(bron: internet)


Voor de lol?
Grasmaaien. Niet dat ik er geen zin in heb, immers spaard weer rondje sportschool uit. Maar scheeld elke week wel weer 25% tijd.
Maar zo ook stofzuigen, enz. Een Video deurbel is ook leuk. Wordt het de RING of een andere? Echter het is in mijn geval de ELEC IDC-25 geworden.We kunnen ons huis ook aangevullen met een weerstation. Je kan nu het zonnescherm terug laten trekken als het gaat waaien of regenen
ook past hier een tuin sproei systeem wel bij.
De bestuurbare ventilator op marktplaats gevonden. Met Alexa of APP te bedienen, ja voor de LOL!
Nog een aardige tip: Een motor om een (buiten)kraan te bedienen, Maar kijk oop bij Gardena...

KEUKEN
De keuken kunnen we uitbreiden met LED verlichting. Op zich niet slim, maar aangevuld met een PIR bewegings detektor, wordt het slim en zuinig. Ik heb de verlicht zo geschakeld dat bij donker worden deze op 25% aangaat. Als ik de keuken binnen loop, schakeld de PIR hem naar 100%, voor 10min. Gewoon bij IKEA te koop verlichting voor uw keukenlades.


TUIN
De tuin kunnen we voorzien van Muziek en Verwarming. Slim? Ik vind van wel en het geeft comfort.


Badkamer en/of Woonkamer
Als informatie bron? We kunnen ook in bijvoorbeeld de spiegel van de badkamer informatie laten zien, over wat op dat moment handig is. Ik denk hierbij aan verkeer en de files, de trein tijden en het weer, een buienradar. Maar ook het laatste nieuws. Zo'n spiegel noemen we een smart mirror. Al wel te koop met een ingebouwde radio en led verlichting, maar met een ingebouwde tablet nog niet in Nederland, dus moet je hem zelf maken.

http://nl.switchable-glasses.com/mirror-glass/smart-mirror-glass/smart-mirror.html


Antwoord op de vraag
Ik wil mijn huis sfeervol verlichten en ervoor zorgen dat de verlichting aangaat als ik thuis kom. Wat heb ik nodig?
Een hele logische vraag dus. Als dit de enige wens is en je later niet verder wilt met energie uitlezen in hetzelfde systeem, kun je eenvoudig kiezen voor bijvoorbeeld een STARTERSET: van Philips HUE, of de iets goedkopere Ikea serie, Of nog goedkoper de SONOFF of Xiaomi modules.
We kunnen deze in een 2e stap uitbreiden met spraak middels een Alexa (Alexa dot-v2), een Google Home (mini) of een HOMEY. Toevoegingen van Gordijnen, zonneschermen, energie verbuik kan in eerste instantie met de eigen APP van het betreffende product.
Vervolgens integreren met IFTTT app of een besturingsunit met integratie voor de gekozen producten! Ik denk hierbij aan Homewizard, Homey, Trust ICS-2000, of zelf bouwen met: Domoticz, Home-Assistant (hassbian), samen met node-red en mqtt, enz.


Antwoord op de vraag
Heb ik een systeem nodig om mijn huis slimmer te maken? Niet perse. Er zijn ook vele handige hulpjes zo te koop. Ik denk hierbij aan lampen voor zien van een bewegingssensor. Zowel buiten als binnen. Gewone schakelaar, kunnen vervangen worden door PIR-schakelaar welke reageren op beweging. Verlichting langs de trap (leuning) is gewoon te koop. Verlichting voor als u het bed uitstapt of in de kasten. Gewoon te koop, ophangen en klaar. Koffiezet apparaat met timer of APP, is gewoon te koop. Zelfs de moderen wasmachimes zijn al slim en voorzien van communicatie met je telefoon. Maar ook stofzuiger en automatische grasmaaier. Nog steeds is er geen systeem nodig.


2 leuke voorbeeld op het internet!

(bron: internet)

....... SLIM HUIS, DOMOTICA, HUIS AUTOMATISERING, BESPAREN, GEMAKELIJK, IoT, INTERNET OF THINGS, .........

DEEL 2

Aan de slag, we gaan ons huis "slim" maken.

Voorbeelden voor een beginner. Of direct door naar de gevorderde pagina Gebruiker Of kan ik u helpen met mijn Boek, Cursus, Presentatie?


Bedenk wat je wilt en koop je apparatuur met een plan.
Bijvoorbeeld als je later een Homewizard besturingsunit wilt i.v.m. prijs/prestatie en de vele toepassingen.
Of je gebruikt een Raspberry PI en kan je zelf drivers linken in je Linux t.b.v. diverse toepassingen.
Of je gebruikt een kant en klaar systeem van bijvoorbeeld, E-domotica van Eminent ofwel hun Z-wave protocol.
Maar misschien wel de veel omvattende Nederlandse Homey.
Spraak gestuurd of toch nog maar even niet!

Je uitbreidingen moet hierbij aansluiten, kijk daat bij aanschaf goed naar!
Wat voorbeelden: film 1 en film 2 en film 3 en film4 en film5


Ook andere, geven een goede en complete beschrijving, thx. (bron: Internet GOOGLE)
"domotica vergelijken" overwegingen voordat je begint Wie gaat installeren, Klein beginnen, Populaire systemen
hoe werkt een huisautomatiseringssysteem, maar ook ,energieverbruiksmanagers, en veel lampen
De volgende internet link geeft een mooi overzicht per kamer, wat je er kunt doen: https://www.smarthomemagazine.nl/2016/02/soort-smart-home-producten-er/

Maar denk ook aan een goede dekking van wifi in huis. Maar ook, zijn er veel buren en veel mogelijk stoorbronen! Stem daar de aanschaf op af.
Een syteem op de RadioFrequentie 433Mhz is vast ook bij de buren in gebruik. Wel leuk om elkaars lamp te kunnen bedien, maar dit gaat echt vervelen :-)
Wel handig als je geen regen sensor hoeft te kopen omdat de buren die ook al hebben, en jouw systeem de code direct kan gebruiken.

Weet u het al?


In onze auto zijn we slimme systemen al een beetje gewent. De Airco houdt de auto middels een sensor op temperatuur. De auto waarschuwt, als we over de witte streep komen. En kan zelfs al zelfstandig rijden. Daar is weliswaar een hoop Intelligentie voor nodig (AI). Huis bestuurt auto, of toch liever andersom! Wat leuke voorbeeldenMijn Top 10 van systemen

 • HomeWizard meerdere producten - ook Link en Lite
 • Klik Aan Klik Uit KAKU - Trust, nu ook zigbee
 • Fibaro blijft een hele goede met 2 richtings controle
 • Niko Home Control HET merk voor een centraal systeem,
 • Ikea In opkomst, goedkoop, ook een maar!
 • Homey spraak gestuurd en veel ondersteuning voor producten
 • Somfy veel meer van een zonnescherm
 • Apple Homekit geen centrale unit nodig, maar alleen voor een Iphone/Ipad
 • Control4 profesioneel, zakelijk
 • Busch-Free@Home ook profesioneel, zakelijk
 • Loxone even zo profesioneel, zakelijk
 • Google home en de hub, erg mooi, Nederlands spraak gestuurd
 • KPN nieuw voor mij, niet verwacht
 • Maar eigenlijk heeft tegenwoordig elk merk wel een toepassing op IoT of voor ons slimme huis.

 • Systeem (mijn definitie): bestaat uit sensoren, besturingsunit, actoren, APP voor uw telefoon. Als ze dit hebben is het een systeem!

  Wat plaatjes als voorbeeld
  resp. Homewizard (new), HW (bekende), Raspberry, Eminent, Homey, Hue, Ikea, Niko
  Maar ook: wil je spraak gestuurd kunnen werken en maakt u zich geen zorgen dat de fabrikant meeluisterd. Tenminste dat zegt men! Maar is dat ook zo? Natuurlijk met een foute APP of skill is dat vast mogelijk. Net zoals het aftappen van je laptop camera. Hierbij denk ik aan bij spraak gestuurd: SIRI (Apple), Google Home (mini), Echo (dot2), Alexa enz.
  Meer weten! Ga straks naar de gebruikers pagina.


  Het slimme huis heeft ook nadelen

  Soms werkt iets niet zoals je wilt. Dat heeft een gewone schakelaar zelden.

  Hoe meer apparatuur hoe meer er stuk kan gaan

  Elk apparaat heeft onderhoud nodig. Dat geldt voor auto's en wasmachines, maar ook voor de SOFTWARE van een toevoeging aan je slimme huis.

  In een huis kan er ingebroken worden. Dat kan in een slim huis ook.
  https://www.iotjournaal.nl/vrijdagmiddagvideo-dit-gebeurt-er-als-hackers-het-slimme-huis-overnemen/  Beveiliging

  Om diverse domotica modules met elkaar en met het internet te koppelen is er een GATEWAY nodig.

  De gateway is er per protocol. De gateway spreekt een specifiek protocol voor een specifiek merk en verbinding meestal maar uw netwerk. Dit kan zijn op je eigen LAN in huis, via WIFI op met UTP kabel. Maar kan ook zijn via je router naar het internet, naar een computer ergens in de CLOUD. Hierbij is de vraag t.a.v. privacy en beveiliging een hele belangrijke.

  Beveiliging van de slecht beveiligende IOT spullen waarmee we ons huis slim maken is van groot belang. Er zijn special firewall’s zoals de RATtrap en de CUJO. Echter alleen in America leverbaar. Ik heb gekozen voor de
  Ubiquiti Edge X router-firewall. Dit vanwege zijn interface, mogelijkheden en natuurlijk de kosten. Eigenlijk super goedkoop voor een FireWall met 1Gb LAN poorten. Zie ook bij tekst onder het kopje Gevorderd. Dus “SLIM” maar dan wel VEILIG. ---> Ofwel "Het is slim als het veilig is" !!


  We zijn door het overzicht weer iets wijzer ! Weet u het al?

  Welke Diensten kan ik verder bieden

  Mijn boek voor beginners.


  Nu 8 jaar geleden, maar de begrippen en uitleg zijn nog niet veranderd en dus nog geheel actueel.
  Er zijn alleen veel meer producten bij gekomen en vele merken, soorten en protocollen. Dus niet gemakkelijker wel complexer.
  U kunt het boek ook bestellen door te surfen naar www BOEKSCOUT nl.

  Kies, naar de Webwinkel, de rest wijst zich vanzelf. Zoek op DOMOTICA of op het ISBN nummer 978-90-8834-234-9

  Veel lees plezier! Bedankt voor de 50 euro cent

  Slim wonen, het slimme huis, Huisautomatisering, ofwel domotica is nu ook in Nederland in opkomst. Gemak dient de mens. En dus is er voor de huisautomatisering ofwel domotica een gouden toekomst weggelegd. Gemak, maar ook gedreven door ondersteuning in de zorg. Net als in vele auto’s, gemak en slimme elektronica in huis.
  Als je thuis komt gaat meteen het buitenlicht aan. Je hebt geen sleutel nodig, de voordeur gaat al open. Voer de alarm code in en vervolgens, gaat als het donker is, het licht in de hal aan. Dat licht gaat weer uit als je in een andere kamer bent. Intussen is de verwarming op temperatuur gekomen en wordt de muziek aangezet. Voor de één gemak, voor de ander noodzakelijk om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Leuke blog
  Moeilijk? Nee hoor! In dit boek kun je er zelf mee vertrouwd raken. Wellicht heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar in onze auto hebben we veel meer elektrisch comfort dan in onze woning. Bij het openen van het autoportier gaat de interieurverlichting vanzelf aan. Na het omdraaien van de sleutel vertellen de instrumenten je automatisch of alles wel in orde is. Als je bij het verlaten van de auto je lichten laat branden, wordt je door een geluidsignaal gewaarschuwd. In een auto zijn functies zoals sleutel, deuren, licht, verwarming, controlelampjes aan elkaar gekoppeld.


  De techniek hier achter wordt verteld in dit boek. De inhoud is nauwelijks tijd of merk gebonden, dus nog steeds van deze tijd.
  boek
  U kunt dit boek bestellen via BOEKSCOUT voor 16,95 onder ISBN 978-90-8834-234-9 paperback van 16x24 en 226 pagina's


  In de meeste woningen is dit nog niet zo. In dit boek gaan we kijken hoe we eenvoudig, zonder veel kennis een groot aantal functies in huis kunnen koppelen. Waarbij geldt: Hoe meer hoe leuker. Verwarming, verlichting, rolluiksturing, elektrische apparaten en audio. Rookmelders, glasbreukmelder en bewegingsdetektoren worden onderdeel van het domoticasysteem ofwel huisautomatisering.
  Door het “slim” aanschaffen en koppelen van standaardproducten, zoals: Webcam, Weerstation, Schakelaars met afstandsbediening, CV thermostaat, Deurtelefoon, Zonnescherm, Tuinsproeisysteem, kan de lezer eenvoudig zelf en relatief goedkoop een domoticasysteem realiseren.

  Kortom
  een boek met theorie, eenvoudige techniek en heel veel toepassingen. Met eenvoudig te kopen of te bouwen componenten stelt de lezer zijn eigen domoticasysteem samen en automatiseert zo zelf zijn huis. Hoe meer we kunnen koppelen hoe leuker het wordt. De doelstelling van dit boek is voor mensen met een wat kleiner budget. Voor een gebruiker zonder elektronicakennis, met als doel zijn huis zelf te voorzien van domotica componenten. Maar ook voor een elektronica hobbyist, die de componenten zelf kan en wil bouwen. Koppelen van informatiebronnen uit het huis en vanaf het internet. Dit voor ons gemak, veiligheid en besparingen. Met de kennis uit dit boek, wordt de professionele domotica installateur een gelijkwaardige gesprekspartner. Dit voor de lezers die niet zo handig zijn zelf de apparatuur te kunnen aansluiten.

  De rode draad
  We beginnen in het boek met een stuk algemene kennis van het begrippen wat ermee bedoeld wordt. We gaan kijken naar domotica functies en wat er in theorie mogelijk is. We kijken naar het domotica-plan en de kosten. Hierna gaan we aan de slag met praktische voorbeelden om na te bouwen. Vervolgens kijken wat nauwkeuriger naar bekabelingsystemen en heel veel toepassingen, die we kunnen kopen. Maar we kunnen ook zelf wat bouwen en dus kijken we even naar wat schema’s hoe te solderen en een stukje veiligheid. Ik hoop dat u het een nuttigen leerzaam boek vind en de kennis kan toepassen in uw eigen huis. Dit voor het gemak of uit oogpunt van zorg.


  Achtergrond informatie

  Al jaren houd ik mij bezig met elektronica als hobby terwijl ik werk in de ICT. Door deze combinatie wordt het koppelen van elektronica aan de computer erg leuk. Ik maak zelf mijn domotica modules. Maar als een zelfbouw module zijn nut bewezen heeft, vervang ik/mag ik deze vervangen... deze door een professionele domotica module. Mijn kennis is vanuit de praktijk opgebouwd. Net zoals het boek, dat begon als eigen documentatie.

  Ik maak het liefst zelf de domotica-modules en domotica-interfaces en koppel deze aan elkaar. In ons huis ligt een HUISBUS gebaseerd op een computernetwerkbekabeling genaamd UTP. Voor de huisbus gelden eigen afspraken voor de 8 pennen. De huisbus wordt gebruikt voor transport van 12 volt naar diverse apparaten zodat adapters overbodig zijn, 12v voor nachtverlichting en automatisch aanschakelen van de buitenverlichting, radiodistributie de meeste kamers zoals badkamer, keuken en terras, sproeisysteem voor de tuin, bediening garagedeur, zonnescherm, alarmsensoren, enz. De energie wordt geleverd door 2accu’s die geladen worden door een zonnepaneel. Voor het uitlezen van deurcontacten, telefoon, wind, regen temperatuur, deurbel en de webcam zijn enkele analoge displays in gebruik.


  Intussen is dit systeem uitgebreid met meer digitale producten, maar zeker nog niet vervangen. Ledjes, kosten niets en zijn vaak net zo functioneel als een OLED display. Een chip kan iets schakelen, maar een analoog relais ook en blijft jaren lang betrouwbaar functioneren. Heeft geel last van onweer of uit en aanschakelen van de voedingsspanning.
  Kort om ik heb veel ervaring met heel veel producten. Ik ken de valkuilen, want die zijn er voldoende in dit nog niet gestandiseerde wereldje.

  Mijn presentatie voor beginners.


  Met een cursus op maat.
  Waarbij u alle begrippen leert als: Actoren, Sensoren, Besturing, enzovoort. Vervolgens kunt u zo mondig naar uw leverancier optreden. Een uw wensen voor de aanschaf van een Domotica systeem voor uw slimme huis goed verwoorden. Dit voorkomt verkeerde verwachtingen en een miskoop. De onderwerpen:

 • Wat is een actor en wat een sensor. Zelf bouwen of kopen
 • Protocollen, 433mhz, 868mhz, z-wave, wifi, enz
 • Waar in huis gebruiken
 • Toepassingen, zoals Slimme thermostaat, Toon, Homewizard, enz.
 • De cursus bij u op locatie, gemiddeld 2 uur, kost u 15,00 per uur + reiskosten 0,50ct Regio Utrecht


  of
  Met een advies op maat.
  Zie de brochure voor meer informatie.

  Voor degene die geïnteresseerd zijn of vragen hebben. Stuur mij gerust even een mailtje.
  Doe dit naar:  ewsdomo[antispam]@hotmail.com (verwijder de antispam tekst voor verzenden)
  De cursus bij u op locatie, gemiddeld 2 uur, kost u 15,00 per uur + reiskosten 0,50ct Regio Utrecht  Voorbeeld van de presentatie

  Hieronder een deel van mijn presentatie als voorbeeld.

  KEUZENHULP voor beginners

  Wat hebben we nodig? Even een lijstje
 • Kosten 20 euro per module of 50 euro per module

 • Lampen of ook andere onderdelen

 • Energie of ook Thermostaat

 • Centraal of Decentraal

 • Kopen of Zelf bouwen

 • APP per toepassing of Integratie

 • Draadloos of Bekabeld

 • Met BesturingUnit of Zonder BesturingsUnit

 • Met Controle of Zonder controle signalen

 • Uitlezen op Telefoon of Uitlezen op Muurdisplay

 • Spraak besturing of Wandschakelaar

 • enz
     * Sommige keuzen zijn beide te gebruiken.
     * alle genoemde keuzen zijn ook te combineren.

  U heeft voldoende kennis opgebouwd om de keuzes te kunnen gaan maken! MOOI

  Daar hebben we 2 manieren voor:
  Mijn rekenblad keuzenhulp

  of
  Met wat hulp van internet

  Weet u het al? Nee? dan gaan we verder...


  ....... SLIM HUIS, DOMOTICA, HUIS AUTOMATISERING, BESPAREN, GEMAKELIJK, IoT, INTERNET OF THINGS, .........

  DEEL 3

  Voor wie nog niet alle informatie bronnen ontdekt heeft.


  Hoe doen andere dan samen met u, (bron: internet)

  Blader door alle slimme producten  Controller kiezen:


  Surfen op Internet

  Browse via google naar "domotica of slim huis of huis automatiseren" of "home automation" voor Engels talige artikelen.

  U kunt heel veel zelf lezen en hopelijk ziet u daarna nog steeds de bomen door het bos. Zo nee, dan is een cursus of advies op maat een uitkomst!

  of nog meer lezen. Volg de vele advertentie pagina's.

  Een grote organisatie met veel info in Nederland is bijvoorbeeld Smart Homes


  Dan zijn er de winkels! ROBBSHOP geeft veel informatie, heeft startersets en apparatuur. TOP
  maar ook en/of CoolBlue SOS-solutions

  Even wat leuke websites met een goed overzicht

  (mijn mening)

  SmarthomeMagazine
  Het Slimme Huis
  Het Ultieme Slimme Huis
  Doe-het-zelf-domotica
  Workshop Domotica Enver Tanriverdi
  Computeridee - Domotica
  Uw slimme huis
  Huisbesturing was nog nooit zo gemakkelijk
  Busch-Jaeger
  IOT-domotica ontwikkelingen
  Apple Homekit informatie
  Smarthomeweb En leuke Beginners E-book te verkrijgen
  FWD smarthome magazine
  hetinnovatievehuis
  zie ook gebruiker en gevorderde pagina


  Start pagina's voor meer info, meer links

  livingtomorrow
  enz.

  Events - Beurzen en Seminars

  Bijvoorbeeld:

  smarthomemagazine  Informatie Blog

  Bijvoorbeeld:

  SUPER Smarthomemagazine TIPS
  Domotica-BLOG
  AllSmart
  ElektroTotaalmarkt
  Smart living magazine
  De mannen achter het "smartLiving" in SBS6 Robs Tuinverbouwing
  Handig E-book voor beginners


  Informatie Nieuwsbrieven

  Bijvoorbeeld:

  Smart-home
  Henk en Fred

  http://www.domotica-shop.nl/nieuwsbrief-sp-39.html
  https://www.robbshop.nl/blog/robbshop-nieuwsbrief.html
  http://www.domozine.nl/?n=201
  en

  Leuk tijdschrift

  leuk strip verhaal over het slimme huisNIET MEER ACTIEF


  Mijn slimme huis

  Omdat ik het leuk vind, heb ik al veel geprobeerd, gebouwd, weer weggegooid enz. Deze ervaring deel ik in mijn BLOG.
  Ik blijf het nieuws en nieuwe ontwikkelingen volgen voor eigen gebruik en om jullie te helpen. De meest opvallende ontwikkelingen zet ik op de nieuwspagina onder het onderdeel gevorderd.  Beginner         Gebruiker        Gevorderde         
  Contact    Sitemap     Privacy policy           © ewsdomotica 2016-2019