EWSDOMOTICA

Domotica - Slim Huis - Huisautomatisering - IoT


Advies over domotica toepassingen, voor beginner tot gevorderde. Uw huis besturen met uw IPAD of smartphone! Maar u weet nog niet hoe, wat en waarom! Lees dan hieronder verder.

Beginner         Gebruiker        Gevorderde         

Informatie voor de gevorderde gebruiker


Wat gebeurd er naar de toekomst gezien in en met ons "Slimme huis", waar moeten we op letten

Wat is er nieuw___Overige onderwerpen en kennis, te weten:

IoT - Internet of Things, IFTTT - Eerst dit dan dat, Veiligheid, Ontwikkelingen.
 • Trends
 • Internet of Things
 • IFTTT
 • LORA
 • API
 • Beveiliging

 • De apparatuur gaat steeds meer samenwerken en is dus te integreren. Dit betekent dat als een raam openstaat, zal de CV in die kamer niet gaan verwarmen, dus is dus een besparing.

  De protocollen worden robuster en betrouwbaarder. Van een-richting, dus het geven van een stuurpuls en maar hopen dat het aankomt in je huis en niet iets schakelt bij de buren. Tot een twee-wegs systeem met controle over het werkelijk aangaan van de lamp.
  RF - Radio Frequentie 433mhz, kan geen grote afstanden overbruggen, maar z-wave zend de stuursignalen van module naar module. Zo wordt de verste module toch bereikt, maar met een aantal tussen stappen via de modules. Dit verhoogt de berouwbaarheid, van draadloze systemen. Centrale systemen kennen dit probleem veelal niet. Maar zijn alleen toepasbaar bij nieuwbouw huizen. Deze werken een beetje vergelijkbaar aan de betrouwbaarheid van het CAN-bus systeem in de auto. De stuursignalen worden via bekabeling verstuurd van de schakelaar naar de schakel modules in de meterkast en zo gaat een Lamp aan.

  Naast specifieke stuur protocollen wordt de bediening steeds vaker geregeld met een unit en een APP op Ipad of Andoid telefoon. De gebruikers communicatie verloopt via WIFI, ofwel ethernet en TCP/IP adressen. Nu zien we dat steeds meer apparaten zelf een IP-adres krijgen om te bedienen. Met een intercom installatie voor een flat zag ik dit als eerste, maar het wordt nu steeds gemakkelijker.

  Neem als voorbeeld een ESP8266 print module. Deze meet ongeveer 2x2cm en bevat WIFI, een webserver en schakel poorten. Dit soort kleine modules maakt een overgang naar IOT mogelijk.


  Succesvol met nieuwe trends

  Hoe zorg je nu dat je wel slim gebruikt maakt van nieuwe trends? Zorg dat je uniek bent! Maak slim gebruik van nieuwe trends en zorg dat je ze op unieke wijze inzet.

  The Internet of Things en de evolutie van domotica

  The internet op things is op dit moment sterk in opkomst. Dit houdt kortgezegd in dat steeds meer (huishoudelijke) apparaten aangesloten worden op het internet. Wat is hier nu de impact? Stel dat je als bedrijf zijnde, zoals Nespresso, een koffiezetapparaat ontwikkeld die precies meet wanneer de koffie op begint te raken en dan volautomatisch nieuwe koffie besteld (van Nespresso natuurlijk). Op deze manier vergoot je aanzienlijk de merktrouwheid van je klanten. Klanten leveren dat stukje zelfkeuze in, maar hiervoor krijgen ze wel en hoop gemak terug.


  IOT van toen naar nu


  IoT - The Internet of Things en de evolutie van domotica


  Met de opkomst van domotica en slimme toestellen, laait de discussie rond het ‘internet der dingen of the Internet of Things weer op. Maar wat is het Internet of Things nu juist en welke voordelen levert het ons op in het dagelijkse leven? Neem samen met ons een virtuele tour doorheen het digitale landschap.
  De term Internet of Things of kortweg IoT werd voor het eerst gebruikt in 1991, maar de gedachte erachter werd intussen wat aangepast. De hedendaagse definitie luidt als volgt: Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.
  De Smart-revolutie
  Het concept van het internet der dingen is nu dus gebaseerd op het feit dat toestellen, voorwerpen en zelfs mensen voorzien worden van sensoren en ingebedde informatie- en communicatietechnologie, zodat ze niet alleen hun omgeving kunnen analyseren, maar ook autonoom gegevens kunnen verzamelen. Elk toestel is met elkaar aan het internet verbonden (en op termijn zelfs rechtstreeks met mensen). Met de opkomst van slimme toestellen zijn de eerste stappen naar het internet der dingen al gezet. Heel wat slimme toestellen zijn voorzien van technologie om via het internet te kunnen communiceren, bijvoorbeeld met jouw domoticasysteem. Zo kunnen slimme thermostaten de weersomstandigheden volgen en daarop anticiperen. Detecteert het systeem dat er niemand thuis is? Dan weet de thermostaat dat de temperatuur (nog) niet verhoogd moet worden. Zo zijn er ook al wasmachines die op afstand bediend kunnen worden dankzij Wi-Fi en met behulp van sensoren kunnen analyseren welke stoffen zich in de wasmachine bevinden, hoe vuil ze zijn, wat de juiste hoeveelheid wasverzachter moet zijn, enzovoort. De wasmachine kan dus zo goed als autonoom functioneren. Het IoT biedt dan ook heel wat interessante mogelijkheden op vlak van domotica en smart homes.

  Van Internet of Things naar Internet of Everything
  Momenteel wordt er vooral op de consument gefocust, maar er zijn al diverse plannen en projecten om het Internet of Things in onze gehele maatschappij te verwerken. Dat is ook van de beginselen van het Internet of Things: een wereld waarbij fysieke dingen verbonden zijn met de virtuele wereld. In dat geval spreken we niet langer van the Internet of Things maar van the ˜Internet of Everything. Alles zal namelijk verbonden zijn met het internet: processen, mensen, gegevens en apparaten. Allemaal zullen ze met elkaar kunnen communiceren via het internet. Zo kunnen bepaalde industriele processen vereenvoudigd worden wat kosten verlaagt, kunnen pakketjes en containers door hun omgeving te analyseren zelf laten weten waar ze zich bevinden, weten dokters nog voor ze een diagnose hebben gesteld of je dossier geraadpleegd hebben wat er met je aan de hand is en voor welke medicijnen je eventueel allergisch bent, enzovoort.
  internet of things - iot en domotica systemen
  The connected future
  De mogelijkheden van het Internet of Everything zijn echt eindeloos. Wanneer alles met elkaar verbonden is, met elkaar kan praten en van elkaar kan leren, ligt de weg voor innovatie volledig open. Er zijn echter wel nog enkele hindernissen. Zo is momenteel 99% van alle dingen in de fysieke wereld niet verbonden met het internet. Met behulp van sensoren kunnen echter zeer veel domotica toestellen snel en relatief makkelijk met het internet verbonden worden. En dan is er nog de kwestie veiligheid. Want des te meer zaken verbonden worden met het internet, des te meer potentiele doelwitten er zijn voor hackers. Hoewel the Internet of Everything dus razendsnel realiteit wordt, is er toch ook nog een lange weg af te leggen om dit tot stand te brengen in onze hedendaagse maatschappij. ONE Smart Control kijkt alvast reikhalzend uit naar de mogelijkheden die het IoE te bieden heeft. Domotica zal daarbij een centrale rol spelen en ONE trekt daarin bewust de kaart van innovator.
  Bronnen: Wikipedia & Cisco
  - See more at: http://onesmartcontrol.com/domotica-blog/wat-is-domotica/the-internet-of-things-en-de-evolutie-van-domotica

  Internet of Things, ook wel afgekort als IoT, staat voor een wereldwijd netwerk waarop ook apparaten in en om het huis zijn aangesloten zoals:

  Op dit moment werkt het internet nog voornamelijk via het IPv4-protocol. Naast het IPv4-protocol komt er ook het nieuwere IPv6-protocol. IPv6 heeft voldoende IP-adressen om iedere persoon op de hele wereld bij wijze van spreken 1.000.000 IP-adressen te geven. En daarmee is het dus mogelijk om ieder elektronisch apparaat in en om je huis van een IP-adres te voorzien en met elkaar op TCP/IP te laten communiceren!

  Als voorbeeld
  Bosch-IDOS


  IFTTT - Eerst dit dan dat


  Wil je je domotica-apparatuur echt slim maken, dan knoop je ze samen met je sociale netwerken en andere apparatuur aan elkaar. IFTTT staat voor If This, Then That. Met dit principe is het mogelijk om heel eenvoudig domotica apparaten aan elkaar te koppelen en een ketting aan reacties te veroorzaken. Een voorbeeld van een IFTTT recept: Als je Nest thermostaat op de status Afwezig staat, schakelen je Philips Hue lampen zichzelf automatisch uit. Bron:
  In de computer Totaal vond ik dit artikelen deze https://www.plusonline.nl/veilig-online/ifttt-laat-alles-samenwerken
  Op een smartphone kunnen voor diverse apparaten een APP downloaden uit de Play store of App store, maar ook voor windows. Voor verlichting is er de Philips HUE APP. Voor de Thermostaat is er de Honeywell APP. Voor uw camera beelden is er de Foscam APP en voor het schakelen de Elgato EVE voor de homekit.
  Dan zou het ook geweldig zijn als we acties kunnen combineren vanaf de smartphone, dus IFttt. Die app is in ontwikkeling! TRIGGI!

  https://youtu.be/XRUWj3G1uFI
  heet Nu
  https://www.youtube.com/channel/UCpelj30QzsZMl4Yy-MdvIRQ


  IOT firewall

  Enkele leuke artikelen

  https://www.dailydot.com/layer8/best-smart-firewalls-internet-of-things-security/
  https://homealarmreport.com/cujo-dojo-vs-keezel/
  https://www.myrattrap.com
  http://iotdef.com/press.html

  Helaas nog niet in Nederland te koop

  Beveiliging van de slecht beveiligende IOT spullen waarmee we ons huis slim maken is van groot belang. Er zijn special firewall’s zoals de RATtrap en de CUJO. Echter alleen in America leverbaar. Ik heb gekozen voor de Ubiquiti Edge X router-firewall. Dit vanwege zijn interface, mogelijkheden en natuurlijk de kosten. Eigenlijk super goedkoop voor een FireWall met 1Gb LAN poorten. Dus “SLIM” maar dan wel VEILIG. Ofwel het is slim als het veilig is !!

  Verder van belang: Het wifi netwerk voor het koppelen van uw apparatuur. Hieronder een leerzaam artikel van COMPUTER TOTAAL.

  Beveiliging is super belangrijk


  https://www.helpnetsecurity.com/2016/03/02/barracuda-showcases-new-firewall-for-iot-applications-and-deployments/
  https://www.helpnetsecurity.com/2016/03/02/barracuda-showcases-new-firewall-for-iot-applications-and-deployments/
  https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1734931

  https://mods-n-hacks.gadgethacks.com/how-to/block-rfid-signals-build-rfid-reader-detector-and-make-custom-rfid-tags-0138673/


  Leverancies en ontwikkelingen


  LORA: HET nieuwe netwerk voor IoT apparatuur
  http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/kpn-geeft-nog-meer-gas-met-uitrol-internet-of-things-netwerk
  https://www.ictmagazine.nl/achter-het-nieuws/iot-compleet-zonder-lora/
  http://loramarket.com/page/2/
  https://www.5groningen.nl/nieuws/nederland-heeft-eerste-landelijk-dekkende-lora-netwerk-voor-inter


  API

  Ook wel: application programming interface
  Een API is een digitale stekkerdoos, een set aan definities waarmee softwareprogramma's onderling kunnen communiceren. Het dient als een interface tussen verschillende softwareapplicaties waardoor de gebruikte code automatisch elkaar toegang tot informatie en/of functionaliteit geeft, zonder dat ontwikkelaars hoeven te weten hoe het andere programma exact werkt. API's bestaan voor (web)applicaties, softwarebibiliotheken en besturingssystemen en kunnen voor allerlei doeleinden worden ingezet. Zo gebruikt een besturingssysteem een API om softwareprogramma's in de gelegenheid te stellen om bijvoorbeeld te kunnen printen en kun je via een API van een internetapplicatie bijvoorbeeld teksten, foto's en video over de hele wereld binnenhalen en/of versturen.
  Veel websites en webapplicaties beschikken tegenwoordig over een API. Deze zijn er meestal op gericht om informatie of functionaliteit beschikbaar te stellen aan derden, of andere applicaties de mogelijkheid te geven informatie toe te voegen. Denk aan het plaatsen van een Google Maps-kaartje door een website om hotels te vergelijken. Veel gebruikte standaarden bij de communicatie via API's zijn XML en JSON.
  Ook de Logitech heeft een API, mooi mooi
  www.myharmony.com/en-us/harmony-api


  Domotica, Slimhuis met IoT en Beveiliging

  Natuurlijk is het heel leuk en handig alles aan elkaar te koppelen. Zolang je dit IN huis doet en is dat geen probleem. Ofwel laat UPNP op de router UIT staan en maak geen PORTFORWARDING regels in je router. Het ideaal plaatje.
  Maar je wilt juist vanaf BUITEN je huis, de verwarming bedienen. En je camera's bekijken, enz. Dit gaat via de CLOUD! Is dat veilig?
  Stukken! Minder!! maar je kunt zelf veel doen.
  - koppel je apparatuur selectief. Liet met servers van gerenomeerde merken.
  - Kijk goed naar de machtigingen die een APP vraagt. Ik heb daarom geen Xiaomi-app geinstalleerd :-(
  - Zorg voor goede wachtwoorden
  - zorg voor dat de software up-to-date is. Maar dat is nu JUIST het probleem bij IOT apparatuur.
  Het is voor een inbreker erg gemakkelijk je WIFI en daarmee je cameras te storen. Maar als hij net als bij sommige auto's ook je deur kan bedienen wordt het wel erg gemakkelijk. Qua privatcy is gaat het meer om digitale inbraak
  - de inbreker wil je informatie van de WIFI-printer, maar ook van je Netwerk Attached Storage je NAS of je inlog account, bij de Bank of verzerking maatschappij bij bij een internetwinkel,maar ook je social netwerk is leuk om mee te klooien, je faceboek, of linkedin enz. Dus wijzig regelmatig je wachtwoord en bewaar je wachtworden op een slimme manier. Bijvoorbeeld met keepass of pwsafe. Niet in je browser!
  - Zorg dat je computer "gehardend" is, ofwel voorzien van de security upadate en rommel eraf.
  - Wijzig de standaard wachtwoorden van je configuratie, deze zijn namelijk op intrnet snel op te zoek.
  - Gebruik op WiFi een apart netwerk met een eigen SSID, vaak het dit in de router een gast netwerk. - Gebruik zo minmogelijk port-forwardings, maak bij voorkeur een VPN verbiding metuw thuisnetwerk. dit kan via de betere router, een synology NAS of met een Ubiquity router edge. - Weet welke apparaten je in houw hebt, maak een lijst met Fing of met ipscan24. nog mooier is bewaakt of er iets bijkomt of uitvalt met WS-Watch, whatsup gold, enz. Of in hardware met een
  FINGBOX

  VEILIGHEIDSPROBLEMEN

  De lijst van slimme thermostaten is lang. Van de meeste fabrikanten van slimme thermostaten kreeg ik op de vraag waar zij data beheren niets anders de standaard privacyverklaring. Concrete vragen over wat zij de data opslaan, wat zij er mee doen en wie er toegang toe hebben, bleven onbeantwoord. De meeste fabrikanten gaven aan dat de data in de ‘cloud’ of ‘In Nederland’ zijn opgeslagen.
  FOUTJE…

  Energiebedrijven kondigden begin vorig jaar aan dat nieuwe klanten tijdelijk geen data meer konden opvragen van hun slimme meters. Die maatregel was nodig, omdat gebleken was dat kwaadwillende slechts weinig gegevens nodig hadden om in te loggen bij bepaalde webportals en data van slimme meters in konden zien. Bovengenoemd beveiligingsprobleem zat volgens brancheorganisatie Netbeheer Nederland bij zogenoemde ODA’s, dat wil zeggen onafhankelijke dienstenaanbieders. Dat zijn bedrijven (o.a. fabrikanten slimme thermostaten) die diensten aanbieden om het stroomverbruik in de gaten te houden via de slimme meter, maar zelf geen netbeheerders of energiebedrijf zijn. Dat ODA’s een risico vormen, was al in 2012 bekend geworden na een risico-analyse van TNO. Het is onbekend of en hoeveel mensen misbruik hebben gemaakt van deze methode om het energieverbruik van anderen in te zien.
  RISICO’S VOLGENS TNO RAPPORT

  Samengevat geeft TNO verschillende type risico’s aan, die zich op verschillende fases in energieproces rondom de slimme meter kunnen voordoen. Zie hieronder een schematisch overzicht van welke partijen er betrokken zijn bij een slimme meter (thermostaat). P2, P3 en P4 zijn relatief de meest veilige poorten van een slimme meter. P1 is de uitgang waar de gegevens worden uitgelezen door ODA (Onafhankelijke Diensten Aanbieder). Zij vergaren de data, maar kunnen niets wijzigen aan de meter zelf. TNO classificeert de P1-poort als risicovol.
  TNO geeft aan in hun rapport:

  Binnen de slimme meter-keten kunnen partijen bepaalde activiteiten uitbesteden aan andere partijen. Dit geldt ook voor activiteiten waarbij meetgegevens verzameld of verwerkt worden. Een speciaal geval van dit risico is de mogelijkheid dat gegevens uit de P1 poort (zie afbeelding) via een ODA richting buitenlandse partijen gaan (bijvoorbeeld Facebook, Google) en zo buiten het toezicht van De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komen te vallen. Gegevens uit deze databases kunnen “lekken” naar partijen waarvoor die gegevens niet bedoeld zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben: een technische fout, menselijk falen of een aanval van kwaadwillende. De waarschijnlijkheid dat privacy-incidenten met slimme meters zullen optreden moet volgens TNO als zeer hoog worden beoordeeld. Hier gaat het om. Er is nauwelijks zicht op waar de ODA’s (Onafhankelijke Diensten Aanbieders) hun data opslaan en beheren en of er eventueel nog een andere partij achter zit. TNO geeft terecht aan dat hier een risico in schuilt omdat dit onttrokken wordt aan het zicht van de aangeslotene.
  ACH, EEN DATALEK. NOU EN?

  bron:http://www.adformatie.nl/blog/slimme-meters-het-trojaans-paard-de-huiskamer
  Is de zorg van TNO voor het ‘lekken’ of verkopen van data overdreven of terecht? Vorige maand maakten onderzoekers van de University of Michigan en Microsoft bekend dat ze talloze veiligheids problemen hebben gevonden in slimme thuisapparaten. Daardoor konden ze van buitenaf inbreken op apparaten om ze te kunnen bedienen. In de apps zijn veel meer functies en codes gevonden dan nodig voor het gebruiken van de apparatuur. Volgens de onderzoekers ligt het grootste probleem van de slimme apparaten bij de apps waarmee ze worden bediend. Die zijn niet goed afgesloten en te misbruiken voor het bedienen van andere apparaten.

  PORTEMONNEE BOVEN PRIVACY

  Op de een of andere manier zijn we misschien al gewend aan het idee dat we veel van onze privacy hebben moeten inleveren. De meeste mensen halen hun schouders op als het om data gaat, zelfs data over hun eigen huis, terwijl veel partijen erg geïnteresseerd zijn in deze data. Misschien omdat we de risico’s en gevolgen hiervan moeilijk kunnen inschatten. Of misschien zijn we te goedgelovig, misschien wel naïef. Geloven we dat bedrijven geen misbruik van onze data maken. En ieder moet zich echter goed bedenken of ze de controle over veiligheidsgevoelige apparaten wil opgeven. Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) is bereid activiteits- en gezondheidsdata te delen met hun zorgverzekeraar als daar een lagere zorgpremie tegenover staat. Drie op de tien consumenten zegt ook bereid te zijn de gegevens te delen met hun werkgever, hoewel daar wel een beloning tegenover moet staan zoals bijvoorbeeld vrije dagen of een bonus. 16 procent van de respondenten zegt ook hun data te willen delen met een commerciële organisatie in ruil voor korting op producten. Data inruilen voor een lagere premie of kortingen. Zo makkelijk denken mensen dus. Portemonnee boven privacy. Overigens is het in Nederland niet toegestaan voor werkgevers om dit soort gegevens te verwerken. Medewerkers van een bedrijf zijn namelijk financieel afhankelijk van hun werkgever, waardoor er volgens de Wet bescherming persoonsgegevens geen sprake is van vrije toestemming. In maart jl. tikte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog twee bedrijven op de vingers om zo’n situatie. “Een werkgever mag zo’n armband natuurlijk wel cadeau geven, maar het is niet de bedoeling om vervolgens gegevens over de gezondheid van werknemers in te zien. Ook niet als een medewerker hier toestemming voor geeft”, aldus het AP. Klanten met een slimme thermostaat realiseren zich niet wat (lees: welke persoonlijk /privacy gevoelige informatie) ze weggeven. Ondertussen worden de slimme thermostaten breed uitgerold in Nederland door energiebedrijven. Zo beschikt nu al 5 procent van de Nederlandse huishoudens over een slimme thermostaat.

  KAN MIJN DOMOTICASYSTEEM OF SMART HOME GEHACKT WORDEN? bron: http://onesmartcontrol.com/domotica-blog/systeem/domotica-smart-home-hacken/
  De opkomst van domotica en slimme toestellen zorgt voor een revolutie in onze woonconcepten. Het wooncomfort stijgt zienderogen, terwijl we ons energieverbruik verlagen. Maar er is ook een keerzijde. Experts vrezen dat domotica een nieuw achterpoortje vormen voor inbrekers. ONE zorgt er alvast voor dat je systeem bestand is tegen inbraak en tegen hackers.

  BEVEILIGING OP TWEE NIVEAUS

  Om ons domoticasysteem waterdicht te maken, kozen we voor een unieke set-up. Eerst en vooral moet je het systeem aansluiten op je wifi-thuisnetwerk. Dit is sowieso beveiligd met een paswoord, dat voor een eerste beveiligingsniveau zorgt. Je moet altijd lokaal verbinding maken met je toestel, om achteraf ook vanop afstand te kunnen connecteren. Om in te loggen op het ONE Smart Control-systeem, maak je een gebruikersnaam en paswoord aan. Het systeem koppelt vervolgens een referentie aan iedere gebruiker. Ieder toestel krijgt dus zijn eigen referentie, waardoor een onbekend toestel nooit toegang kan krijgen tot het systeem. Naast de lokale internetconnectie en het paswoord, is er nog een derde beveiligingsniveau: de encryptie van alle data. Dat betekent dat je gegevens in cijfers weergegeven worden, zodat ze ‘onleesbaar’ zijn voor niet-geverifieerde personen en toestellen.

  BEVEILIGING VIA CLOUD SERVER

  Verbindingen op afstand verlopen via een cloud server. Het beveiligingscertificaat (SSL-certificaat in het vakjargon) van de server initieert een beveiligde verbinding met je thuisnetwerk. Daarbij is zowel de verbinding tussen je smartphone en de server als de verbinding tussen de server en je thuisnetwerk geëncrypteerd. Ook hier kan er geen verbinding plaatsvinden als het toestel niet over de juiste referenties beschikt. Op die manier hebben we verschillende beveiligingsniveaus ingebouwd die ons systeem waterdicht maken.

  EN WAT DAN MET MIJN ‘SLIMME’ TOESTELLEN?

  beveiliging domotica en smart home
  Onlangs ging er een filmpje de wereld rond waarin een hacker de toegang had gekregen tot een smart baby monitor. In het midden van de nacht kon hij zo dus ‘fysiek’ aanwezig zijn in de babykamer. Het grote probleem met zulke slimme toestellen is dat ze verbonden zijn met een server van de producent. Deze servers zijn vaak slecht beveiligd en ook de beveiliging van de toestellen is vaak ondermaats. Het grote voordeel aan slimme toestellen binnen het ONE Smart Control-netwerk is dat ze rechtstreeks op de ONE-server aangesloten worden. Er is dus geen rechtstreekse connectie meer met de server van de producent. De ONE-server zal namelijk als proxy server (soort van digitale ‘tussenpersoon’) optreden om een beveiligde connectie te maken met de server van de diverse producenten. Draadloze (IP-)camera’s, baby monitors, je Philips Hue-lampen, … Dankzij ONE zijn ze volledig beschermd tegen hackers!
  BRON: Posted in Domotica Blog @it, Domotica systeem

  IoT en de gevaren

  Mirai botnet nader toegelicht (bron: dutchitchannel)

  Aan verwante onderwerpen:

 • Electrabron: internet - https://www.groepenkast-meterkast-vervangen.nl/advies-groepenkast-vervangen.html

 • Printplatenbron: internet - https://www.circuitsonline.net/artikelen/view/1/print

 • Solderen vor beginnersbron: internet - https://www.budgetronics.eu/index.php?action=extra&extra=A_leer_hoe_te_solderen_


 • Mijn slimme huis

  Omdat ik het leuk vind, heb ik al veel geprobeerd, gebouwd, weer weggegooid enz. Deze ervaring deel ik in mijn BLOG.
  Ik blijf het nieuws en nieuwe ontwikkelingen volgen voor eigen gebruik en om jullie te helpen. De meest opvallende ontwikkelingen zet ik op de nieuwspagina onder het onderdeel gevorderd.  Contact    Sitemap     Privacy policy           © ewsdomotica 2016-2019