slimhuis

Domotica - Slim Huis - Huisautomatisering - IoT ......... Advies over Domotica toepassingen, voor beginner tot gevorderde. Uw huis besturen met uw IPAD, Tablet of smartphone! Maar u weet nog niet hoe, wat en waarom! Lees dan hieronder verder.


Informatie voor de gevorderde gebruiker


Deze informatieve website heeft als doel mijn kennis te delen en de lezer op de hoogte te brengen met de mogelijkheden. In een woud van verschillende soorten merken en soorten, soms samenwerkende protocollen en technieken, valt het niet mee keuzes te maken.
Met dit doel zijn er 3 pagina's. de beginner, met toepassingen en voorbeelden. De gebruiker, met vele technieken. De gevorderde, met software, beveiliging enz. Tevens de opvallende nieuwe dingen en een blog met mijn eigen toepassingen in huis.

Wat gebeurd er naar de toekomst gezien in en met ons "Slimme huis", waar moeten we op letten

Wat is er nieuw     Overige onderwerpen en kennis, te weten: IoT - Internet of Things, IFTTT - Eerst dit dan dat, Veiligheid, Ontwikkelingen.

slimhuis

(bron: internet)....(* Klik op plaatje of link voor vergroting of meer informatie)

De pagina kunt u ook beluisteren met "Windows, toegankelijkheid: Hardop voorlezen", de verteller.
( * Een aantal linkjes lopen door naar een uitgebreide informatie pagina specifiek over dit onderwerp)



Inleiding

De apparatuur gaat steeds meer samenwerken en is dus te integreren. Dit betekent dat als een raam openstaat, zal de CV in die kamer niet gaan verwarmen, dus is dus een besparing.

De protocollen worden robuuster en betrouwbaarder. Van een-richting, dus het geven van een stuurpuls en maar hopen dat het aankomt in je huis en niet iets schakelt bij de buren. Tot een twee-weg systeem met controle over het werkelijk aangaan van de lamp.
RF - Radio Frequentie 433mhz, kan geen grote afstanden overbruggen, maar z-wave zend de stuursignalen van module naar module. Zo wordt de verste module toch bereikt, maar met een aantal tussen stappen via de modules. Dit verhoogt de berouwbaarheid, van draadloze systemen. Centrale systemen kennen dit probleem veelal niet. Maar zijn alleen toepasbaar bij nieuwbouw huizen. Deze werken een beetje vergelijkbaar aan de betrouwbaarheid van het CAN-bus systeem in de auto. De stuursignalen worden via bekabeling verstuurd van de schakelaar naar de schakel modules in de meterkast en zo gaat een Lamp aan.

Naast specifieke stuur protocollen wordt de bediening steeds vaker geregeld met een unit en een APP op Ipad of Andoid telefoon. De gebruikers communicatie verloopt via WIFI, ofwel ethernet en TCP/IP adressen. Nu zien we dat steeds meer apparaten zelf een IP-adres krijgen om te bedienen. Met een intercom installatie voor een flat zag ik dit als eerste, maar het wordt nu steeds gemakkelijker.

Neem als voorbeeld een ESP8266 print module. Deze meet ongeveer 2x2cm en bevat WIFI, een webserver en schakel poorten. Dit soort kleine modules maakt een overgang naar IOT mogelijk. slimhuis



Succesvol met nieuwe trends

Hoe zorg je nu dat je wel slim gebruikt maakt van nieuwe trends? Zorg dat je uniek bent! Maak slim gebruik van nieuwe trends en zorg dat je ze op unieke wijze inzet.
slimhuis

The Internet of Things en de evolutie van Domotica

The internet op things is op dit moment sterk in opkomst. Dit houdt kortgezegd in dat steeds meer (huishoudelijke) apparaten aangesloten worden op het internet. Wat is hier nu de impact? Stel dat je als bedrijf zijnde, zoals Nespresso, een koffiezetapparaat ontwikkeld die precies meet wanneer de koffie op begint te raken en dan volautomatisch nieuwe koffie besteld (van Nespresso natuurlijk). Op deze manier vergoot je aanzienlijk de merktrouwheid van je klanten. Klanten leveren dat stukje zelfkeuze in, maar hiervoor krijgen ze wel en hoop gemak terug.

In onderstaande figuur kunnen we zien hoe product ontwikkeling kan verlopen.
slimhuis


Internet der dingen, IOT van toen naar nu


slimhuis slimhuisslimhuis slimhuis
slimhuis
Wat is het en wat kan ik er mee?
Het Internet der Dingen of IoT (Internet of Things) zoals het vaak in het Engels wordt aangeduid. Wat is het eigenlijk?

slimhuis
Wat is het Internet of Things?
In deze nieuwe serie leggen we u een aantal IT-ontwikkelingen uit die in de nabije toekomst veel invloed gaan hebben, ook op de zorg. Dit keer het internet der dingen dat alles met alles verbindt.

slimhuis
Wat is Internet of Things (internet der dingen)?
Internet of Things maakt het mogelijk alle apparaten in je dagelijks leven te verbinden met het internet. Dit gaat verder dan alleen computers en smart devices en geldt dus ook voor je koelkast en je auto en alles wat je daar nog tussen kunt stoppen. Een eerste blik op het internet der dingen.

slimhuis
Lees Slimme Dingen: ons gratis RUSH magazine over het Internet of Things

IoT - The Internet of Things en de evolutie van Domotica


Met de opkomst van Domotica en slimme toestellen, laait de discussie rond het ‘internet der dingen of the Internet of Things weer op. Maar wat is het Internet of Things nu juist en welke voordelen levert het ons op in het dagelijkse leven? Neem samen met ons een virtuele tour doorheen het digitale landschap.
De term Internet of Things of kortweg IoT werd voor het eerst gebruikt in 1991, maar de gedachte erachter werd intussen wat aangepast. De hedendaagse definitie luidt als volgt: Een voorgestelde ontwikkeling van het internet, waarbij alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen.
De Smart-revolutie
Het concept van het internet der dingen is nu dus gebaseerd op het feit dat toestellen, voorwerpen en zelfs mensen voorzien worden van sensoren en ingebedde informatie- en communicatietechnologie, zodat ze niet alleen hun omgeving kunnen analyseren, maar ook autonoom gegevens kunnen verzamelen. Elk toestel is met elkaar aan het internet verbonden (en op termijn zelfs rechtstreeks met mensen). Met de opkomst van slimme toestellen zijn de eerste stappen naar het internet der dingen al gezet. Heel wat slimme toestellen zijn voorzien van technologie om via het internet te kunnen communiceren, bijvoorbeeld met jouw Domoticasysteem. Zo kunnen slimme thermostaten de weersomstandigheden volgen en daarop anticiperen. Detecteert het systeem dat er niemand thuis is? Dan weet de thermostaat dat de temperatuur (nog) niet verhoogd moet worden. Zo zijn er ook al wasmachines die op afstand bediend kunnen worden dankzij Wi-Fi en met behulp van sensoren kunnen analyseren welke stoffen zich in de wasmachine bevinden, hoe vuil ze zijn, wat de juiste hoeveelheid wasverzachter moet zijn, enzovoort. De wasmachine kan dus zo goed als autonoom functioneren. Het IoT biedt dan ook heel wat interessante mogelijkheden op vlak van Domotica en smart homes.

Van Internet of Things naar Internet of Everything
Momenteel wordt er vooral op de consument gefocust, maar er zijn al diverse plannen en projecten om het Internet of Things in onze gehele maatschappij te verwerken. Dat is ook van de beginselen van het Internet of Things: een wereld waarbij fysieke dingen verbonden zijn met de virtuele wereld. In dat geval spreken we niet langer van the Internet of Things maar van the ˜Internet of Everything. Alles zal namelijk verbonden zijn met het internet: processen, mensen, gegevens en apparaten. Allemaal zullen ze met elkaar kunnen communiceren via het internet. Zo kunnen bepaalde industriele processen vereenvoudigd worden wat kosten verlaagt, kunnen pakketjes en containers door hun omgeving te analyseren zelf laten weten waar ze zich bevinden, weten dokters nog voor ze een diagnose hebben gesteld of je dossier geraadpleegd hebben wat er met je aan de hand is en voor welke medicijnen je eventueel allergisch bent, enzovoort.
internet of things - iot en Domotica systemen
The connected future
De mogelijkheden van het Internet of Everything zijn echt eindeloos. Wanneer alles met elkaar verbonden is, met elkaar kan praten en van elkaar kan leren, ligt de weg voor innovatie volledig open. Er zijn echter wel nog enkele hindernissen. Zo is momenteel 99% van alle dingen in de fysieke wereld niet verbonden met het internet. Met behulp van sensoren kunnen echter zeer veel Domotica toestellen snel en relatief makkelijk met het internet verbonden worden. En dan is er nog de kwestie veiligheid. Want des te meer zaken verbonden worden met het internet, des te meer potentiele doelwitten er zijn voor hackers. Hoewel the Internet of Everything dus razendsnel realiteit wordt, is er toch ook nog een lange weg af te leggen om dit tot stand te brengen in onze hedendaagse maatschappij. ONE Smart Control kijkt alvast reikhalzend uit naar de mogelijkheden die het IoE te bieden heeft. Domotica zal daarbij een centrale rol spelen en ONE trekt daarin bewust de kaart van innovator.
Bronnen: Wikipedia & Cisco
- See more at: http://onesmartcontrol.com/Domotica-blog/wat-is-Domotica/the-internet-of-things-en-de-evolutie-van-Domotica

Internet of Things, ook wel afgekort als IoT, staat voor een wereldwijd netwerk waarop ook apparaten in en om het huis zijn aangesloten zoals:

Op dit moment werkt het internet nog voornamelijk via het IPv4-protocol. Naast het IPv4-protocol komt er ook het nieuwere IPv6-protocol. IPv6 heeft voldoende IP-adressen om iedere persoon op de hele wereld bij wijze van spreken 1.000.000 IP-adressen te geven. En daarmee is het dus mogelijk om ieder elektronisch apparaat in en om je huis van een IP-adres te voorzien en met elkaar op TCP/IP te laten communiceren!

Als voorbeeld
slimhuis Bosch-IDOS



IFTTT - Eerst dit dan dat

slimhuis
Wil je je Domotica-apparatuur echt slim maken, dan knoop je ze samen met je sociale netwerken en andere apparatuur aan elkaar. IFTTT staat voor If This, Then That. Maar kan ook met Zapier Yonomi. Met dit principe is het mogelijk om heel eenvoudig Domotica apparaten aan elkaar te koppelen en een ketting aan reacties te veroorzaken. Een voorbeeld van een IFTTT recept: Als je Nest thermostaat op de status Afwezig staat, schakelen je Philips Hue lampen zichzelf automatisch uit. Bron: In de computer Totaal vond ik dit artikelen deze https://www.plusonline.nl/veilig-online/ifttt-laat-alles-samenwerken
Mooie uitleg Op een smartphone kunnen voor diverse apparaten een APP downloaden uit de Play store of App store, maar ook voor Windows.

Voor verlichting is er de Philips HUE APP. Voor de Thermostaat is er de Honeywell APP. Voor uw camera beelden is er de Foscam APP en voor het schakelen de Elgato EVE voor de Homekit.
Dan zou het ook geweldig zijn als we acties kunnen combineren vanaf de smartphone, dus IFTTT. Die app is in ontwikkeling! TRIGGI = Olisto! slimhuis
slimhuisslimhuisslimhuis
https://youtu.be/XRUWj3G1uFI
heet Nu slimhuisslimhuis
https://www.youtube.com/channel/UCpelj30QzsZMl4Yy-MdvIRQ

slimhuis
https://computertotaal.nl/artikelen/how-to/zo-gebruik-je-slimme-apparaten-veilig/
https://computertotaal.nl/artikelen/algemeen/iot-en-veiligheid-een-hoofdpijndossier/
https://computertotaal.nl/artikelen/internet-thuis/20-handige-tools-voor-je-netwerk/?utm_source=computer_totaal&utm_medium=email&utm_campaign=CT_nieuwsbrief_28022020&source=Copernica&profileid=53853
slimhuisslimhuisslimhuisslimhuis

IOT firewall

Enkele leuke artikelen

https://www.dailydot.com/layer8/best-smart-firewalls-internet-of-things-security/
https://homealarmreport.com/cujo-dojo-vs-keezel/
https://www.myrattrap.com
http://iotdef.com/press.html

Helaas nog niet in Nederland te koop
Beveiliging van de slecht beveiligende IOT spullen waarmee we ons huis slim maken is van groot belang. Er zijn special firewall’s zoals de RATtrap, PFsense en de CUJO. Echter alleen in America leverbaar. Ik heb gekozen voor de Ubiquiti Edge X router-firewall. Dit vanwege zijn interface, mogelijkheden en natuurlijk de kosten. Eigenlijk super goedkoop voor een FireWall met 1Gb LAN poorten. Dus “SLIM” maar dan wel VEILIG. Ofwel het is slim als het veilig is !!

Verder van belang: Het wifi netwerk voor het koppelen van uw apparatuur. Hieronder een leerzaam artikel van COMPUTER TOTAAL.
slimhuis
Beveiliging is super belangrijk
slimhuis slimhuis slimhuis slimhuis slimhuis slimhuis

https://www.helpnetsecurity.com/2016/03/02/barracuda-showcases-new-firewall-for-iot-applications-and-deployments/
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1734931

https://mods-n-hacks.gadgethacks.com/how-to/block-rfid-signals-build-rfid-reader-detector-and-make-custom-rfid-tags-0138673/



Leverancies en ontwikkelingen

slimhuisslimhuisslimhuisslimhuisslimhuis
LORA: HET nieuwe netwerk voor IoT apparatuur
http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/kpn-geeft-nog-meer-gas-met-uitrol-internet-of-things-netwerk
https://www.ictmagazine.nl/achter-het-nieuws/iot-compleet-zonder-lora/
http://loramarket.com/page/2/
https://www.5groningen.nl/nieuws/nederland-heeft-eerste-landelijk-dekkende-lora-netwerk-voor-inter



API

Ook wel: application programming interface

Een API is een digitale stekkerdoos, een set aan definities waarmee softwareprogramma's onderling kunnen communiceren. Het dient als een interface tussen verschillende softwareapplicaties waardoor de gebruikte code automatisch elkaar toegang tot informatie en/of functionaliteit geeft, zonder dat ontwikkelaars hoeven te weten hoe het andere programma exact werkt. API's bestaan voor (web)applicaties, softwarebibiliotheken en besturingssystemen en kunnen voor allerlei doeleinden worden ingezet. Zo gebruikt een besturingssysteem een API om softwareprogramma's in de gelegenheid te stellen om bijvoorbeeld te kunnen printen en kun je via een API van een internetapplicatie bijvoorbeeld teksten, foto's en video over de hele wereld binnenhalen en/of versturen.
Veel websites en webapplicaties beschikken tegenwoordig over een API. Deze zijn er meestal op gericht om informatie of functionaliteit beschikbaar te stellen aan derden, of andere applicaties de mogelijkheid te geven informatie toe te voegen. Denk aan het plaatsen van een Google Maps-kaartje door een website om hotels te vergelijken. Veel gebruikte standaarden bij de communicatie via API's zijn XML en JSON.
Ook de Logitech heeft een API, mooi mooi
www.myharmony.com/en-us/harmony-api
slimhuisslimhuis


Domotica, Slimhuis met IoT en Beveiliging

Natuurlijk is het heel leuk en handig alles aan elkaar te koppelen. Zolang je dit IN huis doet en is dat geen probleem. Ofwel laat UPNP op de router UIT staan en maak geen PORTFORWARDING regels in je router. Het ideaal plaatje.
Maar je wilt juist vanaf BUITEN je huis, de verwarming bedienen. En je camera's bekijken, enz. Dit gaat via de CLOUD! Is dat veilig?
Stukken! Minder!! maar je kunt zelf veel doen.
- koppel je apparatuur selectief. Liet met servers van gerenommeerde merken.
- Kijk goed naar de machtigingen die een APP vraagt. Ik heb daarom geen Xiaomi-app geinstalleerd :-(
- Zorg voor goede wachtwoorden
- zorg voor dat de software up-to-date is. Maar dat is nu JUIST het probleem bij IOT apparatuur.
Het is voor een inbreker erg gemakkelijk je WIFI en daarmee je cameras te storen. Maar als hij net als bij sommige auto's ook je deur kan bedienen wordt het wel erg gemakkelijk. Qua privacy is gaat het meer om digitale inbraak
- de inbreker wil je informatie van de WIFI-printer, maar ook van je Netwerk Attached Storage je NAS of je inlog account, bij de Bank of verzekering maatschappij bij een internetwinkel,maar ook je sociaal netwerk is leuk om mee te klooien, je faceboek, of linkedin enz. Dus wijzig regelmatig je wachtwoord en bewaar je wachtworden op een slimme manier. Bijvoorbeeld met Keepass of Pwsafe. Niet in je browser!
- Zorg dat je computer "gehardend" is, ofwel voorzien van de security update en rommel eraf.
- Wijzig de standaard wachtwoorden van je configuratie, deze zijn namelijk op Internet snel op te zoek.
- Gebruik op WiFi een apart netwerk met een eigen SSID, vaak het dit in de router een gast netwerk. - Gebruik zo minmogelijk port-forwardings, maak bij voorkeur een VPN verbinding met uw thuisnetwerk. dit kan via de betere router, een Synology NAS of met een Ubiquity router edge. - Weet welke apparaten je in huis hebt, maak een lijst met Fing of met IPscan24. nog mooier is bewaakt of er iets bijkomt of uitvalt met WS-Watch, whatsup gold, enz. Of in hardware met een FINGBOX

VEILIGHEIDSPROBLEMEN

De lijst van slimme thermostaten is lang. Van de meeste fabrikanten van slimme thermostaten kreeg ik op de vraag waar zij data beheren niets anders de standaard privacyverklaring. Concrete vragen over wat zij de data opslaan, wat zij er mee doen en wie er toegang toe hebben, bleven onbeantwoord. De meeste fabrikanten gaven aan dat de data in de ‘cloud’ of ‘In Nederland’ zijn opgeslagen.
FOUTJE…

Energiebedrijven kondigden begin vorig jaar aan dat nieuwe klanten tijdelijk geen data meer konden opvragen van hun slimme meters. Die maatregel was nodig, omdat gebleken was dat kwaadwillende slechts weinig gegevens nodig hadden om in te loggen bij bepaalde webportals en data van slimme meters in konden zien. Bovengenoemd beveiligingsprobleem zat volgens brancheorganisatie Netbeheer Nederland bij zogenoemde ODA’s, dat wil zeggen onafhankelijke dienstenaanbieders. Dat zijn bedrijven (o.a. fabrikanten slimme thermostaten) die diensten aanbieden om het stroomverbruik in de gaten te houden via de slimme meter, maar zelf geen netbeheerders of energiebedrijf zijn. Dat ODA’s een risico vormen, was al in 2012 bekend geworden na een risico-analyse van TNO. Het is onbekend of en hoeveel mensen misbruik hebben gemaakt van deze methode om het energieverbruik van anderen in te zien.
RISICO’S VOLGENS TNO RAPPORT

Samengevat geeft TNO verschillende type risico’s aan, die zich op verschillende fases in energieproces rondom de slimme meter kunnen voordoen. Zie hieronder een schematisch overzicht van welke partijen er betrokken zijn bij een slimme meter (thermostaat). P2, P3 en P4 zijn relatief de meest veilige poorten van een slimme meter. P1 is de uitgang waar de gegevens worden uitgelezen door ODA (Onafhankelijke Diensten Aanbieder). Zij vergaren de data, maar kunnen niets wijzigen aan de meter zelf. TNO classificeert de P1-poort als risicovol.
TNO geeft aan in hun rapport:

Binnen de slimme meter-keten kunnen partijen bepaalde activiteiten uitbesteden aan andere partijen. Dit geldt ook voor activiteiten waarbij meetgegevens verzameld of verwerkt worden. Een speciaal geval van dit risico is de mogelijkheid dat gegevens uit de P1 poort (zie afbeelding) via een ODA richting buitenlandse partijen gaan (bijvoorbeeld Facebook, Google) en zo buiten het toezicht van De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komen te vallen. Gegevens uit deze databases kunnen “lekken” naar partijen waarvoor die gegevens niet bedoeld zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben: een technische fout, menselijk falen of een aanval van kwaadwillende. De waarschijnlijkheid dat privacy-incidenten met slimme meters zullen optreden moet volgens TNO als zeer hoog worden beoordeeld. Hier gaat het om. Er is nauwelijks zicht op waar de ODA’s (Onafhankelijke Diensten Aanbieders) hun data opslaan en beheren en of er eventueel nog een andere partij achter zit. TNO geeft terecht aan dat hier een risico in schuilt omdat dit onttrokken wordt aan het zicht van de aangeslotene.
ACH, EEN DATALEK. NOU EN?

bron:http://www.adformatie.nl/blog/slimme-meters-het-trojaans-paard-de-huiskamer
Is de zorg van TNO voor het ‘lekken’ of verkopen van data overdreven of terecht? Vorige maand maakten onderzoekers van de University of Michigan en Microsoft bekend dat ze talloze veiligheids problemen hebben gevonden in slimme thuisapparaten. Daardoor konden ze van buitenaf inbreken op apparaten om ze te kunnen bedienen. In de apps zijn veel meer functies en codes gevonden dan nodig voor het gebruiken van de apparatuur. Volgens de onderzoekers ligt het grootste probleem van de slimme apparaten bij de apps waarmee ze worden bediend. Die zijn niet goed afgesloten en te misbruiken voor het bedienen van andere apparaten.

PORTEMONNEE BOVEN PRIVACY

Op de een of andere manier zijn we misschien al gewend aan het idee dat we veel van onze privacy hebben moeten inleveren. De meeste mensen halen hun schouders op als het om data gaat, zelfs data over hun eigen huis, terwijl veel partijen erg geïnteresseerd zijn in deze data. Misschien omdat we de risico’s en gevolgen hiervan moeilijk kunnen inschatten. Of misschien zijn we te goedgelovig, misschien wel naïef. Geloven we dat bedrijven geen misbruik van onze data maken. En ieder moet zich echter goed bedenken of ze de controle over veiligheidsgevoelige apparaten wil opgeven. Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) is bereid activiteits- en gezondheidsdata te delen met hun zorgverzekeraar als daar een lagere zorgpremie tegenover staat. Drie op de tien consumenten zegt ook bereid te zijn de gegevens te delen met hun werkgever, hoewel daar wel een beloning tegenover moet staan zoals bijvoorbeeld vrije dagen of een bonus. 16 procent van de respondenten zegt ook hun data te willen delen met een commerciële organisatie in ruil voor korting op producten. Data inruilen voor een lagere premie of kortingen. Zo makkelijk denken mensen dus. Portemonnee boven privacy. Overigens is het in Nederland niet toegestaan voor werkgevers om dit soort gegevens te verwerken. Medewerkers van een bedrijf zijn namelijk financieel afhankelijk van hun werkgever, waardoor er volgens de Wet bescherming persoonsgegevens geen sprake is van vrije toestemming. In maart jl. tikte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog twee bedrijven op de vingers om zo’n situatie. “Een werkgever mag zo’n armband natuurlijk wel cadeau geven, maar het is niet de bedoeling om vervolgens gegevens over de gezondheid van werknemers in te zien. Ook niet als een medewerker hier toestemming voor geeft”, aldus het AP. Klanten met een slimme thermostaat realiseren zich niet wat (lees: welke persoonlijk /privacy gevoelige informatie) ze weggeven. Ondertussen worden de slimme thermostaten breed uitgerold in Nederland door energiebedrijven. Zo beschikt nu al 5 procent van de Nederlandse huishoudens over een slimme thermostaat.

KAN MIJN DomoticaSYSTEEM OF SMART HOME GEHACKT WORDEN? bron: http://onesmartcontrol.com/Domotica-blog/systeem/Domotica-smart-home-hacken/
De opkomst van Domotica en slimme toestellen zorgt voor een revolutie in onze woonconcepten. Het wooncomfort stijgt zienderogen, terwijl we ons energieverbruik verlagen. Maar er is ook een keerzijde. Experts vrezen dat Domotica een nieuw achterpoortje vormen voor inbrekers. ONE zorgt er alvast voor dat je systeem bestand is tegen inbraak en tegen hackers.

BEVEILIGING OP TWEE NIVEAUS

Om ons Domoticasysteem waterdicht te maken, kozen we voor een unieke set-up. Eerst en vooral moet je het systeem aansluiten op je wifi-thuisnetwerk. Dit is sowieso beveiligd met een paswoord, dat voor een eerste beveiligingsniveau zorgt. Je moet altijd lokaal verbinding maken met je toestel, om achteraf ook vanop afstand te kunnen connecteren. Om in te loggen op het ONE Smart Control-systeem, maak je een gebruikersnaam en paswoord aan. Het systeem koppelt vervolgens een referentie aan iedere gebruiker. Ieder toestel krijgt dus zijn eigen referentie, waardoor een onbekend toestel nooit toegang kan krijgen tot het systeem. Naast de lokale internetconnectie en het paswoord, is er nog een derde beveiligingsniveau: de encryptie van alle data. Dat betekent dat je gegevens in cijfers weergegeven worden, zodat ze ‘onleesbaar’ zijn voor niet-geverifieerde personen en toestellen.

BEVEILIGING VIA CLOUD SERVER

Verbindingen op afstand verlopen via een cloud server. Het beveiligingscertificaat (SSL-certificaat in het vakjargon) van de server initieert een beveiligde verbinding met je thuisnetwerk. Daarbij is zowel de verbinding tussen je smartphone en de server als de verbinding tussen de server en je thuisnetwerk geëncrypteerd. Ook hier kan er geen verbinding plaatsvinden als het toestel niet over de juiste referenties beschikt. Op die manier hebben we verschillende beveiligingsniveaus ingebouwd die ons systeem waterdicht maken.

EN WAT DAN MET MIJN ‘SLIMME’ TOESTELLEN?

beveiliging Domotica en smart home
Onlangs ging er een filmpje de wereld rond waarin een hacker de toegang had gekregen tot een smart baby monitor. In het midden van de nacht kon hij zo dus ‘fysiek’ aanwezig zijn in de babykamer. Het grote probleem met zulke slimme toestellen is dat ze verbonden zijn met een server van de producent. Deze servers zijn vaak slecht beveiligd en ook de beveiliging van de toestellen is vaak ondermaats. Het grote voordeel aan slimme toestellen binnen het ONE Smart Control-netwerk is dat ze rechtstreeks op de ONE-server aangesloten worden. Er is dus geen rechtstreekse connectie meer met de server van de producent. De ONE-server zal namelijk als proxy server (soort van digitale ‘tussenpersoon’) optreden om een beveiligde connectie te maken met de server van de diverse producenten. Draadloze (IP-)camera’s, baby monitors, je Philips Hue-lampen, … Dankzij ONE zijn ze volledig beschermd tegen hackers!
BRON: Posted in Domotica Blog @it, Domotica systeem

IoT en de gevaren

Mirai botnet nader toegelicht (bron: dutchitchannel)
slimhuis
slimhuis slimhuis


Netwerk


Voor de toepassingen binnen het "slimme huis" is een goed netwerk van belang.
Naast de Zigbee, Z-wave, 868Mhz enz. Is WIFI ook van groot belang.
Om een goede dekking te bereiken is 1 WIFI router niet genoeg. Meerdere gekoppelde WIFI Access Points is dan een oplossing.
De losse stekkers, wifi verlengers werken ook, maar soms op een ander SSID, zodat de telefoon moet roamen en dus even zijn verbinding verliest. Jammer, dat kan veel beter....
En op het grensvlak wordt vaak, zo vaak heen en weer schakelt, dat je eigenlijk netto geen verbinding hebt.
Er zijn vele goede artikelen over Mesh netwerken te vinden. Hieronder een voorbeeld (bron internet)
slimhuis slimhuis
https://pc-en-internet.infonu.nl/hardware/1862-uitleg-netwerksoorten.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Netwerktopologie

https://www.youtube.com/watch?v=iCDB4rsx0BA en https://www.youtube.com/watch?v=mEPmO8CDYi4


Niet alleen ZIGBEE en Zwave en nu ook WIFI kennen een mesh netwerk ook Bluetooth kent het principe ook.
https://smartlivingmagazine.nl/2019/03/bluetooth-mesh-smart-home-standaard/

Mesh Netwerk

Een mesh netwerk bestaat uit meerdere nodes, ook wel stations genoemd, die het signaal constant naar minimaal twee ontvangers doorsturen. Doordat het signaal bij een mesh netwerk constant doorgestuurd wordt, is er overal sprake van sterke verbinding. Diverse smart home protocollen werken als mesh netwerk, waarvan Zigbee en Z-Wave twee goede voorbeelden zijn.
Een mesh netwerk binnen een smart home
Als er iets belangrijk is bij een smart home beginnen, is het wel om eerst te zorgen voor een stabiele verbinding. Dit kan perfect met een zogeheten mesh netwerk. Vaak wordt een mesh netwerk gelijk een WiFi Mesh Netwerk genoemd, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Zo is Zigbee of Z-Wave een voorbeeld dat een smart home protocol ook een mesh netwerk kan zijn. De volgende smart home protocollen fungeren ook als mesh netwerk:

Zigbee: een goed voorbeeld van Zigbee communicerende apparaten zijn slimme lampen van Philips Hue. De verbinding wordt constant van lamp naar lamp doorgestuurd. Z-Wave: het protocol wat bekend staat om de mesh mogelijkheden is Z-Wave. Denk bijvoorbeeld aan FIBARO apparaten die constant zorgen voor overal een stabiel netwerk. Thread: ook met het wat nieuwe Thread protocol zijn er van mesh mogelijkheden te genieten binnen een smart home. Apparaten die met elkaar in verbinding staan middels een van bovengenoemde protocollen, sturen het signaal door van apparaat naar apparaat. Hierdoor geniet je overal in huis van een sterke verbinding.

WiFi mesh routers in opkomst
Opvallend is dat steeds meer routers als WiFi Mesh variant aangeboden worden. Zelfs Google heeft pakketten waarmee je het WiFi netwerk binnen een smart home aanzienlijk kunt verbeteren. Bij de keuze voor een WiFi Mesh router is het belangrijk om te letten op de volgende zaken:
Het aantal nodes: de totale woonoppervlakte van de woning waar een wifi mesh netwerk gecreëerd dient te worden, is van groot belang bij het bepalen hoeveel nodes er nodig zijn. Strategische plaatsing: het is niet alleen slim om te bedenken hoeveel nodes je nodig hebt, maar ook wat slimme plekken zijn om ze te plaatsen. Wellicht is het signaal op zolder slecht, waar een node op deze verdieping uitkomst kan bieden.

De voordelen van een mesh netwerk
De voordelen van een mesh netwerk zijn meestal een stabiel netwerk en een betere bediening van apparatuur. We zetten ze nog een keer kort op een rij:

Altijd stabiel netwerk: doordat nodes op strategische plekken geplaatst worden, kunnen gebruikers zelfs genieten van een stabiel netwerk op plaatsen in de woning waar voorheen geen of een heel slechte verbinding was. Optimale bediening: veel apparaten binnen een smart home communiceren via protocollen. Bij een stabiele en sterke verbinding geniet je met een mesh netwerk van een optimale bediening zonder haperingen.
Maak gebruik van een mesh-netwerk
Met een mesh-netwerk maak je gebruik van verschillende units, die constant de verbinding naar minimaal twee andere units doorsturen. Op die manier heb je overal in een huis altijd een goede verbinding.

Voorbeelden van dit soort mesh netwerken zijn:
Google WiFi
Netgear Orbi
Ubiquiti Unify
Linksys Velop
Met name smart home protocollen als Zigbee en Z-Wave maken gebruik van een mesh-netwerk, waardoor er ontzettend veel apparaten op aangesloten kunnen worden.


Gateway - Alles aan elkaar:

Ik kwam de volgende link tegen. Te gek, dit moet je willen. Bosch denkt er ook zo over!
slimhuisslimhuis
slimhuis
Maar in de hobby sfeer. het volgende...
Home Assistant to Arduino RFLink gateway using the RFLink component.
Serial data is sent via the esp-link V2.2.3 Wi-Fi serial bridge running on a NodeMCU (ESP8266 Wifi module)
with ESP8266 TXD0 (pin D10) and RXD0 (pin D9) connected to Arduino MEGA 2560 RX (Pin 2) and TX (Pin 3) respectively.
Wiring of transmitter and receiver is as per Arduino Wiring on RFLink Gatway.



slimhuisslimhuis slimhuisslimhuisslimhuis
slimhuisslimhuisslimhuis slimhuis
Er zijn o.a. de volgende producten, per merk...dit wordt alleen maar meer!
slimhuisslimhuisslimhuisslimhuis

We gaan nog even een stukje dieper in de techniek


Hassbian - Home Assistant

De SUPER gateway en integratie tussen heel veel producten!
Moet dit wel zelf bouwen met de giga hoeveelheid informatie in forum en op internet, gewoon te veel op op te noemen.
Je moet techische kennis hebben en heel secuur zijn met de code rgels intikken
En vooral veel geduld, om iets te bereiken...H'M...
slimhuisslimhuisslimhuisslimhuis
https://www.home-assistant.io/getting-started/
https://www.home-assistant.io/docs/installation/hassbian/installation/
https://www.home-assistant.io/blog/
De vervanger voor domotiga!

andere variant zijn: OPENHAB en Domoticz
https://www.cadagile.com/installeren-van-openhab-op-raspberry-pi.html


Node-red

Een methode om code-regels op een iets eenvoudigere manier te maken:
slimhuisslimhuisslimhuisslimhuis
https://nodered.org/
https://nodered.org/#get-started
https://nodered.org/docs/
https://cookbook.nodered.org/



MQTT

De intergratie tussen allerlei gegevens, gaat lukken met:
slimhuisslimhuisslimhuisslimhuis

https://mqtt.org/
https://mqtt.org/documentation
https://mqtt.org/faq
https://www.cadagile.com/installeren-van-mqtt-broker-mosquitto-op-raspberry-pi.html (nederlands)
http://www.steves-internet-guide.com/mqtt/
http://www.steves-internet-guide.com/install-mosquitto-broker/ op WINDOWS 10


Openvpn

Hoe maakik een Tunnel verbinding over hetinternet heen naar mijn huis, op een veilige manier.
slimhuisslimhuisslimhuisslimhuis
https://openvpn.net/
https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/115015971688-EdgeRouter-OpenVPN-Server

Ubiquiti routerX - router EDGE

slimhuisslimhuis
slimhuisslimhuis
https://www.ui.com/edgemax/edgerouter-x/
EdgeRouter-Beginners-Guide-to-EdgeRouter

https://youtu.be/XDq_CSGuNu8 en ixnkags8v-0

Slimme meter uitlezen

http://domoticx.com/p1-poort-slimme-meter-hardware/
en
https://www.netbeheernederland.nl/_upload/Files/Slimme_meter_15_a727fce1f1.pdf
A sensor platform for Dutch Smart Meters which comply to DSMR (Dutch Smart Meter Requirements), also known as ‘Slimme meter’ or ‘P1 poort’. Currently support DSMR V2.2, V3, V4 and V5 through the dsmr_parser module by Nigel Dokter.

Systemen

slimhuis slimhuis slimhuis slimhuis
https://en.indomus.it/home-assistant/ https://en.indomus.it/homebridge/ https://en.indomus.it/openhab/
Totaal overzicht: https://en.indomus.it/contents-map/
(bron:)slimhuis


Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige intelligentie is een vorm van intelligentie die kunstmatig is gerealiseerd. De motor achter kunstmatige intelligentie is machine learning, een methode waarbij een computer zichzelf zaken aan kan leren op basis van gebruik. Kunstmatige intelligentie is veelal bekend als Artificial Intelligence met de afkorting AI.
Smart home toepassingen met Artificial Intelligence
AI staat echt nog in de kinderschoenen als we inzoomen op smart homes. Er is nog vrij weinig mogelijk met AI bij smart home producten. Toch is er een klein voorbeeld te benoemen.

Gebruik van Google: wanneer je in een smart home gebruik maakt van ’s Werelds grootste zoekmachine, Google, is de kans aanwezig dat er gebruik gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie. Een goed voorbeeld is het gebruiken van Google Photos. Wanneer jij binnen je eigen foto’s zoekt op bijvoorbeeld ‘Strand’, laat Google van al jouw persoonlijke strandfoto’s zien. Overige toepassingen met kunstmatige intelligentie Buiten een smart home wordt er al wat meer gebruik gemaakt van AI. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, waarbij artificial intelligence een adviserende rol kan gaan spelen.

Artificial Intelligence in de zorg: op basis van duizenden onderzoeken en foto’s van bijvoorbeeld ziekten, kan AI inschatten om wat voor ziektebeeld het kan gaan bij een patiënt. Op basis hiervan kan er advies uitrollen op basis van AI. De bedenkingen bij AI
Bij AI zijn er al snel bedenkingen: wat als een computer straks slimmer is dan de mens? Of wat als er helemaal geen mens meer tussen hoeft te komen: is er dan nog wel persoonlijke contact? Waar is de stop? We zetten de meest besproken bedenkingen van AI op een rij.
Computer is straks slimmer dan de mens: het lijkt misschien onwerkelijk als we dit benoemen. Toch is het dichterbij dan je denkt. We geven een voorbeeld. Een computer is in staat om een bekend videospelletje binnen enkele seconden op het allerhoogste niveau uit te spelen, waarbij een mens het record op enkele tientallen minuten had staan. Dit nieuwe record gaat onze pet te boven, iets wat er al op kan wijzen dat een computer stukker slimme dan wij denken. Verantwoordelijkheden van robots/machines: wie is straks verantwoordelijk bij een ongeluk? Denk aan zelf rijdende auto’s van Tesla, waarbij je je handen van het stuur kunt houden. Of New York Pizza, die momenteel een test doet in Amerika bij het bezorgen van pizza’s zonder dat er iemand in de auto zit. Wat als er een ongeluk gebeurd tussen twee zelfrijdende auto’s?
(bron: https://www.smarthomeweb.nl/kennisbank/kunstmatige-intelligentie/)

Zwave

Z-Wave is het meest toonaangevende systeem om een woning/ gebouw slim mee te maken. Juist omdat het betrouwbaar, voor iedereen betaalbaar én ontzettend schaalbaar is, is een Smart Home/ Smart Office tegenwoordig voor iedereen weggelegd. Je kunt bijvoorbeeld al met 1 module (bijvoorbeeld een slimme dimmer voor een lamp) beginnen.

Meer over de Z-Wave basics weten?
Bezoek de site v/d Z-Wave alliance:
http://www.z-wave.com/faq >Meer interessante links:

https://en.wikipedia.org/wiki/Z-Wave

https://tweakers.net/reviews/3911/5/doe-het-zelf-Domotica-het-nieuwe-tweaken-z-wave.html

Zigbee

WAT IS ZIGBEE? EEN UITLEG. Sinds het ontstaan van meer en meer moderne snufjes in en om het huis, is het bij het aanschaffen van een nieuw product vooral zaak of dat product praktisch en efficiënt is. Het liefst bedienen we al onze apparaten slim en met 1 druk op een knop, bijvoorbeeld via onze smartphone. Veel slimme apparaten maken gebruik van het Zigbee-protocol. In deze blog leggen wij u uit wat Zigbee is en welk voordeel u eruit kunt halen.

Zigbee uitgelegd.

De term Zigbee komt uit wereld van smart apparaten. Zigbee is een communicatieprotocol waarmee slimme apparaten met elkaar in contact staan. Zigbee apparaten staan niet alleen in contact met één centraal punt, maar ook met elkaar. Een voordeel hiervan is dat wanneer er een uitvalt, de rest van het systeem nog steeds in staat is om met elkaar te communiceren. Handig, want zo komt u nooit in een keer in het donker te staan!

Zigbee en verlichting.

Alle producten die gebruik maken van Zigbee zijn met elkaar te verbinden, ongeacht het merk. Zo ook onze Yphix Zigbee dimmers. Onze slimme Zigbee dimmers zijn compatibel met: 


Het protocol van Zigbee werkt als volgt: Een Zigbee product moet worden gekoppeld aan een zogeheten hub (bijvoorbeeld een Philips Hue Bridge, Homey of de Ikea Tradfri verbindingshub). Een hub verbindt u met uw wifinetwerk. Zonder Hub kan een Zigbee dimmer niet gekoppeld worden.
Overal is uitleg te vinden, bijvoorbeeld: https://www.iculture.nl/gids/zigbee/ of https://www.smarthomeweb.nl/kennisbank/zigbee/ of https://www.leddirect.nl/blog/wat-is-zigbee

WIFI

WAT IS wifi? https://www.allesoverdraadloosinternet.nl/wifi/wifi/
Wifi, WLAN, draadloos internet. Wat betekenen al deze termen allemaal, wat is het verschil en wat kun je ermee? In dit artikel probeer ik een heldere uitleg over WiFi te geven. Wat WiFi is en wat je ermee kunt.
Wat is WiFi nou precies?
WiFi of Wi-Fi is een certificatie label voor draadloze netwerk apparatuur. WiFi is een gecertificeerde standaard, apparatuur die aan deze standaard voldoet kan met elkaar communiceren. Zo kun je dus een draadloze router van het ene merk hebben en een ontvanger van het andere merk, zonder dat dit problemen geeft.
WiFi producten zenden uit in de 2,4 GHz- en/of 5 GHz-band. Deze frequentiebanden zijn licentievrij te gebruiken, wel zijn hier voorwaarden aan verbonden. Het maximale zendvermogen in de 2,4 GHz band is 100mW en in de 5 GHz band is dit 1000mW (1 Watt).
De verschillende standaarden

Er zijn verschillende WiFi standaarden, ik som ze voor je op:

Wat heb je nodig voor WiFi?

Wil je WiFi ook gebruiken voor draadloos internet, dan heb je een modem en een internet verbinding nodig. Als het modem geen ingebouwde WiFi router heeft, dan heb je nog een losse draadloze router nodig. Deze router zorgt voor de WiFi verbinding in je huis of kantoor.

Om met je computers draadloos met het netwerk te kunnen verbinden is een wireless client (draadloze ontvanger) nodig. Voor je desktop computer is een usb-adapter handig, laptops hebben vaak een WiFi client ingebouwd. Ook een wifi printer beschikt over een ingebouwde WLAN client. Voor mediaplayers zijn vaak wifi dongles te koop.

WiFi beveiligen

Het is aan te raden je draadloze verbinding te beveiligen. Zo kunnen onbevoegden geen gebruik maken van je draadloze netwerk. Er zijn diverse opties:

enz.

Radiofrequentie

uitleg 433 versus 868mhz?https://www.tyroremotes.nl/tyropedia/aspecten-die-het-bereik-van-afstandsbedieningen-bepalen
Op zichzelf niet echt een protocol. Veel apparaten met laag zendvermogen gebruiken de 433Mhz frequentieband. Ze maken op deze frequentie vaak gebruik van hun eigen communicatieprotocol, bepaald door de fabrikant. Denk hierbij aan AM-modulatie en on-off keying.

Digitale gegevens worden verzonden door middel van een draaggolf. De protocollen zijn zeer eenvoudig van aard omdat er geen tweeweg communicatie mogelijk is, en ook encryptie ontbreekt.

433 MHz vs 868 MHz
Zowel 433 als 868 MHz kan communiceren met tal van draadloze apparaten van een groot aantal verschillende merken. Omdat de communicatiestandaarden relatief oud zijn, zijn er veel apparaten die 433 MHz gebruiken, vooral de meer betaalbare apparaten. Bekende merken op 433 MHz-technologie zijn KlikAanKlikUit en Somfy. Toepassingen: weerstations, drones, garagedeuropeners, hoofdtelefoons, dimmers en afstandsbedieningen van speelgoed.


en verder nog uitgebreider
https://www.Domoticavergelijken.nl/protocollen/

Leuk overzicht in het Engels

https://www.youtube.com/watch?v=9u9kqhHC6Ok&feature=youtu.be

Here is my Ultimate Smart Home Tech Tour with 21 ways we automated our home. This is the perfect gift guide too, especially for Christmas!
QUICK LINKS:
1.) 0:54 - Smart Blinds: https://amzn.to/2P1hRYi
2.) 1:20 - Smart Fan Control: https://amzn.to/2YvfQqb
3.) 1:40 - Smart Washer: homedepot.sjv.io/flex-wash | Smart Dryer: homedepot.sjv.io/flex-dry
4.) 2:10 - Smart Vacuum: https://amzn.to/2rnfwxH
5.) 2:42 - Smart Lighting | Smart Light Starter Kit: https://amzn.to/2OYH05B | Smart Light Bulb: https://amzn.to/2qvodFP | Smart Dimmer Switch:
https://amzn.to/2YqUvOy | Smart Light Strip: https://amzn.to/2Ls06iz 6.) 3:18 - Smart Alarm | Nest Alarm Starter Pack: homedepot.sjv.io/nest-secure-starter | Nest Tag: homedepot.sjv.io/google-nest-tag | Nest Detect: homedepot.sjv.io/nest-detect-devices
7.) 4:16 - Smart Security | Indoor Cams - 3 Pack: https://amzn.to/36c3MwH | Outdoor Cams - 2 Pack: https://amzn.to/34UVMQx
8.) 4:49 - Smart Doorbell: homedepot.sjv.io/nest-hello-doorbell
9.) 5:12 - Smart Thermostat: homedepot.sjv.io/google-nest-thermostat | Smart Smoke Alarm: http://homedepot.sjv.io/nest-smoke-alarm
10.) 5:32 - Smart Locks | Nest Locks: https://amzn.to/369jp8f | August Locks: https://amzn.to/2YsO0uY
11.) 6:06 - Smart Fridge: homedepot.sjv.io/samsung-family-hub
12.) 6:51 - Smart Speakers | Amplifier: https://amzn.to/2rfskGu | Subwoofer: https://amzn.to/34ZQ7c1 | Sound Bar: https://amzn.to/351xjsG
13.) 7:14 - Smart WiFi Routers: https://amzn.to/2YqZTRN
14.) 7:49 - Smart Plugs: https://amzn.to/2s60nAG
15.) 8:42 - Home Hub w/ Assistant: https://amzn.to/2rcvn29
16.) 9:54 - Smart Display: homedepot.sjv.io/smart-display-10in
17.) 10:12 - Google Home Minis| Voice Assistant: homedepot.sjv.io/google-mini | Holders: https://amzn.to/2DVRE7a
18.) 10:31 - Smart Irrigation | Irrigation Kit: https://amzn.to/2LyLttE | WiFi Controller: https://amzn.to/2LuZ8C2
19.) 11:01 - Smart Garage Opener: https://amzn.to/2Yvkjtc
20.) Robot Lawn Mower: https://amzn.to/38hrqdd
21.) Solar Panels: https://www.youtube.com/watch?v=i5Aor...

#smarthome #smarthometour #homeautomation

**************************
Stay tuned for more Sustainable Tech & Lifestyle Videos!
? Eco Smart Home/Tesla Videos: SATURDAY
? Vegan + Eco Travel/Lifestyle Videos: WEDNESDAY
**************************
Until the next video, keep on living an adventurously green life!
xoxo, Ashley Renne

Using Foscam cameras with Home Assistant and Synology

https://www.youtube.com/watch?v=GmpP52yG0S8&feature=youtu.be
I have finally gotten all the Foscam cameras set up and streaming perfectly to my Roku devices throughout the house. Now I want to show you how I have all the cameras set up in Home Assistant. I am using Floorplan primarily to consume the information but with some easy additions from the Synology NVR, I am able to add in 4 cameras to my Home Assistant configuration.

camera:
- platform: synology
url: !secret synology_url
username: !secret synology_username
password: !secret synology_password
timeout: 15
verify_ssl: False

With the cameras added to my Smart Home, I am able to leverage them as Motion Sensors and set up great automations that trigger on motion or garage door openings (via Garadget) and will push iOS notifications with an image snapshot directly to everyone’s iPhones. Once you have the framework in place, you just have to dream up the scenarios and implement them.

You can read about all of this in greater detail on the Website: https://www.vcloudinfo.com/


Meer...

slimhuis
leuke artieklen van computertotaal
https://computertotaal.nl/artikelen/internet-thuis/mqtt-het-protocol-voor-Domotica/
https://computertotaal.nl/artikelen/internet-thuis/zo-maak-je-een-dashboard-voor-home-assistant/
https://computertotaal.nl/page/search?cx=007690427751836045954%3Av4uepnszqw0&cof=FORID%3A11&q=Domotica
en nog veel meer....


Meer Techniek

slimhuis slimhuis

Pagina in opbouw...

Om veilig Domotica ACTOREN in de bestaande electro van het huis te kunnen opnemen. Is een basis van belang.
Blijf uit de meterkast als het niet je vak is! Hoe kun je van een enkele schakelaar een wissel maken, waarvan 1 van de 2 een ACTOR is.
slimhuis slimhuis
Techniek (mijn pagina)


....... SLIM HUIS, Domotica, HUIS AUTOMATISERING, BESPAREN, GEMAKELIJK, IoT, INTERNET OF THINGS, .........

Ach... nutteloos, maar wel leuk


slimhuis

....... SLIM HUIS, Domotica, HUIS AUTOMATISERING, BESPAREN, GEMAKELIJK, IoT, INTERNET OF THINGS, .........

Mijn slimme huis

Omdat ik het leuk vind, heb ik al veel geprobeerd, gebouwd, weer weggegooid enz. Deze ervaring deel ik in mijn BLOG.
Ik blijf het nieuws en nieuwe ontwikkelingen volgen voor eigen gebruik en om jullie te helpen. De meest opvallende ontwikkelingen zet ik op de nieuwspagina onder het onderdeel gevorderd.



Samenvatting Linkjes op deze pagina


Bronvermelding, met dank aan:
infografic het IOT
medisch ondernemen
wat is iot
Rush iot



Contact    Sitemap     Privacy policy           © ewsDomotica 2016-2024