EWSDOMOTICA

Domotica - Slim Huis - Huisautomatisering - IoT


Advies over domotica toepassingen, voor beginner tot gevorderde. Uw huis besturen met uw IPAD of smartphone! Maar u weet nog niet hoe, wat en waarom! Lees dan hieronder verder.

Beginner         Gebruiker        Gevorderde         

Informatie voor de gebruiker van een Domotica systeem


Deze informatieve website heeft als doel mijn kennis te delen en de lezer op de hoogte te brengen met de mogelijkheden. In een woud van verschillende soorten merken en soorten, soms samenwerkende protocollen en technieken, valt het niet mee keuzes te maken.
Met dit doel zijn er 3 pagina's. de beginner, met toepassingen en voorbeelden. De gebruiker, met vele technieken. De gevorderde, met software, beveiliging ens. Tevens de opvallende nieuwe dingen en een blog met mijn eigen toepassingen in huis.

( * Een aantal linkjes lopen door naar een uitgebreide informatie pagina specifiek over dit onderwerp)

DOMOTICA, Huis automatisering ofwel het SLIM of SMART maken van je huis, is naar mijn mening en ervaring(mijn pagina) een vervolg op de gemakken die we in de auto al kennen. Daar blijven de ontwikkeling maar doorgaan.

Maar ook geven de inzichten over verbruik een reden om te bezuinigen als doelstelling. Maar natuurlijk is er ook als doel, het proberen van leuke gadgets. Ofwel het willen en kunnen bedienen van, alles en nog wat een goede reden. Zoals verlicht aan als het donker wordt. Ruitenwissers aan als het regent. Maar ook de deur openen als we aan komen lopen. Verder een geregelde airco en tegenwoordig, extra veiligheidssystemen die de afstand bewaken en regelen tot je voorganger. Koppeling naar informatie systemen zoals route planner en meer...

In huis is dit niet anders. Van een eenvoudige lamp aan/uit schakelaar. Zonneschermen die vanzelf uitgaan en terug als het gaat regenen. Maar ook combinatie met de temperatuur en dus de CV als het raam open staat of er niemand thuis is. De integratie met energie verbruik met als doel te besparen. enz.
Elk beetje merk van dit soort apparatuur komt met extra modules buiten het originele product. Zoals, de Somfy zonnescherm bediening en de TOON kunnen nu ook lampen bedienen. enz. D-link netwerkapparatuur leverancier heeft ook een schakelaar en camera's enz. We noemen dit ook wel IoT het Internet voor Dingen. Koelkast, wasmachine, meer en meer. Maar let op: Het is goedkoop en niet altijd veilig of erg goed beveiligd! Kies bewust !

Kopen of Zelf bouwen

Voor een aantal een vraag, of juist helemaal niet! Wat kunnen we kopen: De populaire en veel verkochte Klik aan / Klik uit(mijn pagina) modules met afstandsbediening heeft nu een besturingscomputer met IPAD en ANDROID app als bediening toegevoegd, de ICS-2000. Is gebasserd op het algemene RF 433Mhz protocol maar tegewoordig ook de Zigbee Z1 gateway en ZIGBEE modules.
Maar, helaas zijn er om te bedienen veel soorten protocollen, die niet allemaal samenwerken.
De HOMEWIZARD(mijn pagina) werkt een stuk beter met verschillende soorten en merken. Er is een nieuwe serie, maar nog lang niet zo uitgebreid als de oude vertrouwde.
Maar met de Homey worden er nog meer protocollen en apparatuur en ook spraak ondersteund. Maar daarvan is de ontwikkeling nog niet zo lang bezig. Wel veel belovend. Ik ga vast sparen...... Tja, hij is binnen ! Ik heb een HOMEY, even mijn ervaring delen(mijn pagina)
H'm.. Hij kan de homewizard alleen uitlezen en blijkt dat, mijn over het algemeen oudere apparatuur niet ondersteund wordt. Dus nu overgestapt op de Alexa dot v2(mijn pagina). Weliswaar in het Engels maar goede ondersteuning voor mijn wat oudere producten en ....onder de 100 euro. TOP!
De Google Home, is er intussen ook als mini ondersteund een aantal producten en is sinds de zomer 2018 ook in het Nederlands.
NET NIEUW de Google Nest HUB erg mooi https://www.youtube.com/watch?v=x3vdytgru2E
Wie is de volgende... ! Of dan toch de Apple Homekit producten met Siri. Zonder gateway, maar een aardig prijsje. Maar ook heel veel producten, zie: https://www.iculture.nl/gids/elgato-eve/

Naast bedienen van verlichting is ook het uitlezen van energie verbruik een onderwerp voor het slimme huis. Thermostaten zijn er voldoende en de meeste zonnepaneel omvormer laten zich uitlezen met WIFI. Integreren van beveiliging is nog matig. Er zijn deuropeners, maar daar vertrouw ik alleen de duurdere merken van. Camera's zijn er genoeg, maar alleen de homewizard heeft een mooie integratie in de APP. Rookmelders en bewegingsdetektie heeft in tussen elk merk.
Nu is het mogelijk te kijken waarop en wat er bespaard kan worden. Natuurlijk is het ook leuk te weten hoeveel stroom we uit de zonnepanelen krijgen of hoeveel water uit de zonneboiler, of hoeveel warmte uit de warmtepomp. Hierbij denk ik aan: zelf de meter aflezen. JA! het een pen en papier elke dag of week de stand noteren en evt in een spreadsheet zetten. Maar ook met een tussenstekker-meter of de p1 poort naar een uitlees unit sturen bijvoorbeeld met een RaspberryPI of met een SMAPPEE de stroommeten, of het lampje uitlezen met een YOULESS. De grafieken kunnen dan verzameld worden door een APP, bijvoorbeeld van Homewizard, of SlimmemeterPortaal of PVoutputMaar ook
Zelfs Het tuin gereedschap merk Gardena blijft niet achter! Meerder producten zijn via een APP aan te sturen en dus is er een gateway modig

Veiligheid wordt niet als eerste al voordeel gezien. Maar veiligheid in en om je huis is misschien nog wel belangrijker, dan een lamp bedienen. Ik denk hierbij aan rookmelders en CO2 melders. Verder een water melder. Ook voor deuren en ramen zijn er sensoren te koop. We kunnen oop prima beginnen met een gewone rookmelder bij de trap en CO2 melder naast de geiser en CV. en een eenvoudige deur beveiliging en een camera met SD-card voor de opslag. Maar natuurlijk is het leuker en handig dit te integreren met een systeem. Nu kun je bij brand de rolluiken openen als ontsnappings route en het licht aanzetten. Maar ook bij een deur of raam alarm het licht aanzetten en de sirene starten. Maar ook de gordijnen openen. En met knipperend rood licht gaat een inbreker dit niet leuk vinden. Echter buiten houden met goede sloten met anti-kerntrekken platen is nog beter als eeste stap.
Camera's dragen ook bij aan de veiligheid. Hier een website die o.a. 8 programma's om beelden te tonen getest heeft. https://www.smarthomebeginner.com/best-free-wi-fi-camera-apps-2019/
Dan moeten we nog kiezen tussen een centraal systeem vanuit de meterkast of een systeem met units door het hele huis heen.

Gebaseerd op KNX zoals: Gira, Jung, Eaton of Moeller, .... Anders wordt het een systeem dat zijn stuurpulsen draadloos transporteert.
De eerste is bijvoorbeeld NIKO, als centraal systeem. https://www.smarthomemagazine.nl/2016/10/niko-wil-huis-op-twee-verschillende-manieren-slimmer-gaan-maken/

Maar je kunt ook een PLC (programmable logic controller) kopen zoals in fabriekn gebruikt wordt samen met DMX wat in studio's en theaters gebruikt wordt.
https://www.youtube.com/watch?v=fWcDT4JISn8 voorbeeld van Femme

Dus er moeten keuzes gemaakt worden, voordat we iets kopen wat later niet te integreren is. De verschillende PROTOCOLLEN spelen hierbij een grote rol. Kenmerkend verschil is dat een Z-Wave apparaten gecertificeerd moeten zijn door Sigma, dit heeft Zigbee niet want dit is een open standaard. Bij Z-Wave is het bereik, beter 30 meter dan bij Zigbee (10 meter). Voor al deze apparaten is een Gateway = koppel unit nodig voor het aansturen vanaf je netwerk, ofwel APP al dan niet via internet.

Z-wave gebruikt een lagere frequentie waardoor het bereik beter is. Maar net als Zigbee werken de modules samen, en vormen een groot mesh netwerk. Een bekend merk is Fibaro of qubino .
Philips ondersteund de Ikea lampen niet! andersom wel. Philips ondersteund intussen de Osram weer wel, dus goed uitzoeken om teleurstellingen te voorkomen. Ook al is dat soms niet erg. Willen we alleen lampen, dan kunnen we: Smartwares, Philips HUE,of IKEA,of Lifx, Maar ook YEElight, enz kiezen. Maar letop! Een aantal zijn middels het protocol zoals ZIGBEE ook te bedienen met een BEDIENINGSUNIT als ISC2000, Homewizard en vele andere. Vaak is een BRIDGE of Gateway nodig.
https://www.smarthomemagazine.nl/2016/09/moet-weten-verschillende-smart-home-protocollen/

Klik aan/klik uit intussen TRUST heeft een mooie toevoeging, de module Z1 voor zigbee devices. Bediend Philips Hue, Ikea en sommige andere. Zoals de verder op genoemde SONOFF, maar ook de complete Xiaomi producten range, met zelfs een planten sensor. Allemaal spot goedkoop zo uit China. (goedkoop is niet altijd duurkoop, of...) Letop deze spullen hebben niet altijd een veiligheidskeurmerk. Chinese adapter zonder keurmerk halen nog al eens de krant t.a.v. brandgevaarlijkheid. De app, wil erg veel van je weten! Dus wees gewaarschuwd.
Somfy RTS wordt qua frequentie nu ook ondersteund door andere modules. Garantie tot de deur. Rolgordijnen die Somfy of Brel (Gamma) motorbuis hebben, de rest wordt dus nog niet ondersteund. Dus letop
Lees hier meer.
Het is compatibel met Somfy RTS, niet met Somfy IO systemen. ..... producten ook bediend worden met huidge Trust Smart Home Start Line zenders? (433 Mhz).
Het is wel handig dat de CV niet hoger wil als er een raam open staat! Maar bij een storing wel, een aantal basis functies in huis gewoon goed laten werken. Dus de App is prima, maar integratie is niet noodzakelijk.
Met integratie bedoel ik: Het zonnescherm moet dicht gaan als het begint te waaien boven de 5 beaufort en/of het gaat regenen. Maar ook het gang licht moet "wit" gaan branden als ik de deur open. Maar "rood" als iemand anders de deur opent. enz.


Naast het kopen van een besturing unit, zoals de Homewizard, Homey, Klikaan ICS-2000 en andere (op domotica-blog.nl), kunnen we deze ook zelf bouwen. Of kiezen voor Homekit van Apple, zonder besturings unit. De keuze is aan U.

Ik zie 2 zelfbouw methode eruit springen, te weten:

Raspberry PI(mijn pagina) een kleine LINUX computer, uit te breiden met een RFXCOM (RF 433mhz) en/of RFLINK (ook 868mhz) en evt een Z-wave of Zigbee USBstick + het programma Home Assisant =Hassbian samen met Node-red en MQTT of andere met evt een APP voor uw telefoon of tablet.

of

De Arduino(mijn pagina) of de ESP8266(mijn pagina), dit zijn programmeerbare besturings modules. Worden veel op scholen gebruikt, lijkt op LEGO-NEXT. Er zijn grote groepen mensen die hun informatie hierover delen op forums, compleet met veel voorbeelden van de LUA of INO code. Of de iets vriendelijkere ESPeasy code.

Gevonden op het mooie internet! 2 gave Arduino handleidingen

https://www.budgetronics.eu/data/mediablocks/budgetronics%20handleiding%20solderen.pdf
https://www.lesgever.be/rei.html en http://www.gratiscursus.be/ en https://www.circuitsonline.net/schakelingen

Beide methode vragen net als de Raspberry om kennis van het programmeren. Je kunt er temperatuur, wind sensoren mee uitlezen. Deur en lamp bedienen en zelfs de watermeter mee uitlezen.

Is prima te leren, maar het moet je "ding" zijn.

Maar er is ook een kant en klare variant van die we ook kunnen aanpassen. Namelijk de SONOFF + APP eWelink.

Deze werken op wifi en kunnen zo vanaf een WEBinterface gebruikt worden. Maar ook koppeling naar IFTTT en een SKILL voor de Alexa Spraak besturing.

We kunnen straks elke gordijn automatisch open en dicht doen. Nu moet je dit nog kopen via bijvoorbeeld autogordijn.nl of zelf maken. straks is er https://www.kickstarter.com/projects/41829059/slide-make-your-existing-curtains-smart/De volgende stap in het slimme huis wordt spraak besturing. Kunnen we zelf maken http://www.instructables.com/id/The-AlexaPi/ of gewoon kopen. Kijk maar: https://youtu.be/m8UI1Um6KNk de Alexa dot v2
Om diverse domotica modules met elkaar en met het internet te koppelen is er een GATEWAY nodig. kijk op MIJN gateway pagina
De gateway is er per protocol. De gateway spreekt een specifiek protocol voor een specifiek merk en verbinding meestal maar uw netwerk. Dit kan zijn op je eigen LAN in huis, via WIFI op met UTP kabel. Maar kan ook zijn via je router naar het internet, naar een computer ergens in de CLOUD. Hierbij is de vraag t.a.v. privacy en beveiliging een hele belangrijke.

Beveiliging van de slecht beveiligende IOT spullen waarmee we ons huis slim maken is van groot belang.

Er zijn special firewall’s zoals de RATtrap en de CUJO. Echter alleen in America leverbaar. Ik heb gekozen voor de Ubiquiti Edge X router-firewall. Dit vanwege zijn interface, mogelijkheden en natuurlijk de kosten. Eigenlijk super goedkoop voor een FireWall met 1Gb LAN poorten. Zie ook bij tekst onder het kopje Gevorderd. Dus “SLIM” maar dan wel VEILIG. Ofwel het is slim als het veilig is !!
Daar waar APP's zoals Hue, Ikea, Logitech, Xiaomi, maar Gmail enz. Nog niet met elkaar communiceren kunnen we IFTTT gebruiken.
Wil je je domotica-apparatuur echt slim maken, dan knoop je ze samen met je sociale netwerken en andere apparatuur aan elkaar. IFTTT staat voor If This, Then That. Met dit principe is het mogelijk om heel eenvoudig domotica apparaten aan elkaar te koppelen en een ketting aan reacties te veroorzaken. Een voorbeeld van een IFTTT recept: Als je Nest thermostaat op de status Afwezig staat, schakelen je Philips Hue lampen zichzelf automatisch uit.

.....ZO !!! DAT WAS EEN HOOP INFORMATIE BIJ ELKAAR. DOE ER UW VOORDEEL MEE. Lees en bekijk de stukjes tekst en plaatjes achter de LINKJES. Neem de tijd, dit gaat uw 3 avonden kosten :-) ...........

Voor slim wonen zijn er een aantal groepen componenten te onderkennen. Ik gebruik de volgende:

...
--> Voor meer, zie mijn cursus link in beginners menu


Het slimme huis heeft ook nadelen

Soms werkt iets niet zoals je wilt. Dat heeft een gewone schakelaar zelden.

Hoe meer apparatuur hoe meer er stuk kan gaan

Elk apparaat heeft onderhoud nodig. Dat geldt voor auto's en wasmachines, maar ook voor de SOFTWARE van een toevoeging aan je slimme huis.

Digitale inbraak = cybercrime

In een huis kan er ingebroken worden. Dat kan in een slim huis ook. Daar gaan we nu even naar kijken.
Waar zouden wij zijn zonder alle slimme apparatuur in huis? Zonder stemgestuurde assistent, intelligente led-verlichting of de met internet verbonden televisie? Het leven zou gewoon doorgaan, maar dan wel zonder al die gemakken. Die hoeveelheid IoT in huis brengt echter ook een reëel gevaar met zich mee. Als hackers en cybercriminelen zich meester maken van al die spullen in huis, dan kan het namelijk aardig mis gaan. Zoals deze editie van de VrijdagmiddagVideo laat zien. bron : internet, IOT journaal
https://www.iotjournaal.nl/vrijdagmiddagvideo-dit-gebeurt-er-als-hackers-het-slimme-huis-overnemen/
Een hacker die via een koffiezetapparaat de thermostaat ontregelt, de stofzuigrobot de wijde wereld in stuurt, de garagedeur open laat gaan en de slimme auto van slag brengt. Je moet er niet aan denken. En toch kan het zomaar gebeuren als er geen goede cybersecurity in huis is. Plume, een Britse fabrikant van cybersecurity-oplossingen bedoeld voor huishoudens, maakte er een grappig filmpje over. Ter lering en de vermaak, nog een filmpje.

en https://youtu.be/cFA4_ZwlM9I

Kosten slimme huis

Slim huis systeem opties 2019 | Beste huis systeem | 14 opties voor een Smart huis (maar geen Telsell). Bon internet
https://www.verbouwkosten.com/slim-huis/
https://youtu.be/nPIQpoBxs-Q
Samenvatting:


Mijn slimme huis

Omdat ik het leuk vind, heb ik al veel geprobeerd, gebouwd, weer weggegooid enz. Deze ervaring deel ik in mijn BLOG.
Ik blijf het nieuws en nieuwe ontwikkelingen volgen voor eigen gebruik en om jullie te helpen. De meest opvallende ontwikkelingen zet ik op de nieuwspagina onder het onderdeel gevorderd.

Samenvatting Linkjes op deze pagina


Protocol uitleg
ZIGBEE modules
Homeynog meer protocollen
KNX
Philips HUE
IKEA
Lifx
TRUST
Xiaomi
TRUST
Klikaan ICS-2000
Handleiing Arduino
handleiding sonoff
Ubiquiti Edge X router-firewall.
FINGBOX

Ervaring delen:
MIJN Homewizard pagina
MIJN klikaanuit pagina internet
MIJN Alexa dot pagina
MIJN Homey pagina
MIJN Raspberry PI pagina
MIJN Arduino pagina
MIJN ESP8266 pagina
MIJN Gateway pagina


Techniek

Pagina in opbouw... Om veilig domotica ACTOREN in de bestaande electro van het huis te kunnen opnemen. Is een basis van belang.
Blijf uit de meterkast als het niet je vak is! Hoe kun je van een enkele schakelaar een wissel maken, waarvan 1 van de 2 een ACTOR is.
en
www.wikiwand.com/nl/Wisselschakeling super leerzaam, maar ook
www.elektroblokken.nl/Licht01.html super leerzaam

Nog wat leuke electro schema's:

Soldeer techniek
https://youtu.be/jHqvotdo_So

Netwerk techniek
https://www.tweaking4all.nl/netwerk-internet/grondbeginselen/
Meer over energie

Bouw filmpjes met Home Assisant of zie extra pagina
https://youtu.be/5UUazFbK-Hg Kijk 'The Cheapest Tech - $6 DIY Internet of Things Smart Outlets' op YouTube

Gratis BOEKEN

https://www.electronicbo.com/2019/11/raspberry-pi-for-complete-beginners.html
Beginner         Gebruiker        Gevorderde         
Contact    Sitemap     Privacy policy           © ewsdomotica 2016-2019