EWSDOMOTICA

Domotica - Slim Huis - Huisautomatisering - IoT


Advies over domotica toepassingen, voor beginner tot gevorderde. Uw huis besturen met uw IPAD of smartphone! Maar u weet nog niet hoe, wat en waarom! Lees dan hieronder verder.

Beginner         Gebruiker        Gevorderde         

Informatie voor de gebruiker van een Domotica systeem

DOMOTICA, Huis automatisering ofwel het SLIM of SMART maken van je huis, is naar mijn mening en ervaring een vervolg op de gemakken die we in de auto al kennen. Daar blijven de ontwikkeling maar doorgaan.

Maar ook geven de inzichten over verbruik een reden om te bezuinigen als doelstelling. Maar natuurlijk is er ook als doel, het proberen van leuke gadgets. Ofwel het willen en kunnen bedienen van, alles en nog wat een goede reden. Zoals verlicht aan als het donker wordt. Ruitenwissers aan als het regent. Maar ook de deur openen als we aan komen lopen. Verder een geregelde airco en tegenwoordig, extra veiligheidssystemen die de afstand bewaken en regelen tot je voorganger. Koppeling naar informatie systemen zoals route planner en meer...

In huis is dit niet anders. Van een eenvoudige lamp aan/uit schakelaar. Zonneschermen die vanzelf uitgaan en terug als het gaat regenen. Maar ook combinatie met de temperatuur en dus de CV als het raam open staat of er niemand thuis is. De integratie met energie verbruik met als doel te besparen. enz.
Elk beetje merk van dit soort apparatuur komt met extra modules buiten het originele product. Zoals, de Somfy zonnescherm bediening en de TOON kunnen nu ook lampen bedienen. enz. D-link netwerkapparatuur leverancier heeft ook een schakelaar en camera's enz. We noemen dit ook wel IoT het Internet voor Dingen. Koelkast, wasmachine, meer en meer. Maar let op: Het is goedkoop en niet altijd veilig of erg goed beveiligd! Kies bewust !

Kopen of Zelf bouwen

Voor een aantal een vraag, of juist helemaal niet! Wat kunnen we kopen: De populaire en veel verkochte Klik aan / Klik uit modules met afstandsbediening heeft nu een besturingscomputer met IPAD en ANDROID app als bediening toegevoegd, de ICS-2000. Is gebasserd op het algemene RF 433Mhz protocol maar tegewoordig ook de Zigbee Z1 gateway en ZIGBEE modules.
Maar, helaas zijn er om te bedienen veel soorten protocollen, die niet allemaal samenwerken. De HOMEWIZARD werkt een stuk beter met verschillende soorten en merken. Maar met de Homey worden er nog meer protocollen en apparatuur en ook spraak ondersteund. Maar daarvan is de ontwikkeling nog niet zo lang bezig. Wel veel belovend. Ik ga vast sparen...... Tja, hij is binnen ! Ik heb een HOMEY, even mijn ervaring delen
H'm.. Hij kan de homewizard alleen uitlezen en blijkt dat, mijn over het algemeen oudere apparatuur niet ondersteund wordt. Dus nu overgestapt op de Alexa dot v2. Weliswaar in het Engels maar goede ondersteuning voor mijn wat oudere producten en ....onder de 100 euro. TOP!
De Google Home, is er intussen ook als mini ondersteund een aantal producten en is sinds de zomer 2018 ook in het Nederlands.
NET NIEUW de Google Nest HUB erg mooi https://www.youtube.com/watch?v=x3vdytgru2E
Wie is de volgende... ! Of dan toch de Apple Homekit producten met Siri. Zonder gateway, maar een aardig prijsje. Maar ook heel veel producten, zie: https://www.iculture.nl/gids/elgato-eve/

Naast bedienen van verlichting is ook het uitlezen van energie verbruik een onderwerp voor het slimme huis. Thermostaten zijn er voldoende en de meeste zonnepaneel omvormer laten zich uitlezen met WIFI. Integreren van beveiliging is nog matig. Er zijn deuropeners, maar daar vertrouw ik alleen de duurdere merken van. Camera's zijn er genoeg, maar alleen de homewizard heeft een mooie integratie in de APP. Rookmelders en bewegingsdetektie heeft in tussen elk merk.

Dan moeten we nog kiezen tussen een centraal systeem vanuit de meterkast of een systeem met units door het hele huis heen.

Gebaseerd op KNX zoals: Gira, Jung, Eaton of Moeller, .... Anders wordt het een systeem dat zijn stuurpulsen draadloos transporteert.
De eerste is bijvoorbeeld NIKO, als centraal systeem. https://www.smarthomemagazine.nl/2016/10/niko-wil-huis-op-twee-verschillende-manieren-slimmer-gaan-maken/

Dus er moeten keuzes gemaakt worden, voordat we iets kopen wat later niet te integreren is. De verschillende PROTOCOLLEN spelen hierbij een grote rol. Kenmerkend verschil is dat een Z-Wave apparaten gecertificeerd moeten zijn door Sigma, dit heeft Zigbee niet want dit is een open standaard. Bij Z-Wave is het bereik, beter 30 meter) dan bij Zigbee (10 meter). Voor al deze apparaten is een Gateway = koppel unit nodig voor het aansturen vanaf je netwerk, ofwel APP al dan niet via internet.

Philips ondersteund de Ikea lampen niet! andersom wel. Philips ondersteund intussen de Osram weer wel, dus goed uitzoeken om teleurstellingen te voorkomen. Ook al is dat soms niet erg. Willen we alleen lampen, dan kunnen we: Smartwares, Philips HUE,of IKEA,of Lifx, Maar ook YEElight, enz kiezen. Maar letop! Een aantal zijn middels het protocol zoals ZIGBEE ook te bedienen met een BEDIENINGSUNIT als ISC2000, Homewizard en vele andere. Soms is een BRIDGE of Gateway nodig.
https://www.smarthomemagazine.nl/2016/09/moet-weten-verschillende-smart-home-protocollen/

Klik aan/klik uit intussen TRUST heeft een mooie toevoeging, de module Z1 voor zigbee devices. Bediend Philips Hue, Ikea en sommige andere. Zoals de verder op genoemde SONOFF, maar ook de complete Xiaomi producten range, met zelfs een planten sensor. Allemaal spot goedkoop zo uit China. (goedkoop is niet altijd duurkoop, of...) Letop deze spullen hebben niet altijd een veiligheidskeurmerk. Chinese adapter zonder keurmerk halen nog al eens de krant t.a.v. brandgevaarlijkheid. De app, wil erg veel van je weten! Dus wees gewaarschuwd.
Somfy RTS wordt qua frequentie nu ook ondersteund door andere modules. Garantie tot de deur. Rolgordijnen die Somfy of Brel (Gamma) motorbuis hebben, de rest wordt dus nog niet ondersteund. Dus letop
Lees hier meer.
Het is compatibel met Somfy RTS, niet met Somfy IO systemen. ..... producten ook bediend worden met huidge Trust Smart Home Start Line zenders? (433 Mhz).
Het is wel handig dat de CV niet hoger wil als er een raam open staat! Maar bij een storing wel, een aantal basis functies in huis gewoon goed laten werken. Dus de App is prima, maar integratie is niet noodzakelijk.
Met integratie bedoel ik: Het zonnescherm moet dicht gaan als het begint te waaien boven de 5 beaufort en/of het gaat regenen. Maar ook het gang licht moet "wit" gaan branden als ik de deur open. Maar "rood" als iemand anders de deur opent. enz.


Naast het kopen van een besturing unit, zoals de Homewizard, Homey, Klikaan ICS-2000 en andere (op domotica-blog.nl), kunnen we deze ook zelf bouwen. Of kiezen voor Homekit van Apple, zonder besturings unit. De keuze is aan U.

Ik zie 2 zelfbouw methode eruit springen, te weten:

Raspberry PI een kleine LINUX computer, uit te breiden met een RFXCOM (RF 433mhz) en/of RFLINK (ook 868mhz) en evt een Z-wave stick + het programma Hassbian samen met Node-red en MQTT of andere met evt een APP voor uw telefoon of tablet.

of

De Arduino of de ESP8266, dit zijn programmeerbare besturings modules. Worden veel op scholen gebruikt, lijkt op LEGO-NEXT. Er zijn grote groepen mensen die hun informatie hierover delen op forums, compleet met veel voorbeelden van de LUA of INO code. Of de iets vriendelijkere ESPeasy code.

Gevonden op het mooie internet! 2 gave Arduino handleidingen

https://www.budgetronics.eu/data/mediablocks/budgetronics%20handleiding%20solderen.pdf
https://www.lesgever.be/rei.html en http://www.gratiscursus.be/ en https://www.circuitsonline.net/schakelingen

Beide methode vragen net als de Raspberry om kennis van het programmeren. Je kunt er temperatuur, wind sensoren mee uitlezen. Deur en lamp bedienen en zelfs de watermeter mee uitlezen.

Is prima te leren, maar het moet je "ding" zijn.

Maar er is ook een kant en klare variant van die we ook kunnen aanpassen. Namelijk de SONOFF + APP eWelink.

Deze werken op wifi en kunnen zo vanaf een WEBinterface gebruikt worden. Maar ook koppeling naar IFTTT en een SKILL voor de Alexa Spraak besturing.
De volgende stap in het slimme huis wordt spraak besturing. Kunnen we zelf maken http://www.instructables.com/id/The-AlexaPi/ of gewoon kopen. Kijk maar: https://youtu.be/m8UI1Um6KNk de Alexa dot v2Beveiliging van de slecht beveiligende IOT spullen waarmee we ons huis slim maken is van groot belang. Er zijn special firewall’s zoals de RATtrap en de CUJO. Echter alleen in America leverbaar. Ik heb gekozen voor de Ubiquiti Edge X router-firewall. Dit vanwege zijn interface, mogelijkheden en natuurlijk de kosten. Eigenlijk super goedkoop voor een FireWall met 1Gb LAN poorten. Zie ook bij tekst onder het kopje Gevorderd. Dus “SLIM” maar dan wel VEILIG. Ofwel het is slim als het veilig is !!.....ZO !!! DAT WAS EEN HOOP INFORMATIE BIJ ELKAAR. DOE ER UW VOORDEEL MEE. Lees en bekijk de stukjes tekst en plaatjes achter de LINKJES. Neem de tijd, dit gaat uw 3 avonden kosten :-) ...........

Voor slim wonen zijn er een aantal groepen te onderkennen. Ik gebruik de volgende:


--> Voor meer, zie mijn cursus link in beginners menu


Mijn slimme huis

Omdat ik het leuk vind, heb ik al veel geprobeerd, gebouwd, weer weggegooid enz. Deze ervaring deel ik in mijn BLOG.
Ik blijf het nieuws en nieuwe ontwikkelingen volgen voor eigen gebruik en om jullie te helpen. De meest opvallende ontwikkelingen zet ik op de nieuwspagina onder het onderdeel gevorderd.
Sammenvatting Linkjes op deze pagina

Protocol uitleg
ZIGBEE modules
Homeynog meer protocollen
KNX
Philips HUE
IKEA
Lifx
TRUST
Xiaomi
TRUST
Klikaan ICS-2000
Raspberry PI
Arduino
ESP8266
Handleiing Arduino
handleiding sonoff
Alexa dot v2 Ubiquiti Edge X router-firewall.
FINGBOX


Om veilig domotica ACTOREN in de bestaande electro van het huis te kunnen opnemen. Is een basis van belang. Blijf uit de meterkast als het niet je vak is! Hoe kun je van een enkele schakelaar een wissel maken, waarvan 1 van de 2 een ACTOR is.
enContact    Sitemap     Privacy policy           © ewsdomotica 2016-2019